Armağan Aydeğer: Kuzey Ege pandemi ile yeniden keşfedildi

Last Updated on 2 Eylül 2020 by Yaşar Çelik

Dosya Konusu ve Yayına Hazırlayan: Cem Bişkin


Türkiye’nin dört bir yanından turizm sektörü temsilcilerinin bölgelerindeki son durumu anlattıkları dosya konumuzun bugünkü konuğu Çanakkale’den ÇATOD (Çanakkale Turistik Otelciler İşletmeciler ve Yatırımcılar Birliği Derneği) Başkanı Armağan Aydeğer…

ÇATOD (Çanakkale Turistik Otelciler İşletmeciler ve Yatırımcılar Birliği Derneği) Başkanı Armağan Aydeğer değerlendirmeleri kapsamında; 2020 yaz sezonunda Temmuz ayının ikinci yarısından itibaren Çanakkale ve Kuzey Ege Bölgesi’nin daha fazla ilgi görmeye başladığını ve Kurban Bayramı ile birlikte bu ilginin zirveye ulaştığını belirtti.

“Kuzey Ege destinasyonları pandemi ile yeniden keşfedildi” diyen Armağan Aydeğer; bundan sonraki süreçte “küçük ölçekli, doğa ile iç içe, kaliteli bir yaşam deneyimi sunan destinasyonların ön plana çıkacağı” ve “alternatif turizm ürünleriyle (eko turizm, yürüyüş, bisiklet, sörf, yelken, dalış gibi), kültürel zenginler ve gastronomi ile doğru harmanlayanların bir adım önde olacağı” yönünde açıklamalarda bulundu.

İşte ÇATOD Başkanı Armağan Aydeğer’in Çanakkale ve Kuzey Ege turizmindeki son duruma ilişkin değerlendirmeleri:

Bölgenizdeki turizm hareketlerinin son durumunu kısaca değerlendirir misiniz?

Çanakkale turizmi, pandemi döneminde kısıtlamalarının en yüksek olduğu Mart – Haziran döneminde büyük oranda tesisleri kapalı olarak geçirdi. Bu süreç Çanakkale kültür turizminin en yüksek olduğu dönem olması nedeniyle ilin turizmine ağır bir olumsuz etki yaratmıştır.

Takip eden süreçte özellikle Temmuz ayının ikinci yarısından itibaren Çanakkale ve Kuzey Ege bölgesi daha fazla ilgi görmeye başladı ve Kurban Bayramı ile birlikte bu ilgi zirveye yükseldi.

“KUZEY EGE PANDEMİ İLE YENİDEN KEŞFEDİLDİ”

Çanakkale’nin başı çektiği Kuzey Ege destinasyonları, COVID-19 pandemi dönemi ile yeniden keşfedildi.

“YENİ NORMALE HAZIR OLMAK İÇİN ÖNEMLİ ÇALIŞMALAR YÜRÜTTÜK”

Pandeminin başlangıcıyla birlikte ÇATOD (Çanakkale Turistik Otelciler İşletmeciler ve Yatırımcılar Birliği Derneği) olarak paydaşlarımızla, sektör temsilcileri ile kamu kurumlarımız, bürokratlarımız, siyasi temsilcilerimiz ile çok sayıda toplantı ve görüşme gerçekleştirdik. Ayrıca COVID-19 sonrası yeni normale hazır olmak için çok sayıda bilimsel ve sektörel çalışma yürüttük.

YENİ NORMALDE TURİSTLERİN YENİ EĞİLİMİ NE YÖNDE OLACAK?

Öngörümüz; yeni normalde turistin daha sakin, küçük, kendine özgü karakteri olan, doğa ve denizin birlikte olduğu, kaliteli yaşam sunan yerlere daha çok ilgi göstereceği yönünde…

Büyük şehirlere araç ile kolay ulaşımı ve yakınlığı, Türkiye’nin en uzun kıyısı olan ikinci şehir olması, çok temiz denizi, Dünya’ya mal olmuş çok sayıda kültürel değerleri, oksijen dolu havası ile Kazdağları, eko turizm olanakları, rüzgar ve su sporları, bisiklet ve yürüyüş rotaları, zengin deniz ürünleri, tarımsal ürünleri ve leziz Ege mutfağı ile Çanakkale bu sürecin başta iç pazarda gözde destinasyonu oldu.

“DÜŞÜŞ SÜRECİNE GİRİLDİ”

Yoğunluk Ağustos ayının son haftası ile durağana dönerken Eylül başı ile düşüş sürecine girildi. Eylül ayının üçüncü haftası ile sezonun tamamlanacağını öngörüyoruz.

