İşte gıda sektörüne yön veren start-up projeleri

Last Updated on 11 Şubat 2021 by Yaşar Çelik

Beslenme ihtiyacı tüm canlıların yaşamlarını sürdürebilmeleri için en temel ihtiyaçtır. Bu ihtiyacın temel ihtiyaç olması ile birlikte yaşadığımız yüzyılda artan gelir seviyesi, gelişen teknoloji, makine araç-gereçlerinin değişimi ve bu değişikliklerle kullanılan yöntemlerinde değişimi belenmenin ihtiyaçtan öte bir zevke dönüşmesine sebep olmuştur (Çolakoğlu ve Atabey; 2020).

Dünyanın önde gelen kuruluşları sürekli inovasyon faaliyetleri yapmaya çalışmaktadır. Yaşadığımız yüzyılda artan rekabet ortamı ile de birlikte işletmeler bu yenilikleri diğerlerinden daha ön plana çıkarmak için en iyi ürünü yaratıp daha fazla müşteri çekebilmek için yeni yeni yollar aramaktadır. Birçok sektörde gerçekleşen yenilik faaliyetleri gibi gıda sektöründe de yenilikçi projeler yapılmaktadır.

Gıda teknolojisine olan ilgi ile birlikte inovasyon faaliyetleri olan kuruluşlar iklim değişikliği, dijitalleşme fırsatları ve sağlık odaklı faaliyetlere yarar sağlamak için kıyasıya çalışmaktadır. İklim değişikliğinin gerçekliği ve küresel etkisi, değişim yapmaya istekli yenilikçi girişimleri teşvik etmektedir. İstenilen sağlıklı yaşamda bir artış, tüketici diyetlerinde de değişikliklere yol açarak vejetaryenlik ve veganlığın yükselişini kolaylaştırdı. Mintel Global Yiyecek ve İçecek Trendleri 2017 raporuna göre, 2016 yılında vegan yiyecek ve içecek lansmanlarının sayısında 5 yıl öncesine göre %257 artış olmuştur.

2050 yılına kadar 9 milyar olacağı tahmin edilen artan nüfusun beslenme ihtiyacını karşılamak için bugün ürettiğimizden %60 daha fazla gıda üretimine ihtiyaç duyulmaktadır. Gıda ve Tarım endüstrisindeki değişen küresel talepler, mevcut gıda sistemleri ve teknolojisinin başarabilecekleri ile bu ihtiyacın yakın zamanda giderilebileceği ön görülmektedir.

Merkezi Amerika’da olan Global Harvest Iniative isimli kuruluşun raporunda, küresel ölçekte gıda üretiminin, nüfus artış hızı ile dengeli girmediği belirtilmiştir. Gıda ve tarım sektörünün üretici kısmı artık küresel ölçekte olan talepleri karşılayamama başlamıştır. Bu sebeple gittikçe artan bu talebin gelecekte büyük bir sorun haline gelmemesi için yeni arayışlar içerisine girilmiştir (Yıldız ve Davutoğlu,2020). İşte gıda sektörüne yön verecek en faydalı inovasyon faaliyetleri.

İşte Gıda Sektörüne Yön Veren Start-Up Projeleri

1. Wasteless

Süpermarketlerdeki gıda israfını azaltmayı amaçlayan dinamik bir fiyatlandırma yazılımı geliştirdi. Elektronik raf etiketleri kullanan Wasteless çözümü, süpermarket müşterilerine ürün son kullanma tarihlerine göre farklı fiyatlar sunar. Bir ürünün süresi yakında dolacaksa, daha sonraki bir tarihte sona erecek olan aynı ürüne kıyasla daha ucuz olacaktır. Tüketiciler daha ucuz fiyatların keyfini çıkarabilir, süpermarketler kârlarını artırabilir ve dünya gıda israfının azalmasından faydalanabilir.

2. Mimica

Mimica, tüketicilerin yiyeceklerinin ne kadar taze olduğunu çok daha doğru bir şekilde bilmelerini sağlamak için gıda ambalajlarında akıllı etiketler geliştiriyor. Etiket pürüzsüzse bu, ürünün hala taze olduğunu gösterir. Ürün artık taze kalmadan birkaç saat önce etiket inişli çıkışlı hale geldiğinde, insanların daha az yiyecek israfına ve paradan tasarruf etmesine yardımcı olacaktır.

