Arel Üniversitesi ’nde A’dan Z’ye turizm semineri

Arel Üniversitesi

Last Updated on 8 Mart 2022 by Yaşar Çelik

Arel Üniversitesi Öğrenci Kulüpleri Birliği bünyesindeki Turizm Kulübü tarafından organize edilen “Turizme Yaklaşım” Semineri Kaya İstanbul Fair & Convention Hotel Genel Müdürü Buket Biçer ve Tatilbudur.com İş Zekası ve Analitik Müdürü Doğan Özer’in katılımlarıyla gerçekleştirildi.

Çoğunluğu turizm bölümünden olmak üzere farklı bölümlerden de öğrencilerin geldiği seminerde, Türkiye turizmi, otelcilik faaliyetleri ve turizmde finans konuları ele alındı. Moderatörlüğünün Arel Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu Turizm ve Otel İşletmeciliği Bölüm Başkanı Doç. Dr. Burak Mil tarafından yapılan seminer, 18 Nisan Çarşamba günü Tepekent Yerleşkesi, Mini Konferans Salonu’nda düzenlendi.

Seminerde ilk konuşmacı olarak söz alan ve geçen sene şu anki görevine atanan Kaya İstanbul Fair & Convention Hotel’in Genel Müdürü Buket Biçer, turizm sektöründe deneyimlerini gençlerle paylaştı. Turizmde bu tip mevkilerde bakış açısının çok önemli olduğunu söyleyen Buket Biçer, sözlerine şöyle devam etti:

“Turizmde nitelikli olmak çok önemli. Ayrıca çok çalışmak ve emek vermek lazım. Bu pozisyona geldiğinizde , sizinle birlikte çalışan personellerinize neler katabileceğiniz, birlikte hareket ederek hangi başarılara nasıl imza atacağınızın planlamasını yapmanız için doğru aksiyonlar almanız çok önemli..

Kaya İstanbul Fair & Convention Hotel Genel Müdürü Buket Biçer

OTELİNE SADIK OLAN PERSONEL İYİ HİZMET VERİR

Turizm sektöründe en önemli olgu misafir memnuniyetidir. Misafirin iyi hizmet alması, personelin maddi ve manevi motivasyonun yüksek olması ile doğru orantıdadır. Çünkü çalıştığı yerde mutlu ve huzurlu olan personel, çalıştığı yere sadıktır ve tüm bu duygularını olumlu yönde misafire aktaracaktır… Bu da misafir memnuniyetini beraberinde getirecektir.

EĞİTİMLİ GENÇLERE İHTİYAÇ VAR

Turizm sektörü son 15 yılda çok hızlı olarak büyüdü, büyümeye de devam ediyor. Sektör bu kadar hızlı gelişirken, üniversite mezunu, yabancı dil bilen, hedefleri büyük olan gençlere ihtiyacımız var. Bu mesleği yapmak istiyorsanız doğru yerlerde doğru insanlarla çalışmanızı öneririm.”

Kaya İstanbul Fair & Convention Hotel’in Genel Müdürü Buket Biçer, seminerde öğrencilerin “Sektörde tercihiniz alaylı mı, eğitimli mi?, Türkiye’de turizmini nasıl değerlendiriyorsunuz?, Çocuklar için projeleriniz neler?” sorularını ise şu şekilde yanıtladı:

Kaya İstanbul Fair & Convention Hotel Genel Müdürü Buket Biçer

HANGİ ALANDA VERİMLİ OLABİLECEĞİNİZE GÖRE YÖNLENDİREBİLİRİZ

Alaylı ya da üniversitelerin turizm bölümlerinden mezun personel adayı olmalı diye bir tercih belirleyemem. Ama bize başvuru da bulunan adaylarla ilgili, hangi departmanda daha verimli olacağının analizini yaparak, yönlendirmelerde bulunuyoruz.

BİZ TURİZMİ NEREDE DEĞERLENDİRİYORUZ?

Turizm Bakanlığı uluslararası tüm fuarlara katılıyor. TÜRSAB ve TÜROB ‘un da tanıtım anlamında çalışmaları göz ardı edilemez. Ancak politik gelişmeler, komşu ülkelerimizde devam eden savaş ve terör olayları Türkiye turizmini maalesef olumsuz yönde etkileyen unsurlardan.

ÇOCUKLARA ÖZEL KULÜP

Kaya İstanbul Fair & Convention Hotel olarak profesyonel anlamda eğitim veren kurum ve kuruluşlarla görüşüp otelimizde özel bir çocuk kulübü açabilmek için çalışmalar yaptık uzun görüşmeler sonucu bir kurumla anlaştık ve özel çocuk kulübümüzü açtık. Bugün hala bu çalışmalarımız devam ediyor. Tatil otellerinde bu uygulamalar var ancak şehir otelleri arasında bunun öncüsüyüz.”

Tatilbudur.com İş Zekası ve Analitik Müdürü Doğan Özer

Turizme Yaklaşım adlı seminerin ikinci konuğu Tatilbudur.com İş Zekası ve Analitik Müdürü Doğan Özer ise turizm sektörünü daha çok finansal ve rakamsal anlamda ele alarak gençlere iyi oldukları alanlarda çalışmaları gerektiğini söyledi. Konuşmasında önceki panelistteki konulara atıfta bulunan Doğan Özer, şu açıklamalarda bulundu:

“Bir yere gelmek kadar orada kalıcı olabilmek, iz bırakabilmek önemli. Çalışacağınız alana büyük emek vermelisiniz. Sektör açısından Türkiye’nin kendine zaman tanıyıp inanması gerekiyor. Böyle olursa yapamayacağımız bir şey yok.

