Son Dönemde Türbülanslar Neden Arttı?

Son Dönemde Türbülanslar Neden Arttı?
Turizm Günlüğü'nün görsel partneri Deposit Photos

Last Updated on 27 Mayıs 2024 by Turizm Günlüğü

Türbülanslar Neden Arttı? Son Dönemde Türbülanslar Neden Bu Kadar Arttı?

Uçak yolculuklarında, hava akımı değişikliklerinin yarattığı türbülanslarda son günlerde artış yaşanıyor.

Uçuş uzmanlarına göre, büyük artış yaşanan türbülans vakaları, iklim değişikliği nedeniyle karbondioksit seviyelerindeki artıştan kaynaklanıyor.

Uçak gövdelerinin türbülanslara karşı oldukça dayanaklı olduğunu belirten uzmanlar, yaşanan kazalarda en büyük sıkıntının ise yolcuların kemerinin bağlı olmamasından kaynaklı olduğu yönünde uyarılarda bulunuyor.

Son olarak Türk hava sahasında Qatar Airways, uçağında meydana gelen türbülansta toplam 12 kişi yaralandı.

Birgün Gazetesi yazarlarından Çağrı Mert Bakırcı; büyük artış yaşanan türbülans vakalarının iklim değişikliği nedeniyle karbondioksit seviyelerindeki artış nedeniyle oluştuğunu yazdı.

Mert Bakırcı önümüzdeki dönemde yaşanan bu olayların iki veya üç katına çıkabileceğinin öngörüldüğünü vurgulayarak şu ifadeleri kullandı:

“Reading Üniversitesi’nde doktora araştırmacısı olan Mark Prosser, jet akımının istikrarsızlığının, yüksek irtifalardaki rüzgâr hızlarını artıran küresel ısınma ile daha da kötüleştiğini açıklıyor.

İklim değişmeye devam ettikçe bu istikrarsızlığın daha da kötüleşmesi bekleniyor.

Geophysical Research Letters’da yayınlanan 2023 tarihli bir çalışma, 1979’dan 2020’ye kadar Kuzey Atlantik Okyanusu üzerinde şiddetli açık hava türbülansının %50’den fazla arttığını ortaya koyuyor.”

OKUMA ÖNERİSİ: Dünyanın En Türbülanslı Uçuş Rotaları