Sömestr tatilinde özlenen kar tatili için kayak merkezi tavsiyeleri…

Last Updated on 10 Ocak 2022 by Yaşar Çelik

Turizm Günlüğü yazarlarından, tur rehberi Cengiz Harun Arıkan’dan sömestr tatili döneminde; kayak merkezi ve kar tatili önerileri…

Turizm Günlüğü seyahat yazarlarından, Tur Rehberi Cengiz Harun Arıkan, Türkiye’nin en popüler kış ve kayak turizmi destinasyonlarını ve bu merkezlere yönelik gezi tavsiyelerini, ipuçlarını sizler için kaleme aldı. Tabii ki şu anda halen devam eden “Hafta içi her gün 21.00 ile 05.00″ arasında ve Cuma akşamı 21:00’den pazartesi sabahı saat 5:00’e kadar kesintisiz devam eden sokağa çıkma yasaklılarını da dikkate almanızı öneririz. Ayrıca restoranlarında şimdilik kapalı olduğunu sadece paket servis hizmeti verdiklerini hatırlatmak isteriz.

Sözü fazla uzatmadan; Cengiz Harun Arıkan’a bırakıyoruz…

❄️ ☃️ ❄️ ☃️ ❄️ ☃️

Merhaba Sevgili Dostlar;

Sömestr tatilinin gelmesiyle birlikte bizler de tatil planları yapmaya başladık.

Pandemiden mümkün olduğunca çocuklarımızı korumak için alınan uzaktan eğitim kararı ile, en çok öğrenciler sıkıldı ve kendilerini bir nevi evlere hapsolmuş hissettiler.

Peki bu kış aylarında 3 haftalık sömestr döneminde tatilimizi nasıl değerlendirebiliriz?

İşte hem kar tatili hem kar sporları hem de kültür gezileri yapabileceğiniz tatil seçenekleri.

❄️ KEYİFLİ SEÇENEKLERİN BAŞINDA KAR TATİLLERİ VE KAYAK MERKEZLERİ ❄️

⛷️ KAYAK DENİLİNCE İLK AKLA GELEN: ULUDAĞ 🏂

Türkiye’nin en eski kayak merkezi olan Uludağ Milli Parkı gerek İstanbul, gerek İzmir, gerekse Ankara’ya yakınlığından dolayı yıllardır popülaritesini korumakta.

1963 yılında başlanan ve 5 yıl süren, Bursa’dan Uludağ’a çıkış imkanı sağlayan ülkemizin 9 km. ile, en uzun teleferik hattının da bulunduğu Uludağ Kayak Merkezi’nde pek çok otel ve işletme bulunmaktadır.

Bir dönem Yeşilçam filmlerinin unutulmaz sahnelerinin çekildiği Uludağ Kayak Merkezi her geçen gün ziyaretçi sayısını arttırmış; “1. Bölge” ve “2. Bölge” olarak genişlemiştir.

Özellikle karlar üzerinde organize edilen kış festivalleri ve konserleri Uludağ’ın en keyifli zamanlarıdır. Kayak ve snowboard gibi kar sporlarını keyifle yapacağınız Uludağ Kayak Merkezi’nde kızak kaymak isteyen misafirlerine ayrı bir alan sunmakta. İki kayak bölgesinde de birçok pist, telesiyej ve teleski bulunan kayak merkezi sizlere keyifli tatiller sunmak için en güzel alternatiflerden biri.

⛰️ Uludağ kültür gezisi için ipuçları:

Uludağ’a çıkmadan Türkiye’nin UNESCO Dünya Miras Listesi’ne girmiş köyü Cumalıkızık’ta harika bir köy kahvaltısı edebilir; tarihi Osmanlı evleri arasında gezebilirsiniz.

Osmanlı’nın ilk başkenti olan Bursa içinde bir hat sanatı gibi bezenmiş maneviyatı en güçlü camilerinden olan Ulu Cami’yi ziyaret edip yanı başındaki bir dönem ipek kozası ticareti yapılan Koza Han’dan alışveriş yapabilirsiniz.

Bursa’nın Yeşil semtine de ismini vermiş Yeşil Türbe, Yeşil Cami ile Emir Sultan Kabri ve Camii, Uludağ tatilinizde mutlaka zaman ayırmanız gereken tarihi zenginliklerimizden.

Tabi Bursa’ya gelmişken İskender Kebabı’nı yemeden kestane şekeri almadan Karagöz ile Hacivat’ı anmadan dönmek olmaz.

