10 Avrupa ülkesine güncel giriş koşulları

Last Updated on 24 Mayıs 2022 by Yaşar Çelik

Covid-19 pandemisi nedeniyle ülke girişlerindeki PCR testi ve karantina uygulamaları yeni kararlar ve gelişmeler ile birlikte güncelleniyor. İşte ülkelere giriş şartları… 

Bir yanda Delta Varyantı bir yanda aşı uygulamalarının gündemden düşmediği koronavirüs pandemisinde birçok vatandaş Avrupa ülkelerine gitmek için girişteki kuralların neler olduğunu araştırıyor. Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM) tarafından güncellenen Covid-19 Tedbirleri Kapsamında Ülkelere Giriş Tablosuna göre Almanya, İngiltere, Fransa, Hırvatistan, Hollanda, İspanya, Bulgaristan, İtalya, Ukrayna ve Yunanistan ülkelerinde uygulanan en son kısıtlama ve koşullar şöyle:

ÖNEMLİ NOT: Sivil Havacılık listesinde yer alan bilgiler genel bir bilgilendirme niteliği taşımaktadır. Türklerin aşağıdaki ülkelere güncel giriş koşulları için en doğru bilgiyi seyahat edeceğiz havayolundan almanız gerekmektedir.

Türkiye’den yurt dışına yapacağınız uçuşlar için ülkelerin seyahat kısıtlamalarına bu sayfa üzerinden erişim sağlayabilirsiniz. Kısıtlamalar, herhangi bir özel statüsü bulunmayan Türk vatandaşları için geçerlidir. Özel bir statünüz bulunuyorsa (öğrenci, sağlık, diplomatik görev vb. amaçlarla seyahat ediyorsanız) veya ülkenin seyahat kısıtlamaları bu sayfa üzerinde bulunmuyorsa, lütfen IATA tarafından İngilizce olarak sağlanan seyahat haberleri sayfasını inceleyin. Ayrıca şartlarınızın gitmek istediğiniz ülkenin kurallarına uygun olup olmadığını incelemek için pasaport, vize ve sağlık bilgileri sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

Almanya

6 Haziran itibariyle Türkiye yüksek insidans bölgesinden çıkarılmış ve izolasyon koşulu kaldırılmıştır. 6 yaş ve üstü kişilerin ülkeye girişten önceki 48 saat içinde yapılmış antijen testi ya da 72 saat içinde yaptırılmış negatif PCR, RT-LAMP, TMA test sonuçlarından herhangi birini veya en az 14 gün önce Paul-Ehrlich-Institut web sayfasında belirtilen aşılardan tam olarak aşılandıklarına ya da en az 6 ay önce Covid’den iyileştiklerine ve ilk doz aşıyı yaptırdıklarına dair kanıt belgeyi ibraz etmeleri gerekmektedir. (bknz. https://www.auswaertiges-amt.de/en/einreiseundaufenthalt/coronavirus#content_0) Türk vatandaşları bu ülkeye seyahat edebiliyor. Turistik veya arkadaş ziyareti amaçlı seyahatlerde Servis (Gri) veya Hususi (Yeşil) pasaport sahibi kişiler kabul edilmiyor.

Okuma önerisi: Almanya 6 ülkeye daha kısıtlamaları kaldırıyor

Birleşik Krallık / İngiltere

12 Mayıs itibariyle Türkiye kırmızı listeye alınmış ve otelde karantina zorunluluğu bulunmaktadır. Türkiye’den gelişte İngiliz ve İrlanda vatandaşları dışındakilerin girişine izin verilmemektedir. 11 yaş ve üstü kişilerin uçuştan önceki 72 saat önce yapılmış negatif COVID-19 antijen, LAMP, nükleik asit veya PCR test sonucu ibrazı gerekmektedir. 2. ve 8. günlerde masrafları kişi tarafından karşılanmak üzere Covid-19 testi yapılmaktadır. Karantina süresi 10 gündür. Türk vatandaşları bu ülkeye seyahat edemiyor. İngiltere’ye aşağıdaki koşullara uygun olan yolcular kabul edilmektedir.
İngiltere ve İrlanda vatandaşları, Birleşik Krallık oturum sahipleri.

Okuma önerisi: İngiltere gevşiyor, Yunanistan kısıtlıyor

Bulgaristan

31 Temmuz‘a kadar şu belgelerle giriş yapılabilir: Varıştan en fazla 72 saat önce yapılmış, Latin karakterleriyle yazılmış negatif bir COVID-19 PCR testi; veya Latince karakterlerle yazılmış, varıştan en fazla 48 saat önce yapılmış bir negatif COVID-19 hızlı antijen testi; veya varıştan en az 15 gün ve en fazla 180 gün önce alınan pozitif bir COVID-19 PCR veya hızlı antijen testi; veya aşının varıştan en az 14 gün önce yapıldığını belirten bir COVID-19 aşı sertifikası. Kabul edilen aşılar: AstraZeneca (Vaxzevria), AZD1222 (SK Bioscience Co Ltd.), Covieshield, Janssen, Moderna, Pfizer-BioNTech, Sinopharm, Sinovac ve Sputnik V. Türk vatandaşları bu ülkeye seyahat edebiliyor.

