Tekzen, online alışveriş istatistiklerini açıkladı!

online alışveriş
Tekzen E-ticaret Müdürü Celal Bal

Last Updated on 8 Mart 2022 by Yaşar Çelik

Türkiye’nin en yaygın ulusal yapı market zinciri Tekzen, değişen alışveriş yapısını offline ve online hizmetleri çerçevesinde değerlendirdi. E-ticaretin başarılı olabilmesi için geleneksel ticaretle dijital gelişmelerin harmanlanması gerektiğinin altını çizen Tekzen E-ticaret Müdürü Celal Bal, bilinçlendirme çalışmalarının önemine dikkat çekerek online alışveriş istatistiklerine değindi.

2006 yılında sınırlı sayıda ürünle satışa başlayan Tekzen’in online-offline hizmetlerini, Tekzen tedarikçilerinde e-ticaret bilincinin oluşturulması konularını ele alan Celal Bal, Tekzen’in e-ticaret serüvenini şöyle anlattı:

“Daha öncesinde internet satışından uzakta değildik. 2010 yılına kadar stabil gitti. İnternetteki müşterilerin beklentileri çok daha farklı olduğu için internetten satabileceğimiz farklı ürünler listelemeye başladık. Müşterilerin ihtiyaçlarını arama motorlarından bize nasıl geldiğini belirleyip onlara özel satın alma yapıp portföy geliştirdik. Bugün geldiğimiz nokta ise offline da yaklaşık 20-30 bin ürün varken online da ise 200 bine yakın ürünümüz bulunuyor. Online alışveriş.

“Sektör yüzde 30 büyürken biz online da yüzde 100 bir hızla büyüdük.”

“En İyi Offline Mağazamızdan 3 Katı Ciro Yapıyoruz”

Geçen seneki toplam online+offline, toplam ciromuzun içinde sanal mağazamızın aldığı pay yüzde 7 idi. 133 mağazalık bir yapı içerisinde yüzde 7’lik bir hacim önemli. Bu sene itibariyle en iyi mağazamızın yani Merter’dekinin yaklaşık üç katı ciro yapıyoruz. Bir yandan fiziksel mağaza sayımızı arttırıyoruz. Online ortamda bu süreç daha hızlı ilerliyor. Sektör yüzde 30 büyürken biz online da yüzde 100 bir hızla büyüdük. Bu da yaptığımız alt yapı yatırımlarıyla oldu. Kampanya avantajıyla daha fazla müşteriye daha fazla ürünle ulaştık.

Onlineda Satış Yapmak İçin En Önemli Neden…

İnternetten satış yapmanın en önemli nedeni hala uygun fiyat özelliğinin olması. Yani müşteriler uygun fiyat bulabilme ihtiyacından dolayı bakıyorlar. İkincisi zaman tasarrufu diyebileceğimiz ürünlerde farklı çeşitlerin ve kargo imkânlarının bulunması. E-ticarette yaklaşık 50 kişilik bir ofis ekibine sahibiz. Dağıtım kanalı ve çağrı merkezimiz ile birlikte 75 kişilik bir ekip olduk. Bizde her şikâyetin bir sorumlusu var.

Gelenekçi Tedarikçiye E-Ticaret Bilinci

Mağazalarımızdaki tedarikçilerimizi e-ticaret konusunda bilinçlendirmeye çalıştık ve buna hala da devam ediyoruz. Bu ayrı bir uzmanlık gerektiriyor. Çoğu tedarikçi şöyle düşünüyor: ben bunu üreteyim, 130 mağazaya dağıtayım ve vadesini bekleyeyim. Biz tek tek satıyoruz. Ancak günün sonunda yarattığımız hacim herhangi bir mağazaya göre çok daha fazla. Bir kere gelenekçi düşünceye sahip tedarikçiye ilk önce bu bilinci yerleştirmeniz gerekiyor. Ayrı bir ekiple ayrı bir bölümle bu desteğin verilmesi lazım. Bu verilmediği sürece iş büyümüyor. Yatırım yapan bir hayli firmamız var ancak gelenekçi olanlarda mevcut. Bu yüzden biraz daha zaman lazım. Yeni jenerasyonu anlamak önemli. Onların beklentisi bu.”

