Dominant Yazılım B2C markalarımız için uygun bir partnerle işbirliği yapabiliriz

Dominant Yazılım
Yazılım Yöneticisi Sevil Demir ve Dominant Yazılım ve Destek A.Ş. Genel Müdürü Aydın Demir.

Last Updated on 24 Haziran 2023 by Turizm Günlüğü

Turizm yazılımı konusunda 29 yıllık bilgi birikimi ile sektörün tek bağımsız teknoloji firması olarak çalışmalarını sürdüren Dominant Yazılım ve Destek A.Ş.’nin Genel Müdürü Aydın Demir, tüm teknik altyapısı bitmiş Hotelfinder.com.tr, m-ucak.com, m-otel.com gibi B2C markalarını daha da büyütmek için uygun bir partnerle işbirliği yapabileceklerini söyledi.

Sadece turizm sektörüne hizmet veren bir yazılım firması olarak 1994 yılında kurulan DOMİNANT Yazılım ve Destek A.Ş., turizm yazılımı konusunda 29 yıllık bir bilgi birikimi ile sektörün önde gelen teknoloji firmaları arasında yer alıyor. Turizm ve teknoloji kökenli, konularında deneyimli ve aynı zamanda güvenilir bir ekip olarak hizmet veren DOMİNANT Yazılım ve Destek A.Ş., bugüne dek Türkiye’nin en büyük tur operatörleri ve bu operatörlere bağlı olarak 4 bini aşkın acenta ile çalışılarak sektörde üretmiş olduğu sistem ve ürünlerin destek ve hizmetini vermiş olup halen de vermeye devam ediyor.

DOMİNANT Yazılım ve Destek A.Ş. Genel Müdürü Aydın Demir ve Yazılım Yöneticisi Sevil Demir, turizmgunlugu.com’a yaptıkları açıklamada şunları söylediler:

Dominant Yazılım
Dominant Yazılım

m-acenta.com farklı operatörlerin çeşitli ürünlerine tek bir noktadan erişimi sağlar.

“M-ACENTA İLE ACENTALARA FARKLI OPERATÖRLERİN ÇEŞİTLİ ÜRÜNLERİNE TEK BİR NOKTADAN ERİŞİM İMKANI SAĞLADIK”

“10 yıl kadar önce GDS sistemlerine girdik. Seyahat sektöründe acenteler için teknoloji üreten ve geliştiren WORLDSPAN BY TRAVELPORT’un Türkiye’deki teknolojik partneri olduk. O günden bugüne GDS sistemlerinde de varız. Yine aynı dönemlerde M-Acenta platformunu (Acentalara Özel Market Havuzu) kurup ilk Turizm Marketi Konseptini oluşturduk. Bir turizm işletmeciliği platformu olan M-Acenta’da sistemin üyeliği ve kullanımı ücretsizdir. Farklı operatörlerin çeşitli ürünlerine tek bir noktadan erişimi sağlar. Sisteme üye acentalar tüm ürünlerin durumunu ve satış bilgilerini tek bir noktadan takip ediyor. Bu anlamda bir marketplace (alıcılar ile satıcıları bir araya getiren site) yarattık ve o marketplace üzerinden bunu kullansınlar diye düşündük. Seyahat acentalarının ürünleri bir yerlerden alıp kendi müşterilerine satmaları gerekiyor. Bu aldıkları yerler de farklı farklı sağlayıcılar. Konvansiyonel yönde bu nasıl oluyordu? Her birisiyle ayrı sözleşme yapıyor ve onların sistemlerine login olup oradan bir ürün satıyorlar. Komisyonlarını oradan alıyor, faturalaşmayı ve para ödemelerini oradan yapıyorlar. Bizim önerdiğimiz sistemde ise tek bir platform, tek bir marketplace olarak sadece bizle tek bir sözleşme yapıyor, o sözleşme doğrultusunda sistemin içinde bütün o bizim sağladığımız ürünleri buluyor, sağlayıcı ile bir anlaşma yapmadan işini bitirebilmiş oluyor. Komisyonunu da otomatik olarak bizim sistemden alıyor.