Fransa

Türkiye’den gelenler için karantina şartı kaldırılmıştır. Ülkeye girişten önceki son 48 saat içinde alınmış negatif sonuçlu PCR Testinin ya da son 24 saat içinde alınmış negatif Covid-19 antijen testinin uçağa binmeden ibrazı gerekmektedir. Aşı ve benzeri hususlara ilişkin istisnai duyurular: https://www.interieur.gouv.fr/Actualites/L-actu-du-Ministere/Attestation-de-deplacement-et-de-voyage internet adresinden incelenebilir. Türk vatandaşları bu ülkeye seyahat edemiyor.

Okuma önerisi: Fransa’dan Türkiye için son dakika kararı!

Hırvatistan

Yolcular; negatif bir COVID-19 PCR veya hızlı antijen testi sonucuna sahip olmalıdır. Test varıştan en fazla 48 saat önce yapılmalıdır; veya COVID-19 aşı sertifikasına sahip olmalıdır. Son aşı dozu, gelmeden en az 14 gün önce alınmalıdır; veya varıştan en az 11 gün ve en fazla 180 gün önce verilmiş bir COVID-19 tedavi sertifikasına sahip olmalıdır; veya varıştan en az 11 gün ve en fazla 180 gün önce verilen pozitif bir COVID-19 PCR veya hızlı antijen testi sonucuna sahip olmalıdır; veya 10 güne kadar kendi kendine izolasyon ve masrafları kendisine ait olmak üzere varışta COVID-19 PCR veya hızlı antijen testine tabi tutulurlar. Türk vatandaşları bu ülkeye seyahat edebiliyor.

Okuma önerisi: Hırvatistan seyahatinizde mutlaka görmeniz gereken 9 şehir

Hollanda

Ülkeye girişten 72 saat içinde yaptırılmış negatif PCR veya uçağa binmeden önceki 24 saat içinde yaptırılmış negatif hızlı test (antigen) veya NAAT (nükleik asit amplifikasyon testi) test sonucu ibrazı istenmektedir. 2-8 hafta arasında alınmış olan pozitif NAAT testi de kabul edilmektedir. Türk vatandaşları bu ülkeye seyahat edemiyor.

İspanya

Ülkeye girişlerde son 48 saat içinde alınmış NAAT veya antijen test sonucu, en geç 14 gün öncesinden itibaren tamamıyla aşılanmış olduğunu gösterir belge, en az 11 gün öncesinden itibaren iyileşme belgesinin ibraz edilmesi gerekmektedir. Türk vatandaşları bu ülkeye seyahat edebiliyor. İspanya’ya aşağıdaki koşullara uygun olan yolcular kabul edilmektedir. İspanya vatandaşları ve ikamet izni sahibi kişiler.

İtalya

Son 72 saatte alınmış negatif PCR test sonucu zorunludur. 14 günlük karantina gerekebilmektedir. Türk vatandaşları bu ülkeye seyahat edemiyor.

Okuma önerisi: Akdeniz’in incisi İtalya’nın bilinmeyen tarihi

Ukrayna

Ülkeye girişte 12 yaş altı yolcular hariç yabancıların en fazla 72 saat öncesinde yapılmış Covid-19 testi negatif olduğunu gösterir belge veya antijen testi veya aşı sertifikası ibraz etmek zorundadır. Aşı sertifikası ile ülkeye girmek isteyen yolcuların ise Sinopharm, Sinovac, Janssen, Moderna, Pfizer-BionTech aşılarından birini yaptırmış olmaları gerekmektedir (12 yaş altı hariç). Ayrıca ülkede bulunduğu sırasında tedavi masraflarını kapsayan, Ukrayna’da kalış süresince geçerli sigorta poliçesine sahip olmaları gerekmektedir. Ayrıca https://www.visitukraine.today/ detayları bulunan self-izolasyon zorunluluğu vardır. Türk vatandaşları bu ülkeye seyahat edebiliyor.

Okuma önerisi: Ukrayna’ya hangi belgelerle giriş yapılabilecek?

Yunanistan

8 Temmuz 2021’e kadar ülkeye giriş yasaktır. 12 yaş altı hariç yolcular ülkeye girişlerde 72 saat içinde yapılmış COVID-19 negatif test sonucu veya en son dozu 14 gün yapılmış aşı sertifikası veya en erken 2 ay en geç 9 ay içinde iyileştiğini gösteren antijen testi sertifikası ibraz etmek zorundadır. Ayrıca .travel.gov.gr adresinde bulunan Passenger Location Form doldurulma zorunluluğu mevcuttur. 10 güne kadar self-isolation karantina zorunluluğu vardır. Ülkeye girişte PCR testi yaptırma zorunluluğu vardır. Türk vatandaşları 8 Temmuz’a kadar bu ülkeye seyahat edemiyor.

Okuma önerisi: Yunanistan’dan Türkiye uyarısı: Giden dönemez!

Listemizde yer alan bu ülkelerden Türkiye’ye dönüşte uygulanan güncel giriş şartlarını okumak için tıklayın: Avrupa ülkelerinden Türkiye’ye güncel giriş koşulları