Tatilbudur.com turizm sektörünün bütün ürünlerini satan bir acente. Bunu hem online hem de offline satış kanallarından gerçekleştiriyoruz. Uçak bileti, otellerde konaklama hizmeti, kültür turları, gemi ve yurtdışı turları gibi aklınıza gelebilecek ve derslerinizde gördüğünüz işin ürün kısmında olan her şeyi kapsıyor.

İŞİN ÖZÜNDE ‘GELİR’ VAR

Kimi oda satış adedi, kimi oda doluluk oranı olarak bakıyor. Esasen turizm sektöründeki bölümler işin özünde ‘gelir’ kısmına bakıyor. Ancak ister otel, ister acente veya isterseniz başka bir iş kolunu düşünün; organizasyonlarda esas olan işlerin bir bütünlük içinde olması. Her birimin yaptığı miktarsal hareketlerin bir tutarsal karşılığı var. Bu anlamda çalışmalarımızı, analizlerimizi herkesin anlayacağı ve ortak bir dili geliştireceği/oluşturacağı şekle çeviriyoruz. Böylelikle yönetime karar destek noktasında katma değer sağlamaya çalışıyoruz.

Tatilbudur.com İş Zekası ve Analitik Müdürü Doğan Özer

TURİZMDE RAKAMLAR KONUŞUR

Geleceğin yöneticileri olacak sizlerin yaptığınız iş veya işlerde rakamların konuştuğu gerçeğini aklınızdan çıkarmadan ilerlemeniz, fark yaratmanız da yardımcı olacaktır. 2003 yılına endeksleyerek yıllar itibariyle sektör ile ilgili verileri analiz ettiğimizde yurtdışından gelen yabancı turist sayısı (2015’de yaşanan durumu istisna olarak kabul edip göz ardı ettiğimizde) yıldan yıla büyüdüğünü görüyoruz. Ancak yabancı turistlerin harcamasına bakıldığında ise bu oranın 100’ü bulmadığını hatta aşağıya doğru ivmelendiğini görüyoruz. Bu şu demek otellerimiz ister yerli markalar olsun ister Türkiye’deki yabancı markalar olsun sundukları hizmet kalitesini daha düşük fiyata satıyor. Kısacası burada rakamlar konuşuyor bunları iyi analiz edebilirsek turizm sektörünü yükseltebiliriz.

İŞİN FİNANS BOYUTUYLA UĞRAŞIN VE PLAN YAPIN

Başka bir analizimizde kurun yükselmesine rağmen ülkemizi ziyaret eden turist sayısının aylık frekansında ve sezonsallığının aynı kaldığı görülmekte. Bu da para harcayacak yüksek gelir grubundaki yabancı misafirin esasen istikrar ve güvenlik ortamı aradığını gösteriyor. Temel birkaç indikatörle sektörle ilgili önemli bulguları görmek/yakalamak mümkün oluyor gördüğünüz gibi. Dolayısıyla elimizdeki dataları doğru değerlendirmek, rakamları doğru okuyabilmek turizm sektöründe sizi diğerlerinden ayıracak önemli farklılığı oluşturacaktır. Türk turizmi ve yerli markaları bu tarz analizlerle pazarı daha iyi değerlendirip daha iyi bir noktaya gelebilir. Sektörün iyi olması bir bütün regülatif olarak, kültür olarak, eğitim imkanlarının programlanması olarak yani ülke olarak iyi bir makro planlama yapılması gerekiyor. Bu yüzden rakamlarla aranız iyi olsun. Plan yapın ve bu planların çerçevesinde ilerleyin.”

Arel Üniversitesi
Tatilbudur.com İş Zekası ve Analitik Müdürü Doğan Özer ve Arel Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu Turizm ve Otel İşletmeciliği Bölüm Başkanı Doç. Dr. Burak Mil

Seminer sonunda Arel Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu Turizm ve Otel İşletmeciliği Bölüm Başkanı Doç. Dr. Burak Mil de turizme dair böyle güzel bir etkinlikte sektör ile öğrencileri bir araya getirmekten dolayı mutlu olduklarını söyleyerek Kaya İstanbul Fair & Convention Hotel’in Genel Müdürü Buket Biçer ve Tatilbudur.com İş Zekası ve Analitik Müdürü Doğan Özer’e plaketlerini teslim etti.

Arel Üniversitesi
Kaya İstanbul Fair & Convention Hotel’in Genel Müdürü Buket Biçer ve Arel Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu Turizm ve Otel İşletmeciliği Bölüm Başkanı Doç. Dr. Burak Mil

NOT: Etkinlik kapsamında Turizm Günlüğü olarak buluştuğumuz Arel Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu Turizm ve Otel İşletmeciliği Bölüm Başkanı Doç. Dr. Burak Mil ile kısa bir röportaj gerçekleştirdik. Yakın zamanda özel röportajımıza ilişkin ayrıntıları sizlerle paylaşacağız!

Okuma önerisi: Arel Üniversitesi’nde Asil Özbay’dan motosikletli seyahat hikayeleri