“M-ARA SEARCH AND BOOKING ENGINE: TÜRKİYE’NİN EN KAPSAMLI ARAMA HAVUZU”

M-Acenta’nın devamında da Türkiye’nin En Kapsamlı Arama Havuzu M-Ara Search and Booking Engine adını verdiğimiz, gelişmiş arama kriterleri sunan, her şeyi tek ara yüzde toplayan, çok yönlü, yeni nesil rezervasyon sistemimizi hizmete sunduk. Bu sistemin amacı, değişik turizm sağlayıcılarının ürünlerini tek bir sayfada bulmak ve rezervasyon yapmak.

“HDDS HOTELS DATA DISTRUBITION SYSTEM: TÜRKİYE OTELLERİNE ÖZEL SATIŞ VE TANITIM HAVUZU”

Bir diğer ürünümüz olan HOTELS DATA DISTRUBITION SYSTEM HDDS’in amacı Türkiye otellerinin tüm bilgilerini, elektronik ortamda hazır etmek, bu bilgilere ihtiyacı olup, kullanmak isteyen tüm GDS’lere, ulusal ve uluslararası tüm turizm portallarına, platformlar ile B2B ve B2C sitelerine, data havuzlarına, tur operatörlerine, seyahat acentalarına sağlayabilmek.

Dominant Yazılım ve Destek A.Ş. ekibi.

“DOMI FLY (IATA ÜYESİ OLAN/OLMAYAN ACENTALARA ÖZEL UÇAK BİLETİ ARAMA VE SATIŞ PROGRAMI)”

Domifly , Iata / Iata olmayan acentalar için tasarlanmış olan uçak otomasyon programıdır. Yurtdışı uçuşlar için TRAVELPORT WORLDSPAN ile, iç hatlarda ise, TÜRK HAVAYOLLARI, ANADOLUJET, ATLASJET, SUNEXPRESS, PEGASUS VE ONURAİR ile entegre çalışmaktadır. Uçuşlar tek bir arama ekranında toplanabilmektedir. Pnr oluşturma veya biletleme en hızlı şekilde sağlanmaktadır. Havayolundan gelen SSR’lar Türkçe’dir ve otomatik takip bilgi mailing sistemi, sesli uyarı sistemi, 7/24 çalışan Flyrob ile uçuşlarla ilgili tüm bilgi ve değişiklik bildirimleri gibi gelişmiş özellikleri vardır.

“WEBPARADISE (YURTİÇİ OPERASYONU YAPAN ACENTALARA ÖZEL SATIŞ VE OPERASYON PROGRAMI)”

Türkiye’de 2000 yılından beri, sayısız tur operatörüne binlerce satış acentasına hizmet etmiş olan WEBPARADISE; INGOING: Yurtiçi operasyonu yapan acentaların; acente otomasyonunu sağlamaya yönelik tasarlanmış bir programdır. Satış, operasyon, yönetim, ön muhasebe birimlerinin işlem ve takiplerini düzenleyecek şekilde çalışır.

“LA LUNA (TUR PAKETİ YAPAN ACENTALARA ÖZEL SATIŞ VE OPERASYON PROGRAMI)”

LA LUNA (Tur Paketi Yapan Acentalara Özel Satış ve Operasyon Programı); organize yurtiçi yurtdışı kültür gezileri, cruise ve mavi yolculuk destinasyonları, Hac-Umre operasyonları, onlarca döviz türü, indirim, vade farkı tanımlamaları ve sayısız ödeme seçeneği sunan acenta ağına, ön muhasebeye ve denetime en büyük yardımcı konumundaki Dominant’ın ikinci klasiğidir.

M-otel.com Türkiye’deki tüm otellerin bilgisine ulaşabileceğiniz veri bankası. Dominant Yazılım

WWW.M-OTEL.COM: TÜRKİYE’NİN İLK META SEARCH ARAMA SİSTEMİ

Tamamen kendi kaynaklarımızla oluşturduğumuz 500 binden fazla otel bilgisi olan, Türkiye’nin ilk meta Search arama sistemi www.m-otel.com, Türkiye’deki tüm otellerin bilgisine ulaşabileceğiniz, var olan en güçlü otel veri bankasıdır. Amacı; sizi aradığınız otel bilgisine en kısa yoldan ulaştırmaktır. Son kullanıcıya yönelik bir yatırımımız olan www.m-otel.com’un içerisine Türkiye’deki bütün otelleri koymaya çalıştık. Otel derken aslında onun içerisinde pansiyon da apartlar da dahil tüm konaklama tesisleri var. Böyle olunca www.m-otel.com’da 25 binin üzerinde otel ve konaklama tesisi oluştu. Bunların hepsi tabii online satılabilir konumda değil ama siteye giren kişiye o otelin varlığını, telefon numarasını ve varsa web sitesini gösteriyor. Eğer orayı bizim irtibatta olduğumuz bir yer online olarak satıyor ise de onun fiyatını gösteriyoruz. Kullanıcı arzu ederse oraya bastığı zaman o oteli satan operatöre gidiyor ve isterse oradan da satın alabiliyor.