⛷️ İSTANBUL’A EN YAKIN KAYAK MERKEZİ: KARTEPE 🏂

Samanlı Dağları’nın zirvesinde Sapanca Gölü’ne ve İzmit Körfezi’ne kuşbakışı bakan ve İstanbul’a 1 saat uzaklıkta bulunan Kartepe; 2007 tarihinden beri kayak severlerin ve kar tutkunlarının en çok rağbet ettiği kayak merkezi konumunda.

Özellikle hafta sonları günübirlik gelen misafirlerle tam bir karnaval havası yaşanan Kartepe Kayak Merkezi’nde çeşitli zorluklarda 17 kayak pisti, çeşitli uzunluklarda 3 telesiyej ve 2 teleski bulunmakta.

Özel bir kızak alanı da bulunan kayak merkezinde birçok özel restoran ve kafe bulunmakla beraber kar bisikletinden, snow tube’e, ATV’den zipline’a kadar birçok aktivite ile zaman geçirebilirsiniz.

Kartepe’de konaklamalı tatil yapmayı düşünen misafirler için mutlaka rezervasyon yapmanız gerekli lakin kayak merkezinde şu an sadece tek otel bulunmakta. Doğa ile iç içe yakın bir tatil için Kartepe kayak merkezi keyifli seçimlerden biri.

⛰️ Kartepe gezisi için ipuçları:

Kartepe eteklerinde bulunan Maşukiye’de dere kenarında, yeşillikler içerisinde alınacak bir sabah kahvaltısı bile size pandemiyi unutturmaya yetecektir.

Ayrıca Maşukiye’de ATV ve Zipline gibi keyifli aktivitelerin yanı sıra tel üzerinde uçan bisikletlere binebilirsiniz.

Özellikle Sapanca Gölü kıyısında bol tarçınlı sıcacık bir salep eşliğinde manzaranın tadını çıkarmak size ayrı bir mutluluk verecektir. Dönüş yolu üzerinde İzmit pişmaniyesi almayı unutmayınız.

⛷️ KÖROĞLU DAĞLARI’NIN EFENDİSİ: KARTALKAYA 🏂

Bolu’nun doğusunda Köroğlu Dağları’nın üzerinde bulunan Kartalkaya Kayak Merkezi İstanbul ve Ankara illerimize 2.5 saatlik uzaklıkta bulunması kolay ulaşımı ile tercih edilmektedir.

Uludağ ve Kartepe’ye göre daha sakin olan Kartalkaya Kayak Merkezi, 5 otel ve 25 pist ile kayak severlerin kaymaktan keyif aldığı destinasyonların başında yer almaktadır.

Baby lift gibi kayak yapmayı yeni öğrenenler için daha kolay parkurları olan Kartalkaya Kayak Merkezi; zaman zaman geceleri kayak öğretmenlerinin dağdan ellerinde meşaleler ile geceyi aydınlatarak yaptıkları kayak gösterileriyle ziyaretçilerine unutulmaz anlar yaşatmaktadır.

⛰️ Kartalkaya gezisi için ipuçları:

Kartalkaya kayak tatilinize her mevsim gezilmesi keyifli olan Abant Gölü’nü ve en az Abant Gölü kadar muhteşem olan Gölcük Gölü’nü ekleyebilirsiniz.

Eğer şanlıysanız buz tutmuş göl üzerinde güneş yansımaları veya kar tanelerinin düşüşleri ile muhteşem fotoğraflar alabilirsiniz.

Abant ve Gölcük Gölü kıyısında keyifli yürüyüşler yapabilir, faytona binebilir, yöresel ürün pazarından alışveriş yapıp yol üzerindeki sucuk ekmek tesislerinde kendinize bir ziyafet çekebilirsiniz.

Tabi Bolu’ya gelip Bolu Çikolatası almadan dönmek olmaz.

⛷️ ILGAZ ANADOLU’NUN SEN YÜCE BİR DAĞISIN 🏂

Batı Karadeniz Bölgesi’nde Kastamonu sınırları içinde yer alan Ilgaz Kayak Merkezi, 3 adet pist, 1 telesiyej, 1 teleski, 8 otel ve devlet misafirhanesi ile kayak severleri ağırlıyor.

1050 metre ile 2000 metre rakımlar arasında bulunan kayak merkezinde ayrıca ziyaretçilerinin konaklaması için yaz – kış açık olan devre mülk tesisi de bulunmaktadır. Harika bir doğası ve kaliteli kar yapısı bulunan Ilgaz Kayak Merkezi misafirlerine keyifli anlar yaşatıyor.

⛰️ Ilgaz kültür gezisi için ipuçları:

Kar tatili tercihinizi Ilgaz Kayak Merkezi’nden yana kullandıysanız; Kurtuluş Savaşı’na adını altın harflerle yazdırmış Kastamonu’ya mutlaka uğramanız gerek.

