KURAP: Seyahat acentalarının SGK ve muhtasar borçları silinmeli

Last Updated on 16 Mart 2020 by Yaşar Çelik

Kurumsal Acenteler Platformu – KURAP adına bir açıklama yapan Moris Kohen Kasar, “ister incoming, ister ougoing, ister ingoing isterse bilet acentesi olsun bizlerin en büyük sabit gider kalemimiz personel giderlerimizdir. Bu durumda SGK ve Muhtasar ödemelerimize dokunmayan hiçbir önlemin anlamlı olmayacağını” söyledi. 

Kurumsal Acenteler Platformu – KURAP adına Moris Kohen Kasar’ın yaptığı açıklamanın tam metni:

“Corona virüs yüzünden ciddi darbe almış olan başta turizm sektörü olmak üzere tüm dünya ekonomisi Cuma akşamından itibaren daha olumsuz bir boyuta geçmiştir.

Ulaştırma Bakanlığımız ile birlikte haklı olarak, dünyanın her yerinden gelen sınırları kapama önlemleri turizm sektörünü felce uğratmıştır.

Mart ayının başından beri hemen hemen sıfıra inmiş olan sektördeki hareketlilik, geçmiş dönemde ileriye dönük kesilmiş olan biletlerin, yapılmış olan otel rezervasyonlarının iptal işlemleriyle eksi olarak telaffuz edilmeye başlandı.

Muhtemelen tarihte ilk defa ciddi sayıda IATA seyahat acentesi 01 Nisan tarihindeki BSP ödemesinde borçlu değil alacaklı duruma düşmüştür.

Bir önceki basın bültenimizde de belirtmeye çalıştığımız ekonomik kriz artık kapıda değil evimizin içindedir.

Almanya gibi ülkeler, sağlık önlemleriyle birlikte şirketlerin virüs kaynaklı ekonomik kayıplarını önlemek için eş zamanlı olarak kredilere verdikleri garantinin miktarında artışlar, vergi erteleme seçeneği, işsizliği önlemek için jet hızıyla kabul edilen kısa çalışma ödeneği gibi turizm sektörü için önemli adımlar attılar.

Türkiye’de ise; ister incoming, ister ougoing, ister ingoing isterse bilet acentesi olsun bizlerin en büyük sabit gider kalemimiz personel giderlerimizdir.

Bu durumda SGK ve Muhtasar ödemelerimize dokunmayan hiçbir önlem anlamlı olmayacaktır.

KDV’nin sıfırlanmasından bahsediyoruz, ancak unutulmamalıdır ki iş yapmadığımız, fatura kesmediğimiz sürece KDV sıfır olsa ne olur 18 olsa ne olur?

Uzun vadeli ve faizsiz krediler de, sektörü likidite açısından bir süre için rahatlatabilir ve bu dönem sonrası toparlanma sürecinde planlamalarımıza yardımcı olur.

Bu durumda çok hızlı bir şekilde seyahat acentelerinin Mart / Haziran dönemi SGK ve Muhtasar borçlarını silmek Temmuz /Aralık rakamlarının ödemesini de vade farksız bir yıl ileriye atmak akla en mantıklı çözüm olarak geliyor.

Bu sayede önümüzdeki günlerde çığ gibi büyümeye namzet işsizliğin de bir nebze önüne geçilmiş olur.

Unutmayalım ki, corona virüsü insanlardan çok şirketleri öldürecektir.

Kurumsal Acenteler Platformu – KURAP adına Moris Kohen Kasar”