Badem diyarı Datça festivalle çiçeklendi

Datça Badem Çiçeği Festivali
Foto: turizmgunlugu.com / Sahra Gülal

Last Updated on 7 Mart 2022 by Yaşar Çelik

Uzaktan adeta kar yağmış gibi bir görüntü veren badem çiçekleri Datça’nın yeni turizm ürünlerinden birisi olmaya hazırlanıyor. Datça, bu yıl ilk kez düzenlenen festivaliyle gelenleri kendine hayran bırakırken sadece yazın değil kışın da görülmeye değer olduğunu ortaya koydu. Datça Badem Çiçeği Festivali

16-18 Şubat tarihleri arasında Datça Belediyesi ve Muğla Ticaret Odası’nın destekleri ile düzenlenen Datça Badem Çiçeği Festivali ’ni görmek isteyenler yerli halkın el yapımı lezzetlerini tadarak doğayla bütünleşti.

Bizde Turizm Günlüğü olarak Datça’nın bu yeni turizm faaliyetini daha yakından incelemek için İstanbul’dan Muğla yollarına düştük. Etkinliğe dair detayları öğrenmek için: Datça turizmine “Badem Çiçeği” dopingi

İstanbul Atatürk Havalimanından başlayan uçak yolculuğumuz yaklaşık bir buçuk saat sürerek Muğla/Dalaman Havalimanı’nda sona erdi. Ardından düzenlenen festival ile yeni konuklarına ve bize kapılarını açmaktan mutluluk duyan Sapphire Hotel’e giriş yaptık.

Festival gezimiz süresince Sapphire Hotel’in sahibi Halil Atalay, kızı Özge Atalay (Badem Çiçeği Festivali Proje Koordinatörü) ve eşi Belis Atalay tarafından beş yıllık yeni bir işletme olarak iyi bir hizmetle karşılandık. Hal böyle olunca eğer bir gün Datça’ya yolunuz düşerse denize ve merkeze olan yakınlığı ile beklentilerinizi karşılayacak bir destinasyon merkezi notunuzu ajandanıza düşebilirsiniz.

BODRUM’A GÖRE DAHA HESAPLI

Datça ve festival hakkında düşüncelerini aldığımız otel sahibi Halil Atalay, Bodrum’a göre daha hesaplı olan Datça’nın keşfedilmeyi beklediğini belirterek taleplerde artışların söz konusu olduğunu vurguladı.

Datça’nın çoğunlukla İstanbul’dan sıkılanların tercih ettiği bir destinasyon merkezi olduğunu belirten Halil Atalay, sezon süresi olarak Temmuz ve Ağustos ayları içerisinde hizmet ettiklerini söyledi. Ancak bu sürenin turizm anlamında yeterli olmadığına dikkat çeken Atalay, “Sezonun 12 aya yayılması için etkinliklerin, tanıtımların ve organizasyonların yapılması gerek” dedi.

SIRADA YÜZME YARIŞLARI VAR

Konuşmasının sonunda kızı Özge Atalay’ın proje koordinatörlüğünü yaptığı Datça Badem Çiçeği Festivali’nin turizm anlamında önemli bir adım olduğunu ifade ederek önümüzdeki haftalarda da yüzme yarışlarının yapılacağının haberini verdi. Gelecek sene içerisinde tırmanma sporuyla ilgili faaliyetlerini hayata geçireceklerini de müjdeledi.

Datça Badem Çiçeği Festivali

Badem ağaçlarının çiçeklendiği Ocak-Şubat aylarında eşsiz bir görünüme bürünen Datça, ilk kez düzenlediği festivalinin ilk gününde yöresel lezzetleri ve doğa severleri stant alanlarında ağırladı. Türkiye’nin dört bir yanından gelen ziyaretçileri ağırlayan stant sahipleri hoş sohbet eşliğinde Datça’yı tanıtan el yapımı süs eşyalarını, yöresel lezzetlerini sundular.

Datça Badem Çiçeği Festivali

Badem Çiçeği coşkusunun tüm yarımadaya yayıldığı festivalde, Cumhuriyet Meydanı ve Palamutbükü’nde oluşturulan panayır alanları birbirinden renki etkinliklere sahne oldu. Gerçekleştirilen müzik dinletileri, halk dansları gösterileri, jimnastik gibi etkinlikler büyük ilgi gördü.

Panayır alanlarında yer alan stantlarda badem ürünlerinden hediyelik eşyalara yöresel yemeklerden seramik, cam ürünlerine kadar birbirinden farklı sunuma yer verilmiş.

Datça Badem Çiçeği Festivali
Datça Badem Çiçeği Festivali’nden renkli görüntüler.

Ayrıca festival kapsamında düzenlenen birbirinden güzel dans ve gösteri etkinlikleri de ziyaretçilerin en fazla ilgisini çeken faaliyetler oldu.

Festival kapsamında düzenlenen ve bizim de katılım gösterdiğimiz Yakaköy, Çeşmeköy, Palamutbükü, Kocamaar Çiftlik, Knidos Antik Kenti, (detaylar için tıklayın: Tarihlere sığmayan şehir Knidos), Eski Datça, Hızırşah Kültür Evi, Orhan’ın yeri Can Yücel ziyareti ve Bağ (Knidos Şarapçılık) turları turizmin bütün bir yıla yayılmasını, sürdürülebilir turizm amacına yönelik önemli bir adım olarak karşımıza çıktı.

DATÇA’NIN KARI

Badem ağaçlarının beyaz ve pembe çiçeklere bürünmüş görüntüsü Türkiye’nin pek çok yerinden festival tutkunlarını kendine hayran bıraktı. Uzaktan adeta kar yağmış gibi bir görüntü veren badem çiçekleri Datça’nın yeni turizm faaliyetlerinden birisi olmaya hazırlanıyor.

DATÇALILARIN BADEMLERİ: PAYAM NEDİR?

Datçalılar tarafından payam olarak adlandırılan bademler Datça’yı dünyada eşi benzeri olmayan bir badem diyarı yapmış.

Kendine özel iklimi nedeniyle birbirinden farklı şekillerde yetiştirilen bademlerin 82 özgün türü bulunuyor. Toplamda 13 bin dekar badem bahçesinin bulunduğu Datça’dan 2 bin ton badem elde ediliyor. Durum böyle olunca da ülkemizde badem üretiminin yaklaşık yüzde 10’u Datça’da gerçekleştiriliyor.

Her yıl düzenlenmesi planlanan Datça Badem Çiçeği Festivali ise bölgenin birbirinden güzel yöresel zenginliklerini turistlere gösterecek.

Badem çiçeklerinden sanata uzanan yolculuk: UKKSA!