Osmanlı döneminin en önemli sancaklarından biri olan Kastamonu günümüze kadar Bizans döneminden kalan kalesi, Osmanlı döneminde inşa edilen Saat Kulesi, ilk kadın mitinginin yapıldığı Nasrullah Cami ve Kurtuluş Savaşı kahramanlarımızdan Şerife Bacı Anıtı ile ön plana çıkmakta.

Şehrin usta ellerinde yapılmış etli ekmeği, çekme helvası ve Kastamonu pastırması mutlaka tadılması gereken lezzetlerinden.

⛷️ KARADENİZ’İN KALBİNDE ZİGANA KAYAK MERKEZİ 🏂

Trabzon ve Gümüşhane sınırları arasında tarihi İpek Yolu üzerinde Zigana Geçidi’nde yer alan Zigana Kayak Merkezi 2050 metre rakımda, harika doğası ve Karadeniz Mutfağı ile kayak severlere hizmet vermekte.

Bölgede bulunan 1 adet otel 1 bungalov tesisi ve et restoranları Karadeniz Bölgesi’nin önemli kayak merkezi olan Zigana Kayak Merkezi aynı zamanda geceleri tesislerde yapılan horon ve kolbastı gösterileri ile eğlenceli zamanlar sunmaktadır.

⛰️ Zigana kültür gezisi için ipuçları:

Zigana’da kayak keyfinizden sonra restorasyonu yeni biten ve Altındere Vadisi’nden 300 metre yükseklikte, şahin yuvası gibi inşa edilmiş Sümela Manastırı mutlaka ziyaret edilmeli.

Trabzon merkezde yapacağınız gezi sırasında Atatürk Köşkü zarafeti ile Trabzon Ayasofyası farklı zamanlarda iki dinin kullandığı özel bir mabet olarak sizleri etkileyecektir.

Karadeniz Mutfağı’nın en özel noktalarından biri olan Trabzon’da Akçaabat Köfte’den, Karadeniz Pidesi’ne, Kuymak’tan, Hamsiköy Sütlacı’na kendinize harika bir ziyafet çekebilirsiniz.

⛷️ KAPADOKYA’NIN YANI BAŞINDA: ERCİYES KAYAK MERKEZİ 🏂

Erciyes Dağı, sadece Kapadokya’nın oluşumunu sağlamakla kalmamış, bölgede bir kayak merkezi oluşmasını da sağlamış.

Kayseri’nin şehir merkezinden 20 dakika gibi kısa bir sürede ulaşılabilen Erciyes Kayak Merkezi, planlı inşa edilmiş otelleri, restoranları ve alışveriş dükkanları ile bu konuda ülkemizin en başarılı kayak merkezlerinden biri.

Çeşitli zorluklarda 34 pisti, 14 mekanik tesisi, 5 yürüyen bandı ile ülkemizin önemli kayak merkezlerinden biri olan Erciyes Kayak Merkezi ayrıca belirli takvimlere göre düzenlenen; ülkemizi kar voleybolu ile Dünya’ya tanıtmaya devam ediyor.

Kar havuzuna atlama, üniversiteler arası snowboard cross ve ski cross gibi özel yarışmalara da ev sahipliği yapan kayak merkezi, çeşitli sucuk barbekü partileri ve sürpriz konserler ile ziyaretçilerine keyifli anlar geçirmeyi vaat ediyor.

⛰️ Erciyes kültür gezisi için ipuçları:

Erciyes Kayak Merkezi’ni sınırları içerisinde bulunduran Kayseri, Asur ticaret kolonilerinden günümüze zengin bir kültüre sahip olmakla birlikte, Anadolu’da ilk örneklerinden olan Gevher Nesibe Şifahanesi, Hunat Hatun Külliyesi ve Döner Kümbet gibi önemli Selçuklu yapıları gibi mutlaka gezilmesi gereken yerleri de barındırıyor.

Kayseri’ye gelip pastırma almamak, mantı yememek olmaz lakin Kayseri Yağlaması ve Cıvıklısı hiç yabana atılacak lezzetler değil mutlaka tavsiye ederim.

⛷️ ULUSLARARASI BİR ORGANİZATÖR: PALANDÖKEN KAYAK MERKEZİ 🏂

Erzurum şehir merkezine 7 km. uzaklıkta bulunan, ülkemizin en önemli kayak merkezlerinden biri olan Palandöken Kayak Merkezi aynı zamanda Dünya Üniversitelerarası Kış Olimpiyatları gibi önemli uluslararası yarışmalara ev sahipliği yapmış ve yapmaktadır.

