AB’de ikamet statüsü nasıl alınır?

Schengen Başvurularında En Çok Onay Veren Ülkeler

Last Updated on 15 Mayıs 2023 by Turizm Günlüğü

Yabancılar için serbest dolaşımı kolaylaştırmaya hazırlanan Avrupa Birliği (AB), uzun süreli ikamet statüsü için gereken şartları hafifletebilir.

Avrupa Parlamentosu (AP), Avrupa Birliği üyesi olmayan bir ülkeden çalışmak için gelen yabancıların uzun süreli ikamet statüsü elde etmesi için gereken süreyi 5 yıldan 3 yıla indirmeyi hedefliyor. Bu düzenlemenin amacı ise uzun süredir AB’de yaşayan AB vatandaşı olmayan kişilerin “entegrasyonunu kolaylaştırmak”.

Euronews’in haberine göre Birlik üyesi hükümetlerin tamamının onayının alınmasını gerektiren bu mevzuatın Avrupa Parlamentosu seçimlerinden önce (Mayıs 2024’te yapılacak) yani Şubat 2024’e kadar kabul edilmesi planlanıyor.

İşte AB’de uzun süreli ikamet statüsü için istenen mevcut şartlar:

  • Yabancının en az beş yıl boyunca bir AB üyesi ülkede yaşaması.
  • Bu süre içerisinde ülkeden 6 ay boyunca kesintisiz şekilde “ayrılmaması” ve ülke dışında geçirdiği toplam sürenin de 10 ayı “aşmaması”.
  • Sağlık sigortalarının yanı sıra “istikrarlı ve düzenli ekonomik kaynaklara” sahip olduklarını kanıtlamaları.
  • Bazı üye ülkelerde dil yeterlilik sınavını geçmeleri ve yaşadıkları ülkeye entegre olduklarını kanıtlamaları.
  • Uzun süreli ikamet iznine sahip olan yabancılar, vatandaş olmadıkları için diğer üye ülkelere gitmek istediklerinde vize almak zorundalar.

Peki değişiklikler ne anlama geliyor?

Üçüncü ülke vatandaşları teorik olarak en az beş yıl boyunca bir AB ülkesinde ‘yasal olarak’ yaşamışlarsa AB çapında uzun süreli ikamet statüsü elde edebilme hakları var. Sürenin 3 yıla düşürülmesini öneren AP, yabancıların farklı üye ülkelerde kaldıkları süreleri birbirlerine ekleme şanslarının olması gerektiğini savundu.

AP ayrıca, farklı ülkelerdeki süreler zarfında yabancıların eğitim görmüş, mevsimlik işçi olarak çalışmış ya da Ukraynalı mülteciler gibi sığınma talebinde bulunmuş olabileceklerinin de altını çizdi. Değişen diğer bir konu da yeni statünün tüm AB üye ülkelerinin kapılarını açıyor olması. Yabancılar bu ülkeleri ziyaret edebilecekleri gibi iş bulup yerleşme fırsatlarından da faydalanabilecek.