Oral covid-19 aşısı geliyor

Last Updated on 22 Mart 2021 by Yaşar Çelik

Covid-19 aşısı geliştirme çalışmaları yürüten iki şirket, hap şeklinde ağza atılıp yutulacak olan covid-19 aşısı çalışmalarında insanlar üzerindeki klinik deneylerine başlayabileceklerini duyurdu.

İsrail merkezli, ABD ortaklığında ağızdan ilaç sistemleri geliştiren Oramed ile Hindistan merkezli, rekombinant proteinlerle aşı geliştiren Premas Biotech, oral Kovid-19 aşısı hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

Ağızdan alınacak tek kapsül

Açıklamada hayvanlar üzerindeki pilot çalışmaya göre, tek bir Oravax kapsülünün koronavirüse karşı bağışıklık yaratan antikorlar üretilmesine yardımcı olduğu ileri sürüldü.

Oravax isimli oral aşı adayı somut gerçeklik halini alırsa, ağızdan alınacak tek kapsül olup büyük kolaylık sağlayacak.

“Yüzde 100’den fazla eminiz”

Oravax aşısı olmanın vitamin hapı almaktan farksız olacağını dile getiren Premas Biotech kurucularından Prabuddha Kundu, “Bu teknolojinin işe yaradığından ve Kovid-19’a karşı bağışıklık vaat ettiğinden yüzde 100’den fazla eminiz” dedi.

Daha az yan etki

Ağızdan alındığı için daha az yan etki yapabilecek Oravax, buzdolabı sıcaklığında nakledilebilecek ve oda sıcaklığında saklanabilecek.

Oravax Medical, insanlar üzerinde klinik deneyler için ABD, İsrail, Meksika ve Avrupa ülkelerine başvuru yapmaya başladı. Çalışmaların bu aşamasına en erken temmuzda geçilebileceğinden söz ediliyor.

Kaynak: Stupniknews.com