3. Miraculex

Miraculex, bugün yiyecek ve içeceklerimizdeki büyük miktardaki şekeri azaltarak ya da belki de ortadan kaldırarak giderek büyüyen obezite sorununu çözüyor. Egzotik meyvelerden ve doğal proteinlerden elde edilen bitki ve fermantasyon teknolojisini kullanan Miraculex, yiyecekleri şekersiz veya olumsuz sağlık etkileri olmadan tatlı hale getiriyor.

4. Winnow

Winnow, şeflerin gıda atık kutularına takılı akıllı sayaç teknolojisini kullanarak ticari mutfaklarını akıllı operasyonlara dönüştürmelerine yardımcı oluyor. Sistemleri, şeflerin mutfaklarındaki yiyecek israfını azaltmanın yollarını kolayca belirlemelerine olanak tanıyan gerçek zamanlı görünürlük ve ölçülebilir veriler sağlamaktadır. Winnow nasıl çalışır:

  1. Yiyecekler her zamanki gibi Winnow akıllı sayaç teknolojisi kutularına atılır.
  2. Winnow yazılımı, restoranın menüsüne göre özelleştirilmiş basit bir dokunmatik ekranda atılan yiyecek türünü ve hangi aşamada olduğunu belirler.
  3. Winnow, israfı azaltmak için temel fırsatları belirleyen, performansı izleyen ve atılan öğelere değer veren gerçek zamanlı ve günlük raporlar oluşturur.

5. Foodfully

Foodfully evsel gıda atıklarını ortadan kaldırma misyonunu üstleniyor. Foodfully, çok sayıda marketteki müşteri kartlarına hesaplara entegre ederek yiyecek satın alımlarınızı otomatik olarak izleyebilen bir uygulama geliştirdi. Uygulama, satın aldığınız ürünleri gösterecek ve bu ürünlerin tazeliğini size bildirecektir. Foodfully, yemeğiniz bozulmaya yaklaştığında size telefonunuzda bir bildirim gönderecek ve yakında bozulacak yiyeceklere öncelik veren tarifler önerecektir.

6. Kray Technologies

Kray Technologies, çiftçilerin tarlalarına isteğe bağlı gübre ve pestisit sağlayan dünyanın ilk dijital ve tamamen insansız drone ürün püskürtücüsünü yarattı. Bu çözüm, mevcut alternatif yöntemlere kıyasla daha az yakıt, daha az bakım ve daha az personel gerektirir ve çiftçiler için maliyetleri önemli ölçüde azaltır.

7. BioFiltro

BioFiltro, atık sudan kirletici maddelerin % 99’unu gidermek için solucanların ve mikropların sindirim gücünü kullanan patentli bir filtreleme sistemi ile atık su arıtma çözümleri sunar. BioFiltro’nun amacı, atık akışını yenileyici gelir akışlarına dönüştürmektir.

8. Sugarlogix

Maya fermantasyon teknolojisini kullanan Sugarlogix, basit şekeri anne sütünün en besleyici özelliklerini izole ederek işlevsel şekerlere dönüştürmektedir. Amaçları, bağışıklık sistemini geliştirmek, bağırsak sağlığını geliştirmek ve iltihabı azaltmak gibi sağlık yararları olan süt şekerleri yaratmaktır.


Kaynakça

  1. Yıldız, Ö. G. D. E., & Davutoğlu, Ö. G. N. A. Turizm 4.0’dan Gastronomi 4.0’a Giden Yolda: Geleceğin Restoranları ve Yönetimi
  2. Atabey, S. Yeni Mutfak Eğilimlerinden Moleküler Gastronomi Konusunda Mutfak Personelinin Bilgi Ve Görüşlerinin Belirlenmesi, Dalaman Örneği. Gastroia: Journal Of Gastronomy And Travel Research, 4(2), 322-336.
  3. https://www.rocketspace.com/corporate-innovation/15-agtech-startups-to-watch-in-2020
  4. https://www.rocketspace.com/corporate-innovation
  5. https://www.rocketspace.com/corporate-innovation/entering-its-fourth-cohort-terra-food-agtech-accelerator-builds-on-success-to-tackle-food-and-packaging-waste-food-safety-and-more
  6. https://www.rocketspace.com/corporate-innovation/7-global-food-tech-trends-to-watch-in-2019
  7. ttps://www.rocketspace.com/corporate-innovation/15-startups-to-watch-in-food-tech