Eğinlioğlu’ndan Turizm Sektörü İçin Durum Değerlendirmesi

Hakan Eğinlioğlu'ndan Turizm Sektörü
Turist Rehberleri Birliği (TUREB) Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Eğinlioğlu

Last Updated on 26 Mart 2024 by Turizm Günlüğü

Turist Rehberleri Odaları Birliği (TUREB) Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Eğinlioğlu, turizmdeki son gelişmeleri, turizmdeki beklentiyi, rehberlerin turizme olan katkısını değerlendirdi.    Hakan Eğinlioğlu’ndan Turizm Sektörü

Turist Rehberleri Odaları Birliği (TUREB) Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Eğinlioğlu, Radyo Sputnik’te yayınlanan Okan Aslan’la Gün Ortası programına konuk oldu.

Eğinlioğlu, “Okan Aslan’la Gün Ortası” programında 2024 yılında turizmdeki beklentilerini paylaştı.

“TURİZM BARIŞI SEVER”

2023 yılında 50 milyon 217 bin 181 kişinin Türkiye’yi ziyaret ettiğini, bunların 44 milyon 200 bin 179’unun yabancı olduğunu belirten Eğinlioğlu, “En çok ziyaretçi Rusya Federasyonu’ndan gelmiş. İkinci sırada Almanya var. Daha sonra Birleşik Krallık, Bulgaristan, İran izlemiş” dedi.

“Turizm barışı sever” diyen Hakan Eğinlioğlu, şunları söyledi:

“Türkiye coğrafyasına yakın yerlerde olan gerilimler Türkiye turizmini etkiliyor, aslında bu bütün dünyada böyle.”      Hakan Eğinlioğlu’ndan Turizm Sektörü

2024 YILINDA TURİZMDEKİ BEKLENTİLER

Eğinlioğlu, 2024’teki beklentiyi ise şöyle açıkladı:

“Hedefimiz yüzde 90’ları bulmak. Bu sezon herhangi bir kriz yaşamazsak eğer oranı artıracağımızı düşünüyoruz. Türkiye olarak turizm yüzyılı dediğimiz bir proje var. Özellikle Uzakdoğu’dan bir turist beklentisi var. Bunun başında Çin geliyor. Biz Çin’den 1 milyon turist hedefi içerisindeyiz. Şu anda Çin’den gelen turist sayısı 100-200 bin civarında.”

“DEVLETİN UYGUN TATİL KREDİLERİ VERMESİ LAZIM”

Eğinlioğlu, beklentileri hayata geçirmenin yollarını ise şöyle sıraladı:

“Yurt içindeki turizm faaliyetlerinin artması açısından gerek acenteler gerekse Kültür ve Turizm Bakanlığı birtakım girişimlerde bulunuyor. Daha önceden rezervasyon yapıldığı takdirde ücretlerin daha uygun olması yoluyla insanları çekmek, birtakım taksitlendirmeler yapmak gibi çalışmalar var. Reel politikalara baktığımızda Türkiye’de paranın satın alma gücü konusunda orta kesimin altındaki insanların tatil yapma ihtimali sıkıntıda. Bu konuda devletin uygun tatil kredileri vermesi lazım. Çünkü insanların seyahat etme, tatil yapma hakları var. Tatil yapan insanlar sene içinde daha iyi çalışırlar. Bunun dışında otellerin yatak sayısının artırılması, tekrar gözden geçirilmesi, kalifiye, dil bilen, uzman elemanların çalıştırılması gerekir. Bunların arasında tabii rehberler de var.”

“ASLINDA EN ÖNEMLİ REKLAMI YAPAN; TURİST REHBERLERİ…”

Rehberlerin turizme katkısını Eğinlioğlu şöyle açıkladı:

“Turizmin çok önemli üç ayağı var: Konaklama, acenteler ve çalışan personel, özellikle rehberler. Profesyonel turist rehberlerinin sayısı Türkiye’de 13 bini geçmekte. 2012’de 6326 sayılı yasaya sahip olduk. Bu yasayla birlikte diğer meslek odaları gibi bağımsızlık meslek yasasına sahip olduk. Türkiye’de turist rehberliğinin bir de eğitimi var. Üniversitelerde ön lisans, lisans ve yüksek lisans olmak üzere 90’a yakın program ve bölüm var. Rehberlerin önemi şurada: Mesela Türkiye’nin tanıtımını yapmak için milyon dolarlar harcıyoruz. Aslında reklamı yapan en önemli şey turist rehberleri.”