Türk Hava Sahası Avrupa listelerinin zirvesinde!

Last Updated on 7 Kasım 2018 by Turizm Günlüğü

Avrupa Havacılık Emniyeti Teşkilatı (Eurocontrol) raporuna göre Türkiye, hava sahasında Avrupa hava trafik Ağ Yönetimi listelerinin zirvesinde yer aldı.

Eurocontrol, hava trafiğindeki artış ve gecikmelerin azaltılmasına yönelik iyileşmeler olmak üzere iki konuda başarı gösteren Türk Hava Sahası’nın Avrupa Hava Trafiğine katkılarından dolayı Sivil Havacılık Genel Müdür Vekili Bahri Kesici’ye bir mektup göndererek teşekkür etti.

kokpit.aero’da yer alan habere göre 1 Nisan ve 30 Eylül tarihlerinde 861 bin 486 IFR uçuş gerçekleştiren Türkiye’nin geçen yıl aynı döneminde gerçekleşen trafiğe oranla yüzde 8.4 büyüme ile Avrupa hava trafiğine en fazla katkı sağlayan ülke oldu.

GECİKME ORANI 5.8’DEN 1.7’LERE GERİLEDİ

Eurocontrol Ağı içinde hava trafik akış yönetimindeki gecikme oranı 2017 yılı ikinci ve üçüncü çeyreği için yüzde 79 oranında arttığı, Türkiye’nin ise 2017 yılının aynı dönemine oranla uçuşlarda yaşanan gecikmelerdeki yüzde 47,3 oranında azalma sağladığı belirtilen rapora göre bu oranın tüm Avrupa uçuş ağı içinde yüzde 1.7’lik bir gecikmeye tekabül ettiği ifade edildi. 2017 yılında Türkiye’nin Avrupa hava trafiğindeki toplam gecikme oranı olan yüzde 5.8’den 1.7’lere gerilemesi ise memnuniyet yarattı.

Atatürk Havalimanı’nda gecikme oranı yüzde 25, Sabiha Gökçen Havalimanında ise yüzde 21 olduğu belirtilen raporda yine geçen yılın aynı çeyreklerinde yüzde 24 olan Avrupa ağı ortalamasının bu yıl artarak yüzde 28’e çıktığı ve Türkiye’nin Avrupa ortalaması olan yüzde 28’e göre çok daha iyi bir performansa sahip olduğu ifade edildi.

EN FAZLA KATKI SAĞLAYAN THY OLDU

Türk Hava Sahasını kullanan havayolu şirketlerinden tahsil edilen yol ücretlerinin Avrupa yol ücretleri/uçuş gelirlerine en fazla katkı sağlayan ilk 10 havayolu içinde THY (toplam 193.6 milyon euroluk gelirin yüzde 39,6’sı) ilk sırada yer alırken diğer havayolları şu şekilde sıralandı:

Katar Havayolları’nın yüzde 20,8, Emirates Havayollarının yüzde 20.4, Pegasus Havayolları’nın yüzde 11.7, Etihad Airways yüzde 6.9, SunExpress yüzde 4.3, British Airways yüzde 3.9, Lufthansa yüzde 3.1, Atlasjet yüzde 2.8, Singapur Havayolları yüzde 2.6.