ABTA’dan seyahat açıklaması: “Açıl susam açıl” durumu söz konusu değil…

ABTA 2023 için en çok tercih edilen destinasyonları açıkladı
ABTA Yönetim Kurulu Başkanı Mark Tanzer

Last Updated on 19 Nisan 2021 by Turizm Günlüğü

İngiliz Seyahat Acentaları Birliği (ABTA) CEO’su Mark Tanzer, İngiltere’de uluslararası seyahatlerin başlamasına ve bu sürece ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

İngiliz Seyahat Acentaları Birliği – ABTA CEO’su Mark Tanzer bu yaz için İngiltere’de uluslararası seyahatlerin yeniden başlatılmasının “kademeli” bir şekilde gerçekleşeceğini ve 17 Mayıs’tan itibaren “Açıl susam açıl!” gibi hızlı bir geçişin söz konusu olmayacağı konusunda uyarıda bulundu.

Mark Tanzer, İngiliz Hükümeti’nin açıklamalarında “uluslararası seyahatlerin yeniden başlatılmasının aşamalı bir şekilde gerçekleşeceğini” belirttiğini dile getirdi.

“AÇIL SUSAM AÇIL!” DURUMU SÖZ KONUSU OLMAYACAK

Travel Weekly’den Ian Taylor’a açıklamalarda bulunan ABTA CEO’su Tanzer, konuya ilişkin şunları söyledi:

“Uluslararası seyahatlerin yeniden başlamasını, yeniden açılmanın mümkün olduğunca çabuk olmasını ve makul bir yaz sezonu geçirmeyi istiyoruz ancak 17 Mayıs’ta seyahatlerin yeniden başlaması konusunda “Açıl susam açıl!” durumu ve herkesin dilediği gibi istediği yere seyahat etmesi söz konusu olmayacak.”

İLK ETAPTA YEŞİL LİSTEDE SEKİZ ÜLKE

Mark Tanzer’a göre gelecek ay uluslararası seyahatler için açıklanacak kararlar kapsamında güvenli seyahat için “yeşil listede” ilk etapta az sayıda ülke yer alacak.

Sunday Telegraph Gazetesi’nin bildirdiğine göre bu ülkeler arasında; ABD, Cebelitarık, İsrail, İzlanda, İrlanda, Malta, Avustralya ve Yeni Zelanda yer alması bekleniyor.

AVRUPA ÜLKELERİ TURUNCU LİSTEDE

British Airways’in eski Strateji Şefi Robert Boyle ise öngörülerde bulunarak; ilk etapta çoğu Avrupa ülkesinin sarı (amber list) listede yer alacağını (Birleşik Krallık’ta trafik ışığı uygulamasına göre ülkeler yeşil – sarı (turuncu) ve kırmızı liste olmak üzere üç gruba ayrılıyor) öne sürdü.

LİSTE 28 HAZİRAN’DA GÜNCELLENECEK

Araştırma sonuçlarına göre, yüksek sayıdaki COVID – 19 vakaları nedeniyle İspanya, Yunanistan, İtalya ve Güney Kıbrıs gibi İngilizler arasında popüler olan tatil destinasyonları turuncu (sarı) listede yer alıyor. Ama bu ülkeler, ancak bir sonraki 28 Haziran’da güncellenecek listede “yeşil” grupta yer alabilecek.

Tanzer, “17 Mayıs’ta seyahatlerin yeniden başlatılması yönünde herhangi bir engelin söz konusu olmayacağına inandığını ancak seyahat edilebilecek ülkeler listesinde ilk etapta kısıtlı sayıda ülkenin yer alacağını” açıkladı.

“GENİŞ, KAPSAMLI BİR YEŞİL LİSTE OLMASINI DİLERİM”

Diğer yandan ABTA CEO’su Tanzer, “Hükümetin vatandaşları yaz sezonu için rezervasyon yapmaları yönünde cesaretlendirici açıklamalarda bulunmaya başlaması gerektiğini, aksi yönde açıklamalardan kaçınılması gerektiğini” ifade etti.

Mark Tanzer, hangi ülkelerin “yeşil kategoride” yer alacağına yönelik öngörü ve tahminde bulunmaktan kaçınırken; şunları söyledi:

“Yeşil listede hangi ülkelerin yer alacağını tahmin edemiyorum. Ama kapsamlı ve geniş bir yeşil liste olmasını dilerim. Çünkü “sarı kategorideki” ülkeler için oldukça önemli engel ve prosedürler söz konusu… En çok tercih edilen tatil destinasyonları “yeşil kategoride” yer alsa harika olurdu.”