Bilgi Üniversitesi’nde ‘MICE sektöründe kilit oyuncular’ paneli

Last Updated on 7 Kasım 2017 by Yaşar Çelik

İstanbul Bilgi Üniversitesi, turizm sektöründeki faaliyetlerin ve gelecekte sektörü nelerin beklediğinin değerlendirildiği ‘MICE Sektöründe Kilit Oyuncular’ paneli düzenledi. Konuşmacı olarak yer alan Kalyon Turizm Grubu Genel Koordinatörü Elif Balcı Fisunoğlu araştırmacıların içinde bulunduğumuz dönemi her açıdan değişim ve dönüşüm dönemi olarak adlandırdığını kaydetti.

MICE sektörünün paydaşlarından DMO (Destinasyon Pazarlama Örgütü), DMC (Destinasyon Yönetim Firması) ve PCO (Profesyonel Kongre Organizatörü) temsilcileri, sektörün bugününü ve yarınını anlattı.

İnteraktif olarak gerçekleşen panel B-rain Team Yönetici Ortağı, Öğretim Görevlisi Ömür Yeker’in moderatörlüğünde yapıldı. Organizasyona konuşmacı olarak MPI Turkey Chapter Başkanı ve Kalyon Turizm Grubu Genel Koordinatörü Elif Balcı Fisunoğlu, Dekon Group Satış Müdürü Esra Güler ve Universal Travel Services Yönetici Ortağı Mustafa Devrim Yalçın katıldı.

TURİZM STRATEJİSİNİ BELİRLEYEN EN İYİ ÖRNEK KANADA

Kalyon Turizm Grubu Genel Koordinatörü Elif Balcı Fisunoğlu, kongre ve toplantılar için dünyada rekabet eden şehirlerin sayısının arttığını belirterek “Şehirler artık turistlerin yanı sıra expatları, yatırımcıları, üniversite öğrencilerini, iş sahiplerini de hedefliyor. Bu noktada öne çıkansa, önemli destinasyonların tanıtım ve yönetim stratejilerinin doğru belirlenmesi. Bu konudaki iyi örneklerden birisi Kanada’dır. Kanada’da turizm tanıtım stratejisi değiştirilirken 2 bin paydaşın katılımıyla bir tartışma ortamı yaratılmış, tüm ilgili kurumların fikirleri alınmıştır. Böylelikle çok yönlü ortak bir strateji belirlenmiştir” dedi.

ŞEHİR TURİZMİNDE İSTANBUL ÜÇÜNCÜ SIRADA

Turizm sektörünün kıtalararası yükselişine dikkat çeken ve araştırmalarda insanların günümüzde daha fazla mobil olarak çalışıp daha fazla seyahat ettiğini belirten Fisunoğlu, “Artık ev, araba satın almak yerine deneyim edinmeye, egzotik tatiller yapmaya önem veriyoruz. 2015 yılı ITB Dünya Seyahat Trendleri Raporu gösteriyor ki, 2007-2014 yılları arasında şehir turizminde gerçekleşen yüzde 82’lik artış, şehir turizminin toplam turizm hareketlerinin yüzde 22’sine ulaşmasını sağlamıştır. Yaşanan acı olaylar neticesinde güven ortamının zedelenmesiyle bazı düşüşler yaşandı. Buna rağmen, Resonance Danışmanlık Şirketi (Resonanceco.com) tarafından yapılan uluslararası bir araştırmada, ziyaretçilerin edindikleri deneyimlerin kalitesi bakımından; Londra ve Paris’in ardından İstanbul’un üçüncü sırada yer aldığını görüyoruz” dedi.

“HİKAYELERİMİZİ YARATICILIĞIMIZLA ÖN PLANA ÇIKARMALIYIZ”

Türkiye’nin hikaye açısından en zengin coğrafyalardan birisi olduğunu söyleyen Universal Travel Services Yönetici Ortağı Mustafa Devrim Yalçın, “Biz turizmciler olarak öncelikle bir hayal, hikaye sattığımızın farkında olarak yaptığımız işlerde yaratıcılığımızı ön plana çıkarmalıyız. Hikayelerimiz, kültürümüz, tarihsel geçmişimiz dünyanın dört bir yanından insanların ilgisini çekiyor” dedi.

TEKNOLOJİ HİÇBİR ZAMAN ENGEL DEĞİL

Profesyonel kongre organizasyon dünyasındaki değişimleri aktaran Dekon Group Satış Müdürü Esra Güler, “Teknoloji trendiyle, Webinar ile artık düzenlenen kongrelere internet üzerinden katılımlar da artıyor. Kongre ve DMC sektörü bu trendle biraz yavaşlama dönemine girse de, teknoloji hiçbir zaman bir araya gelerek, sosyalleşip, fikir alışverişi yapılmasının önünde bir engel olamaz” dedi.

HALKIN DESTEĞİ ÖNEMLİ

B-rain Team Yönetici Ortağı Ömür Yeker ise önemli değişimlerin yaşandığı günümüz şehirlerinin, turizm sektöründe yarattıkları talebi uzun soluklu kılabilmelerinin ve bu talebi yerel halkın da desteklemesinin önemini vurguladı.