“3-4 SANİYEDE BİNLERCE NETİCEYİ LİSTELEYEBİLEN TEKNOLOJİLERE SAHİBİZ”

Teknoloji ve turizm deyince bu alanda teknik olarak bizi zorlayan en önemli husus, otellerin dolulukları/boşlukları ve fiyatlarına hemen ulaşabilmek. Ve fiyatlar da özellikle şehir otellerinde her gün değişebilen türden fiyatlar. Resort otellerde daha çok sezon fiyatları oluşuyor ama onlarda operatöre göre değişken olabiliyor. Bunları bizim gibi teknoloji firmalarının bir anda listelemesi son derece zor. Çünkü bu iş şöyle yapılıyor: Bir takım sistemlerle XML ortamında haberleşiyorsunuz. Bu haberleşme doğrultusunda o sistemden otel uygunluklarını alıyor, fiyatlarını çekiyorsunuz. Ama bu sorgular belli bir vakit alıyor çünkü siz soruyorsunuz, karşı taraf onları araştırıyor. Diyelim ki 01-07 Temmuz İstanbul sordunuz… O sistem o dönemdeki uygun otelleri listeleyip size gönderiyor, siz onu kendi ortamınıza adapte edip sonra onları listeliyorsunuz… Aynı işlemi onlarca yerden ayrı ayrı yapmak ve gelenleri birleştirip, aynı otel için bir havuzun içinde toplamak hayli zaman alıyor. Bir tarafta böyle zor ve vakit alıcı bir durum varken bir tarafta ise, ben de kullanıcı olarak girdiğimde hemen sonuca ulaşmak istiyorum. Neticeler hemen gelmiyorsa sıkılıp başka bir yere giriyorum. Son kullanıcı dünyasında her saniye çok önemli.. Biz birkaç yıldır uğraşarak bu bilgileri çok hızlı şekilde verebilir bir teknoloji geliştirdik. İstanbul deyince bizim sistemin içerisinde yaklaşık 4 bin 700 otel var… O 4 bin 700 otel arasında siz 01-05 Temmuz diye sorgulattığınız zaman kullandığımız bir takım teknolojilerle m-otel.com’un içerisinde 2-3 saniyede hemen neticeleri vermeye başlıyoruz. O bizim için çok kıymetli.

DOMİNANT Yazılım ve Destek A.Ş. Genel Müdürü Aydın Demir ve Yazılım Yöneticisi Sevil Demir.

“SON KULLANICIYA DAHA KOLAY HİZMET VEREBİLECEK YENİLİKLER YARATIYORUZ”

Biz m-otel.com’un içerisinde farklı farklı özelliklerle insanlara daha kolay hizmet verebilecek, daha yenilikçi şeyler yaratmaya çalıştık. Örneğin otellerin fotoğraflarını herkes veriyor ama biz fotoğrafların yanında otelin haritasını ve cadde görünümünü de veriyoruz. Onun ötesinde de arama keylerini (anahtarlarını) son derece gelişmiş bir şekilde yapmaya çalıştık. Şöyle ki tek bir harfe basınca hemen en çok arananları görmeye başlıyorsunuz. Onları da bolca kategorize etmeye çalıştık. ‘RO’ yazınca Türkiye’deki tüm romantik otelleri de görebiliyorsunuz. Ya da ‘BA’ yazınca Türkiye’deki balayı otellerini görebiliyorsunuz. Onun yanında bir takım özellikler de sistemin içine katmaya çalıştık. ’07’ yazınca hemen Antalya otellerini göstermeye başlıyor. ‘Pişmaniye’ yazdığınızda İzmit ya da ‘Elma’ yazınca Amasya otellerini göstermeye başlıyor. Bunun gibi son kullanıcıya kolaylık sağlayacak özellikleri bolca kullanmaya çalıştık. Bir otelin telefon numarasını yazdığınızda o oteli getirmeye ya da bir cadde ismi yazdığınızda o caddedeki otelleri sırlamaya çalışıyoruz.

