İstanbul’da ziyaretçi sayısı rekor seviyeye ulaştı

Last Updated on 24 Ekim 2022 by Yaşar Çelik

İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nün verilerine göre 2021’de ilk 8 ayda İstanbul’da ziyaretçi sayısı 4.8 milyon olurken; bu sayı 2022’nin aynı döneminde 10.1 milyon oldu.

Pandeminin yaralarını hızlı bir şekilde saran turizm sektörü kültür alanındaki çalışmalarına kaldığı yerden devam ediyor. Özellikle İstanbul’da düzenlenen başta Beyoğlu Kültür Yolu Festivali olmak üzere sanatsal etkinlikler yoğun ilgiyle karşılandı. Bunun yanı sıra kültür turları da önemli bir seyahat tercihi oldu.

2022 yılının ilk 8 ayında İstanbul’a toplamda 10.1 milyon ziyaretçi gelirken; 2021 yılının aynı döneminde bu sayı 4.8 milyon, 2020 yılının aynı döneminde ise 3.1 milyon oldu.

Yabancı ziyaretçide yüzde 66.15 oranında artış

Yıl genelinde yabancı ziyaretçi sayısında da önemli bir artış görüldü. Sadece ağustos ayında giriş yapan yabancı ziyaretçi sayısı 1.6 milyon oldu. Bu oran, 2021 yılının aynı dönemine göre yüzde 66.15 oranında artış yakalandığını gösterdi.

Ağustos ayında en fazla turistin geldiği ülkeler sırasıyla, Rusya, Almanya, İran, Suudi Arabistan ve ABD oldu. 2021 yılı toplamında ise Almanya, İran, Rusya, Fransa ve Irak ilk 5’te yer aldı.

İstanbul’a ilk defa gelen turist sayısı arttı

Tüm dünyada kültür turlarının en çok rağbet gördüğü sonbahar ayları kişi başı harcaması en yüksek olan turistlerin seyahat ettiği aylar oluyor. Özellikle Avrupa’dan, ABD’den ve Latin Amerika’dan gelen kültür turlarının, uzun hafta sonu seyahati yapan turistlerin ve cruise misafirlerinin İstanbul’daki ilk rotası Tarihi Yarımada çevresi oluyor. Bu bölgede görülen yoğunluğu İstanbul’a ilk defa gelen turist sayısındaki artışın da bir göstergesi olduğu ifade ediliyor.