Bursa’daki zincir otellere ‘Anadolu otelciliği’ eleştirisi

Boyugüzel Termal Hotel Genel Müdürü Serhan Bilgütay

Last Updated on 21 Ekim 2020 by Sahra Gülal

Bursalı önde gelen otelciden bölge turizmine yeni bir eleştiri geldi: “Anadolu otelciliği yapan zincir otel markaları turizm potansiyeline darbe vuruyor.”

Bursa’da turizm konusunda yetkili birimlerin oldukça zayıf olduğunu iddia eden Boyugüzel Termal Hotel Genel Müdürü Serhan Bilgütay, “Bursa’nın ne camileri türbeleri ne de hanları hamamları biter. Kuzeyde Uludağ’dan güneyindeki denize kadar, bir tarafında Cumalıkızık öbür tarafında Trilye… Ama ne yazık ki bu değerler kullanılmıyor. Hilton, Sheraton, Divan gibi büyük oteller bölgenin turizm potansiyelini fark edip yatırım yaptılar ancak var olan turist profilinin dışına çıkamadıkları için Anadolu otelciliği yapmaya başladılar” diyor.

Osmangazi ilçesine bağlı bir semt olan Çekirge, Bursa’nın en eski semtlerinden biri. Ve bu semtte yıllardır varlığını sürdüren Boyugüzel Termal Hotel, 58 odası ve iki adet özel Termal Hamam’ı ile geçmişten bugüne, sıcak aile oteli olma özelliği ile hizmet vermeye devam ediyor.

Bursa’nın sahip olduğu turizm potansiyeli ve otel hakkında sorularımızı yanıtlayan Boyugüzel Termal Hotel Genel Müdürü Serhan Bilgütay, hem sektöre projeksiyon tutuyor hem de önerilerini sıralıyor:

SEZONLUK DEĞİL 12 AY HİZMET

Bize biraz Boyugüzel Termal Hotel’den bahseder misiniz?

“Bursa’nın Çekirge bölgesinde toplamda 25 termal otelimiz bulunuyor. Türkiye’de yeraltı kayakları normalde devlete aittir. Ancak istisnai bir durum olarak Bursa Çekirge bölgesinde termal sular bizim tapumuzda kayıtlıdır.

Otelimizin 58 oda kapasitesini 140-150 arasında ilave yataklar ile artırabiliyoruz. Otelimiz Ortadoğulu turist tarafından okulların tatil dönemlerinde rağbet görüyor. Yaz döneminde Arap turist, bu mevsim aralıklarında da özellikle Uludağ’dan dolayı kayak turisti çok ağırlıyoruz. Öte yandan Bursa’nın sanayi şehri olması sürekli bir hareketi de beraberinde getiriyor. Bu nedenle çok sezonluk bir durum söz konusu değil.

ZİNCİR OTELLER ANADOLU OTELCİLİĞİ YAPIYOR

Bursa’nın turizm potansiyelini arttırmak için neler yapıyorsunuz?

Bölgenin turizm potansiyelini arttırma yönünde kamuoyu oluşturma çabalarımız var. Şehir olarak turizm konusunda yetkili birimlerimiz oldukça zayıf kalıyor. Bursa’nın 12 ay boyunca satılabilecek bir destinasyon özelliği kullanılmıyor. İstanbul’un gölgesinde kalıyoruz. Bursa’da muhteşem bir tarihi-kültür izleri var. Buranın ne camileri türbeleri ne de hanları hamamları biter. Kuzey’de Uludağ’dan Güney’indeki denize kadar, bir tarafında Cumalıkızık öbür tarafında Trilye… Ama ne yazık ki bu değerler kullanılmıyor. Bursa’nın yıl ortalamasına bakıldığında yüzde 55 oranlarını görüyorsunuz. Bu Bursa için düşük bir ortalama. Hilton, Sheraton, Divan gibi büyük zincir oteller Bursa’ya gelmeye başladı. Her gün bir otel açılıyor. İnsanlar hanları otele çevirmeye başladılar ama Bursa’nın pazarı artmadı. Bu markalar Anadolu otelciliği yapıyor adeta. Biz onlar geldiğinde bölge turizminin artacağını düşündük ancak tam tersine onlar küçük markaların müşterilerini mesken tuttular.

YENİ SEZON İÇİN ÖNGÖRÜLER İYİ

2015 yılından bu zamana kadar nasıl bir turizm sezonu geçirdiniz? 2019 turizmi için öngörünüz nedir?

2015 ile 2017 yılı başına kadar turizm sektörünün yaşadığı sıkıntılar ortadaydı. Bizde tabi bu olumsuzluklardan nasibimizi aldık. Ancak son iki senedir en iyi aylarımızı geçirdiğimizi söyleyebilirim. Sene başında ciro bazında koyduğumuz hedefe çok küçük bir sapma payı ile ulaştık. 2019 öngörülerim ise olumlu yönde. Bazı segmentlerde turizmde iyi ivmeler yakalayacağız.”

BOYUGÜZEL TERMAL HOTEL

TARİHİN İZİNDE BOYUGÜZEL TERMAL HOTEL

Bursa’nın; kaplıcaları, eşsiz doğası, yeşili, tarihi, Uludağ’ı, denizi, döner kebabı, meyveleri, ipeği ve ipek yolu ile misafir memnuniyeti anlayışının birleştiği otelin ismi; Bursa’lı Mustafa oğlu Derğâh-ı Alî müteferrikalarından (idareye hizmet eden) ve dönemin (1633) Bursa âyanlarından (ileri gelenlerinden) olan, 1643’de vefat etmiş Hacı Mehmet Ağa’nın soy adından geliyor.

1645 yılında bin 300 kuruş kıymeti olduğu bilinen ve altlı üstlü birçok odası ve bir hanı olan bu evi 1926’da Rusçuk’lu Salih Hayri Öztuna; İnegöl’de oturan Mısırlı bir Paşa’dan 2 bin liraya satın almıştır. Sonradan kiraya verilen mülk; Halil Ağa isminde bir kiracı tarafından otel olarak işletilmiştir. 1939-1945 harp yıllarında, askeriyenin talebi üzerine, Bursa Asker Hastanesi’nin ek binası olarak, göz hastalıklarının sağlık hizmetinde kullanılmıştır. Harpten sonra Rusçuk’lu Salih Hayri Öztuna’nın kızı tarafından işletilmiş ve günümüzde de torunları tarafından işletilmektedir.

Otel, yıllar içinde; radikal tamirat, tadilât ve ilavelerle çağdaş hizmet verebilecek bugünkü kalitesine kavuşturulmuş… Boyugüzel Termal Hotel, Rahatlığı, huzuru ve konforuyla sizi dinlendirici ortamına davet ediyor. Özel otoparkı, zengin açık büfe kahvaltısı, size özel tarihi termal hamamları ve turizm standartlarında 58 odası ile hizmetinizdedir.