Türkiye’de Golf Turizmi Daha Fazla Nasıl Gelişir?

Spor Turizminde Bu Yıl

Last Updated on 9 Ekim 2023 by Turizm Günlüğü

Belek, 17 golf sahası ve 50 beş yıldızlı lüks oteliyle yılda 120 bin golf oyuncusu ağırlıyor. Golf turistleri 400 milyon Euro’ya yakın gelir bırakıyor. Turizm hedeflerine hızlı ulaşmak için bu rakamları yukarı çekmek mümkün… Peki, Türkiye’de golf turizmi daha fazla nasıl gelişir?

Türkiye bu yıl 60 milyon turist ve 56 milyar Dolar turizm geliri hedefliyor. Beklenti, turizmin hızlı bir yükseliş trendine girmesi… 2028 hedefi 90 milyon turist ve 100 milyar dolar gelir. Bu durumda hedefi tutturmak için turist sayısında ulaşılan başarıyı kişi başı gelirde de göstermek gerekiyor.

Golf turistleri tahminlere göre katma değerleriyle birlikte 400 milyon Euro gelir bırakıyor. Tabii İspanya’nın golften yılda 5 milyar Dolar civarında gelir elde ettiği düşünülünce gidilecek yol uzun.

Milliyet Gazetesi’nden Serkan Arman Belek’te golf turizmi segmentinde hizmet veren tesislerin yöneticilerine; “Türkiye’de golf turizmi nasıl daha fazla gelişir?” sorusunu yöneltti. İşte golf turizminin önde gelen isimlerinin verdiği yanıtlar:

“BELEK AVRUPA’DA GOLFÜN BAŞKENTİ”

Uluslararası Golf Tur Operatörleri Birliği Türkiye Temsilcisi ve Maxx Royal Golf Kulübü Genel Müdürü Cahit Şahin:

Türkiye golf pazarına, Avrupa’nın kalbindeki ılıman iklime sahip Portekiz ve İspanya’dan çok sonra girmiş olmasına rağmen çok kısa sürede başarılı bir ivme kazandı. Yeni golf bölgeleri tesis etmek, altyapıyı buna göre hazırlamak ve uluslararası turnuvalarda ülkemizi temsil edecek oyuncular yetiştirmek, ayrıca golf sporuna destek verecek sponsor firmalara Spor Bakanlığı iş birliği dahilinde teşvik sağlamak Türkiye’de golfün gelişimi için ana hamleler olarak sayılabilir.

“TÜRKİYE’YE YENİ GOLF DESTİNASYONLARI LAZIM”

Cornelia De Luxe Resort Genel Müdürü ve Cornelia Golf Club Kurucu Müdürü Ali Şahin:

Golf turizminin Türk turizmindeki yeri maddi olarak çok küçük ama manevi olarak çok büyük. Her yıl Belek’e golf oynamak için yaklaşık 200 bin kişi gelir. Bunlar genelde A+ profilindeki misafirler. Ülke imajı olarak bunu çok önemsiyorum. Golfçülerin olumlu bakış açısı hem ülke tanıtımına hem ülke imajına çok olumlu katkı yapıyor. Mevcut golf sahalarının hepsi golf sezonunda yüzde 100 doluluğa ulaşıyor.

Bence Türkiye yeni golf destinasyonlarına ihtiyaç duyuyor. Bodrum, İzmir, Mersin, Alanya yeni destinasyonlarımız olabilir. Yeni destinasyonlar yeni golf misafiri doğuracak. Böylece pazar 250 milyon Euro’dan milyar Euro’ların üzerine çıkabilir.

“GOLFE DİREKT UÇUŞ VE TANITIMA YATIRIM”

Gloria Golf Resort Belek Head Coach Şenol Bay:

Türkiye, sahil beldeleri, hava koşulları ve iyi bakılmış golf sahaları ile golf turizmi için cazip bir bölge. Ancak golfün, Türkiye turizmi içindeki yeri, diğer büyük turizm kategorilerine daha az. Bunu da geliştirmemiz gerekiyor. Örnek vermek gerekirse özelikle Belek bölgesinde golf turizmini diğer ülkeler ile mukayese edersek oldukça iyi bir konumda.

Golf turizmini geliştirmek için yapılması gerekenlerden en önemlisi golf turizminin yapıldığı şehirlerimize gelecek olan kişilere direkt uçuş kolaylığı sağlanması. Aktarmalı uçuşlar olunca turistler de çekinceler yaşıyor. Aynı zamanda golf turizminde daha fazla bilinirlik yakalamak için uluslararası pazarlama ve tanıtım faaliyetlerine daha fazla yatırım yapılması gerekiyor.

—O—

Milliyet Gazetesi’nden Serkan Arman imzalı röportajın tümünü okumak için tıklayın