Çanakkale, Dünya’nın 7 kıtasından turist ağırlayan bir bölge olmasına rağmen pandemi ile dış pazar tamamen durdu. Ağustos ayı az sayıda da olsa Balkan coğrafyasından araçları ile Romanya, Sırbistan, Bulgaristan’dan cılız bir turist hareketliliği oldu. Diğer taraftan yurt dışında yaşayan Türk vatandaşlarımız tarafından da tercih edildik.

Bölgenizdeki otellerin yaklaşık olarak yüzde kaçı açık ve doluluk oranı nedir?

Haziran sonuna kadar %20 civarı olan açık tesis oranı, Temmuz ortası sonrasında %90’lara ulaştı ama maalesef sezonun kısa sürmesiyle Eylül ayının ilk haftasında kapanışların tekrar başlayacağı yönünde bilgiler gelmekte.

Doluluk oranları tabi ki geçmiş yıllar ile kıyaslanmayacak kadar düşük. Haziran ortasına kadar %15 – 25 arası, açılışlar ile Temmuz ortasına kadar Çanakkale genelinde ortalama %35 seviyesinde, Ağustos’ta %65 -75 seviyelerinde gerçekleşirken; Eylül’ün ilk yarısı %35 – 40 bandına geriledi, Eylül’ün ikinci yarısında kapanışlar ile %20 – 30’lar seviyesine düşeceğini öngörüyoruz.

KUZEY EGELİ TURİZMCİLERİN BEKLENTİLERİ: MALİ DESTEKLERİN DEVAM ETMESİ YÖNÜNDE

Ön plana çıkan sorun ve sıkıntılarınız nelerdir?

En önemli konu bu olağanüstü sürecin bitimine, başka bir ifade ile yeni normale adaptasyon sürecine kadar ilgili desteklerin devamıdır.

Kısa Çalışma Ödeneği ve diğer istihdam teşviklerinin Nisan 2021’e uzatılması, ucuz maliyetli kredi imkanın devamı, Kredi Garanti Fonu destekli kredi geri ödemelerinin Nisan 2021’e minimum maliyetler ile uzatılması, sektörel, KDV ve diğer vergi desteklerinin Nisan 2021’e kadar devamının yeni normale adaptasyonda ve önümüzdeki kış sürecinin atlatılmasında çok önemli olduğunu düşünüyorum.

“BU SÜRECİN KAZANANI…”

Bölge turizminin yeniden eski günlerine kavuşabilmesi için neler yapılmalı; hangi adımlar atılmalı? 

Yeni normal ile ilgili en önemli konu bundan sonra tüm turizm paydaşlarının, yeni normal ile ilgili iş modellerinde, hizmet yöntemlerinde ve standartlarında radikal değişimleri uygulamaya hazır olmaları gerekiyor.

Bu sürecin kazananı “karakteri” olan, küçük, doğa ile iç içe, “kaliteli bir yaşam deneyimi” sunan destinasyonlar olacaktır. Bu duruşu alternatif turizm ürünleriyle (eko turizm, yürüyüş, bisiklet, sörf, yelken, dalış gibi), kültürel zenginler ve gastronomi ile doğru harmanlayanlar bir adım önde olacaktır.

Artık tüm destinasyonların makro ölçekten mikro ölçeğe; ana odakları daha fazla misafir değil, daha kaliteli ürünü nasıl sunarım olmalıdır. Bu süreç kitlesel turizm ürünlerini büyük oranda azaltacaktır.

—O—

GÖRÜŞ BELİRTEN DİĞER KATILIMCILAR

İbrahim Halil Kılınç: Acentalarımız gerekli maddi desteği alamadı

Volkan Kantarcı: 2019 rakamlarının ancak %30’unu yakalayabiliriz

Abdullah Tunçdemir: İran pazarı Van’ın geçim kaynağıdır

Yüksel Türemez: Şartlı krediler acentalara ilaç olmadı

Yağız Öngen: Geçen seneden daha iyi bir doluluğa sahibiz

Tarkan Akyüz: Personelin turizm sektörüne güveni kalmadı


Siz de bölgenizdeki son duruma ilişkin görüşlerinizi, sıkıntılarınızı ve yetkililerden beklentilerinizi dile getirmek isterseniz aşağıdaki sorulara vereceğiniz cevaplarla bizimle paylaşabilirsiniz… Detayları öğrenmek için tıklayınız.