Pandeminin turizme bir yıllık faturasını açıkladı

Last Updated on 24 Mart 2021 by Yaşar Çelik

CHP Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak, pandemiyle geçen bir yılın turizme etkilerini değerlendirdi. İktidarın turizme yönelik önlem almayarak 2021 turizm sezonunu da tehlikeye attığını söyleyen Budak, “Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından açıklanan Şubat ayı verileriyle birlikte pandeminin yarattığı bir yıllık tahribat gün yüzüne çıktı” dedi.

“2019 Mart -2020 Şubat arasında Türkiye’ye gelen yabancı turist sayısı 45 milyon 369 bin iken, pandemiyle geçirilen bir yıllık dönemde yabancı turist sayısı 10 milyon 261 bine geriledi. Türkiye’nin turist kaybı yüzde 78 ile ortalama turist kaybı yüzde 70 olan Avrupa’nın üzerinde seyretti. Sıkıntıları tespit edip çözmekle yükümlü Bakanlık, sorunları halının altına süpürüyor. Önlem alınmazsa turizm sektörünü 2021’de de zor günler bekliyor” diyen Budak pandemi başladığından beri iktidarı sektöre yönelik özel önlemler almaya davet ettiklerini hatırlatarak şöyle konuştu:

“Mağdur etmemek için aldıkları tek bir önlem yok!”

“İşten çıkarma sözde yasaklandı, ancak turizm sektörünün istihdamındaki dramatik düşüş önlenemedi. TÜİK rakamlarına göre, geçen sene 1 milyon 701 bin kişi olan turizm sektöründeki çalışan sayısı, 2020 yılında 1 milyon 377 bine geriledi. Sektörün sadece bir senede yaşadığı istihdam kaybı 324 bin. Her 5 turizm çalışanından 1’i bu süreçte işinden oldu, kuru ekmeğe muhtaç kaldı. Bu insanları ne gördüler ne de seslerini duydular. Turizm çalışanlarını 2021’de mağdur etmemek için aldıkları tek bir önlem yok.

ANTALYA’NIN TURİST KAYBI YÜZDE 80

Pandeminin bir yılında Antalya’nın yaşadığı kayıp ise yüzde 80 ile Türkiye ortalamasının üzerinde. Pandemisiz geçen bir yılda 15 milyon yabancı turist gelen kentimize, pandemiyle geçen bir yılda 3 milyon yabancı turist gelebilmiş. Türkiye turizminin Antalya’dan bağımsız düşünülemeyeceğini söylemekten dilimizde tüy bitti. Son açıklanan vaka verileri ile Antalya’da çok yüksek riskli iller arasına katıldı. Bu şartlarda Nisan ayında sezonu nasıl açacaksınız? Böyle giderse açılan oteller de sinek avlayacak. Turiste hizmet veren esnaf zaten bitmiş durumda. Turizmdeki kriz devam ederse, Antalya ekonomisi bunu taşıyamaz.”

İktidarın bir an önce harekete geçerek turizm için bir kriz masası kurması gerektiğini belirten Budak, 2021 yılında turizm sektörünü rahatlatmak adına alınacak önlemleri şöyle sıraladı:

  • Turizm sektörünün bankalara 134 milyar lira borcu bulunuyor. Bu borçlar ödemeleri pandemi sonunda başlayacak şekilde düşük faizle yeniden yapılandırılmalıdır.
  • Kısa Çalışma Ödeneği’nin sonlandırılması nedeniyle turizm çalışanları işsizlik ile karşı karşıyadır. Kısa Çalışma Ödeneği turizm sektörü için pandemi sonuna kadar uzatılmalıdır.
  • Turizm çalışanları hızlı bir biçimde aşılanmalıdır.
  • Sektörün pandemi döneminde tahakkuk eden devlete olan borçları silinmelidir.
  • Turizm sektöründe ve bölgelerinde faaliyet gösteren esnaftan stopaj vergisi alınmamalıdır.