“OTELİN FİYAT TAKVİMİNİ BİR TABLODA GÖSTERİYORUZ”

M-otel.com’da başka sitelerde görmediğimiz (en azından bizim görmediğimiz) bir özellik yapalım dedik… Otelin fiyat takvimini de bir tabloda gösteriyoruz. Bir oteli seçip girdiğinizde ve o tabloya bastığınızda ay içerisinde hangi tarihlerde fiyatların yüksek hangi tarihlerde düşük olduğunu görebiliyorsunuz. Böylece o tabloya bakarak, eğer tarihler de uygunsa kendi planlamanızı değiştirme imkanına sahip oluyorsunuz. Şu ana kadarki uygulamalarda girişi-çıkış tarihini yazıyordunuz, size fiyat bilgisi veriliyordu. Ama hangi tarihlerde daha uygun fiyatlar alabileceğinizi anlamanız o kadar kolay değildi. Kendiniz araştırarak ancak buna görebiliyordunuz. İki sene önce HOTEL FINDER adıyla online seyahat acentası faaliyetine de başladık. Hotelfinder.com.tr üstünden de bunu satış noktası olarak devreye soktuk. Hem Hotelfinder.com.tr’de hem de m-otel.com’da otelin fiyat takvimini gösteren tablo özelliğini devreye soktuk. Aylık derken de örneğin Haziran ayı içerisindeki fiyatlara baktınız, sonra Temmuz ve Ağustos şeklinde ilerleyip tüm sağlayıcılardan yıl boyunca bizim erişebildiğimiz fiyatları görebiliyorsunuz. Hangi aylarda ve tarihlerde ucuzsa ona göre planlama yapabiliyorsunuz.

“HOTELFINDER.COM.TR VE M-UCAK.COM B2C’YE YÖNELİK MARKALARIMIZ”

Türkiye’deki yaklaşık 10-12 bin otelin fiyat takvimi tablosunu Hotelfinder.com.tr ve m-otel.com’da gösteriyoruz. Online Seyahat Acetası (OTA) olarak hizmet veren Hotelfinder.com.tr sitemizde hem uçak hem de otel rezervasyonu yapabiliyoruz. m-ucak.com isimli sitemizde sadece uçak bileti rezervasyonu ve satışı yapıyoruz. Bunlar bizim son iki yıldır geliştirdiğimiz B2C faaliyetlerimiz. 24 yıllık turizm seyahat acentalarına verdiğimiz hizmet ve o konudaki uzmanlaşmamızın birikimini artık B2C’de de kullanmaya çalışıyoruz. Edindiğimiz bu büyük deneyimle, markalarımıza software olarak çok ciddi yatırımlar yaptık.

“BELKİ KAFAMIZA UYGUN BİR PARTNERLE İŞBİRLİĞİ YAPARAK ÇOK HIZLI BÜYÜYEBİLİRİZ”

Hotelfinder.com.tr, m-otel.com, m-ucak.com gibi B2C markalarımızla ilgili hakikaten zayıf olduğumuz nokta pazarlama konusu. Şu sıralar SEO optimizasyonu konusunda çalışmalarımız sürüyor. Tabii ki Google reklamlarına da yatırım yapmak gerekiyor. Orada görsel reklamlar ve arama kelimeleriyle bir takım öne çıkmalar sağlanabilir.

B2C projeleri öz kaynaklarımızla ve bütün enerjimizi koyarak ürettik. Biz kapital şirketi değiliz. Bundan sonrası için belki kafamıza çok uygun bir partnerle işbirliği yaparak markalarımızı büyütmeyi hedefliyoruz. Çünkü şu anda her şey hazır, her şey reklamına bakıyor. Biz şimdi etrafta öyle reklamlar görüyoruz ki içine girdiğinizde sistem aslında doğru dürüst çalışmıyor, ama pek çok alanda tanıtımlar yapılmaya devam ediyor. Bu anlamda biz de son kullanıcıya ulaşabilmek adına ciddi bir tanıtım ve reklam yapmak istiyoruz. Son kullanıcıya hitap etmek başka bir mecra ve her oyunun kuralları da farklı. Şimdi biz bu alanda varlığımızı hissettirmek istiyoruz”.