Dünyanın en uzun ve dik pistleri arasında yer alan Palandöken Kayak Merkezi, farklı zorluklarda 27 pist, 5 telesiyej, 1 teleski, 1 baby lift, 1 gondol lift ve 2000 kişilik yatak kapasiteli 8 farklı otelleri ile ülkemizin önde gelen kayak merkezlerinden biridir.

Klasik kayak aktivitelerinin yanı sıra, kar üzerinde insan sapanı, dev salıncak gibi eğlenceli aktivitelerle beraber 20 metre yüksekliğinde yapay buz dağı tırmanışı, hedikli kar yürüyüşü ve ezilmemiş karlar üzerinde yapılan tur kayağı gibi ekstrem ilginç ve cezbedici aktiviteleri ile misafirlerine heyecan ve adrenalin dolu anlar yaşatmayı başarıyor.

⛰️ Palandöken için kültür gezisi ipuçları:

Palandöken Kayak Merkezi’ne 7 kilometre uzaklıkta bulunan ve Anadolumuzun Selçuklu Devleti mirasını görebileceğimiz önemli tarihi yapıların bulunduğu Dadaş kenti Erzurum’da tam bir gün boyunca gezebilirsiniz.

Üç Kümbetler, Çifte Minareli Medrese, Yakutiye Medresesi, Ulu Cami, Erzurum Kongre Binası ve meşhur Erzurum Oltu Taşı alışverişi yapabileceğiniz Rüstem Paşa Bedesteni keyifle gezebileceğiniz yerler arasında.

Erzurum’a gelip meşhur Cağ Kebabı’nın üzerine kaymaklı kadayıf dolmasını yemeden olmaz. Yalnız Erzurum’a gitmişken; mutlaka Erzurum ketesinin de tadına bakmanızı tavsiye ederim.

⛷️ SARIKAMIŞ KAYAK MERKEZİ 🏂

Etrafı sarıçam ormanları ile kaplı, kayak severler tarafından çok sevilen, donmayan kristalize kara sahip olan Sarıkamış Kayak Merkezi; kayak turizminde “1. öncelikli” beş bölgeden biridir.

Sarıkamış Kayak Merkezi 7 farklı pisti, 4 telesiyej tesisi ve 1000 yatak kapasiteli 15 konaklama tesisi ile önemli kayak merkezlerimizden biri.

Kış aylarında şehit olan askerlerimizin buzdan heykelinin yapıldığı kayak merkezi aynı zamanda Sarıkamış ilçesine 15 dakika uzaklıkta.

Snowboardcular için bir snow park da bulunan kayak merkezinde ayrıca boş zamanlarınızda ATV’nin yanı sıra atlı kızaklarla safari yapabilme şansınız bulunmaktadır.

Otellerin zaman zaman kendi bünyelerinde gece organize ettikleri kar üzerinde sucuk partileri ve muhteşem Kafkas gösterileri; sizlere tatilinizden unutulmaz anılarla dönmenizi sağlıyor.

⛰️ Sarıkamış kültür gezisi için ipuçları:

Sarıkamış kar tatiliniz sırasında 1. Dünya Savaşı sırasında şehit olan askerlerimiz adına yapılmış Sarıkamış Şehitliği’ni ziyaret edebilir veya hemen şehrin sarıçam ormanları yanı başında bulunan dönemin Rus Çarı II. Nikola tarafından inşa ettirilmiş yazlık av köşkü Katarina Sarayı’nı ziyaret edebilirsiniz.

Eğer vaktiniz varsa; ülkemizde Baltık mimarisini en güzel gözlemleyebileceğiniz Serhat Şehrimiz Kars’ı gezebilir hatta Ermenistan sınırı boyunda olan Ani Antik Kentini keşfedebilirsiniz.

Sarıkamış ve Kars’a gitmişken tavsiyem tabi ki kaz eti olacak ama öncesinde Evelik Çorbası ve Kars yaprak mantısı Hangel mutlaka tadılmalı.

Kars’ta Kars Gravyeri’nden Eski Kaşarı’na, Çeçil Peyniri’nden Malakan Peyniri’ne birçok peynir çeşidinin yanı sıra Kars Balı ve tereyağının aromatik lezzetleri damaklarınızda hoş bir tat olarak kalacaktır.

Bir sonraki yazıma kadar sağlıkla, keyifle, bilgiyle, gezerek kalın… 👋

—O—

✍️ Bir sonraki yazım: Sömestr tatilinde en sıcak termal tatil önerileri…


CENGİZ HARUN ARIKAN’IN DİĞER YAZILARI

Rehber Cengiz Harun Arıkan’dan pandemide kaçamak rotaları…

Hayaller Ülkesi mi yoksa Güzel Atlar Diyarı mı?

29 Ekim için günübirlik ve konaklamalı tatil rotaları…