Almanya’da son durum: Türkiye konusunda ihtiyatlı

Last Updated on 15 Haziran 2020 by Turizm Günlüğü

Türkiye’ye seyahat uyarısını kaldırmayan Almanya, ihtiyatlı davranıyor… Alman Dışişleri Bakanı Heiko Maas, verilerin güvenirliği, kullanılan ilaçlar gibi konularda beklentileri olduğuna işaret etti.

Alman hükümeti, Türkiye’ye seyahat uyarısını kaldırma konusunda temkinli açıklamalarını sürdürken, acele bir karar almayacağı mesajını veriyor.

Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, Alman İkinci Televizyon Kanalı ZDF’e yaptığı açıklamada, Avrupa Birliği (AB) ülkeleri arasında coronavirus ile mücadele konusunda ortak standartların belirlenmesinin ardında seyahat sınırlamalarının kaldırıldığına işaret ederek; üçüncü ülkelere seyahat konusunda ise bu ülkeler ile ikili görüşmeler yürüteceklerini söyledi.

Türkiye’de salgın konusunda yaşanan gelişmeler ve alınan önlemlerin takip edildiğini, değerlendirmelerinin sürdüğünü belirten Maas, konuyu ele almak üzere mevkidaşı Mevlüt Çavuşoğlu ile bugün bir görüşme yapacağı bilgisini verdi.

NELER DİKKATE ALINACAK?

“Bize verilen sayıların, yani verilerin güvenilirliğini, alınan önlemleri ele alacağız” diyen Maas, seyahat uyarısını kaldırma konusunda, ilgili ülkede vaka istatistiklerinin hesaplanması, kullanılan ilaçlar gibi konularda standartların önem taşıdığını vurguladı.

Kimi ülkelerde hastanelerde zorunlu karantina uygulaması olduğunu, kendilerinin “yararlı olmadığını” düşündükleri ilaçlarla tedavi uygulandığına dikkat çeken Maas, “Karar alma süreçlerimizde işte tüm bu konular dikkate alınmalı. Önümüzdeki haftalarda diğer bazı ülkelere seyahat uyarılarının kaldırılabileceği ihtimalini dışlamıyorum. Ama bu karar, söz konusu ülkelerde salgın konusunda yaşanacak gelişmelere bağlı olacak” şeklinde konuştu.

Konu Alman hükümetinin olağan basın toplantısında da gündeme geldi.

MARIA ADEBAHR: İSTİŞARELER YÜRÜTÜYORUZ 

Deutsche Welle Türkçe’den Değer Akal’ın haberine göre; Almanya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Adebahr, Almanya’nın AB dışındaki tüm ülkeler için seyahat uyarısının Ağustos sonuna kadar uzattığına dikkat çekerken, “Bazı ülkelerle, seyahat uyarısının daha erken bir aşamada kaldırılıp kaldırılamayacağını ele almak üzere istişareler yürütüyoruz” dedi.

SOMUT VE DENETLENEBİLİR STANDART VURGUSU 

Avrupa ülkelerine seyahat uyarısının, ilgili ülkelerle “somut” ve “denetlenebilir” standartlar üzerinde vardıkları uzlaşı sayesinde kaldırıldığına dikkat çeken sözcü, “Bu esaslar üzerindeki uzlaşıyı Avrupa ülkeleri arasında sağlamayı başardık. Bu büyük bir ilk adım. Ama dünyanın geri kalanı için henüz bu aşamada değiliz” dedi.

Seyahat uyarılarının kaldırılmasını sağlayacak kriterlerin belirlenmesi için ilgili ülkelerle görüşmeler yürütülmek durumunda olunduğunu aktaran Adebahr, AB dışındaki ülkeler ve Türkiye ile devam eden görüşmeler hakkında bilgi verirken, şöyle devam etti:

“Vaka sayıları ile ilgili seyir, bir vaka tespit edildiğinde nasıl bir süreç işliyor, testler nasıl yapılıyor, karantina zorunluluğu var mı gibi konulara bakılıyor. Türk tarafı ile de bu konular hakkında görüşmelerimiz sürüyor. Önümüzdeki haftalarda ne tür gelişmeler yaşanacağının görülmesi gerekiyor.” 

“ZORUNLU OLMAYAN TURİSTİK SEYAHATTEN KAÇININ”

Alman Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Adebahr, “seyahat uyarısı, seyahat yasağı değildir” derken, zorunlu olmayan nedenlerle, turistik amaçla Avrupa dışına seyahat edilmemesini tavsiye ettiklerini ancak bu konuda bir yasak bulunmadığını vurguladı.

ALMANYA’DAKİ TÜRKLERE ATIFTA BULUNDU

Adebahr, “Biz zorunlu olmayan turistik seyahatler konusunda uyarıyoruz. Aile ziyareti gibi, Türkiye ile bağları olan pek çok kişi için özel bir önem taşıyan seyahatlerde belki şunu sormak gerekecek: Bu zaruri olmayan bir turistik seyahat mi yoksa aileyle birleşmek için zorunlu bir seyahat mi? Yapılan seyahat uyarısı, zorunlu olmayan turistik seyahatler ile ilgili” dedi.

GÜNDEMDEKİ HABERLER

“Bu baskı birkaç gün içinde bir sonuç verecektir”

“Alman tatilciye yasak yok! Seyahat uyarısı ve tavsiye var”

Almanya’nın seyahat yasağına karşı imza kampanyası

Çavuşoğlu’ndan Almanya’ya seyahat uyarısı tepkisi

COOP TRR’den Almanya ve Türkiye’ye ortak turizm çağrısı

Almanya seyahat yasağından dolayı ikiye bölündü