Müşteri Sadakati

Tekzen’in teknik ve ekonomi yapısından da bahseden Celal Bal, kurumsal sayfalarında Arapça, İngilizce ve Almanca olmak üzere yabancı dil versiyonlarının bulunduklarını ifade ederek yurtdışında Romanya’da ayrı bir sitelerinin olduğunu belirtti. Bu sene yüzde 10 civarında bir oran hedeflediklerini de dile getiren Bal, “Tabi çok daha büyük sıçrama yapmak mümkün. Bir kere e-ticarette karlılığı göz ardı ederseniz yüksek oranda ciro elde edebilirsiniz ama gelir elde edemezsiniz. Bunu dengeli yapmak önemli. Bu yüzden biz bir yandan alt yapıyı güçlendirirken bir yandan da destekleri geliştiriyoruz. Bunun sonucunda da müşterilerimizin memnuniyetini ve sadakatini kazanmaya odaklanıyoruz. Çünkü şimdi biz bir mobilya sattığımızda kullanım ömrü 4-5 yıl. Bu süre içerisinde bize gelen o aynı müşteriyi beklemek çok zor.Bize tek şansımız satın alma yapan bir kişinin bizi yakın çevresine referans göstermesi. Bunu sağlamak içinde memnun olması gerekiyor. Baktığımızda her 10 müşteriden sekizi yeni. Eski müşterilerim geliyor evet ama sık sık onları beklemek bizim sektörümüzde zor bir şey” dedi.

Türkiye’nin en yaygın “ev güzelleştirme merkezi” Tekzen, internet sitesi tekzen.com.tr’de “Bağ Evi” satıyor ve istenilen adrese ücretsiz kargo ile teslim ediyor.

Online ve Offlineda Farklı Ürün Yelpazesi

Mağazalarımızda ve online kanalımızda mobilyadan beyaz eşyaya, banyodan elektrikli ev aletlerine, bahçeden hırdavata, spor ve outdoor ürünlerine kadar çok geniş bir yelpazede ürünü tüketicilere sunuyoruz. Ancak cirodaki paya baktığımızda yüzde 40 oranlarında mobilyanın önde olduğunu söyleyebilirim. Ayrıca online ve offline da farklılık gösterebiliyor. Mesela onlineda beyaz eşya ve küçük elektrikli ev aletleri cirosal olarak üçüncü sıradayken offlineda banyo-tesisat bölümü öne çıkıyor. Bunun en büyük sebebi offline da satılan banyo-seramik ürünlerinin online bölüme uygun olmaması.

Bir Geliştirme Planı: Proje Mutfak

Öte yandan online ortamda proje mutfak için çalışmalarının olduğunu kaydeden Bal, bir ekip oluşturup önden keşif gönderip sonrasında müşteriyi satışa almaya çalışacaklarını anlattı. Bal, sözlerini “Bu da Türkiye’de her yere olmasa da belirli noktalara olacak. Böyle bir geliştirme planımız var. Tesisat, banyo ve mutfak bölümünün böylelikle müşteri artacak bu da ciroya yansıyacak. Birçok tedarikçimize de online bölümüne uygun hale getirmeye çalışıyoruz. E-ticaret cirosunun genel cirodaki payını artırmakla kalmayıp aynı müşteriye hem online hem de offline deneyim yaşatmak için çalışmalar yapıyoruz. Fiziki mağazalarımızı dijitalleştirerek müşterilerimize bütünleşik bir hizmet vermek istiyoruz. Bu yıl yüzde 10, 2020 yılında yüzde 15 pay hedeflemiş durumdayız” diyerek bitirdi.

Bugün geldiğimiz nokta ise offline da yaklaşık 20-30 bin ürün varken online da ise 200 bine yakın ürünümüz bulunuyor.