“Helal turizm tüm oteller için bir gereklilik”

HalalTrip ve CrescentRating Türkiye Temsilcisi Emin Çakmakcı

Last Updated on 4 Aralık 2017 by Yaşar Çelik

HalalTrip Türkiye Temsilcisi Emin Çakmakcı, helal turizm kavramının Türkiye’de algılandığı şekilde sadece resort otellerde değil, tüm otellerde bir gereklilik olduğunu savundu. Helal turizmin yakın gelecekte bütün destinasyonların kabul ettiği bir turizm çeşidine dönüşeceğini iddia eden Çakmakcı, Kore, Avustralya ve Güney Afrika’da yapılan çalışmaları örnek gösterdi. 

Turizm sektöründe son günlerde en çok tartışılan konularından biri olan ‘Helal Turizm’ ve ‘Ortadoğulu turist’ konularına ilişkin Turizm Günlüğü’nün sorularını yanıtlayan HalalTrip Türkiye Temsilcisi Emin Çakmakcı, sürekli gelişen ve uzun vadede de daha çok gelişeceği öngörülen bu turizm çeşidinden ülkemizin uzak kalamayacağını savundu.

Emin Çakmakcı, “Helal turizm, tüm turizm tiplerine uygun bir turizm çeşididir. Türkiye, çok ufak modifikasyonlar ve iyi bir pazarlama ile bu pazardaki yerini en üst noktada daimi olarak konumlandırabilir” dedi.

HEM AVRUPALI HEM ARAP TURİSTİ AĞIRLAYABİLİRİZ

Türkiye’nin turizmde batıdan uzaklaşması ve ortaya çıkan açığın Ortadoğu pazarı ile doldurulmaya çalışmasına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Çakmakcı, Avrupa pazarının asla kaybedilmemesi gereken bir pazar olduğunu vurgulayarak şöyle konuştu:

“Bu pazara arkasını dönmüş bir Türkiye, sadece turizmde değil, diğer tüm ekonomik alanlarda da gerileme yaşar. Bizim HalalTrip olarak otelcilere ve turizm organizasyonlarına anlatmak istediğimiz ise helal turizmin tüm turizm tiplerine uygun bir turizm çeşidi olduğu ve Türkiye için çok ufak modifikasyonlar ve iyi bir pazarlama ile bu pazardaki yerimizin en üst noktaya ulaşabileceği konusudur. Yumurtaları tek bir sepete koymak asla kabul edilemez. Biz Türkiye olarak hem Arapları hem de Avrupalı turistleri ağırlayabilecek kapasiteye sahip bir turizm ülkesiyiz. Burada en önemli konu iyi bir planlama ile her turist profilini ülkemize çekecek çalışmalar yapmaktan geçiyor.”

SADECE ARAPLAR YOK, ÇİNLİLER DE VAR

Arapların helal turizm alıcıları arasında ilk sırada yer aldığını hatırlatan Emin Çakmakcı, Araplar kadar Avrupalı müslüman turistler, Rus müslüman turistler, Çinli müslüman turistler ve Pasifik Asyalı müslüman turistlerin de yüksek harcama potansiyeline sahip turist grupları olduğunu iddia etti.

HalalTrip Türkiye Temsilcisi Emin Çakmakcı, Türkiye’nin değişen turist profiline ilişkin ise şu değerlendirmeleri yaptı:

“Değişen bir turist profili mevcut ve bu profilin hem istekleri hem de davranışları Batılı turistlerle aynı değil. Her turistin kendine göre artıları olduğu gibi eksileri de var. Örneğin bir Ortadoğulu turist normalden uzun konaklama yapıyorken, otelleri kullanım olarak yıpratıyor olabilir. Burada önemli olan konu ve bizim üzerine çalışma yaptığımız konu ise çok farklı.

HalalTrip ve helal kriterlere uygun seyahat konusunda global bir otorite olan CrescentRating olarak stratejik partnerimiz MasterCard ile beraber Müslüman Turist Profili üzerine çalışmalar yapıyor ve Helal Turizm pazarının potansiyeli hakkında çalışmalar yayınlıyoruz.

Son yayınladığımız Millennial Travel Report 2017’yle bu turist profiline projeksiyon tutuyoruz.(https://www.halaltrip.com/halal-travel/muslim-millennial-travel-report/)

Bunun yanı sıra basında geniş yer verilen ve her sene düzenli olarak yayınlanan MasterCard&CrescentRating raporları da mevcut. (https://www.crescentrating.com/reports/mastercard-crescentrating-global-muslim-travel-index-gmti-2017.html)

CrescentRating olarak bizim konaklama endüstrisi için konumlandığımız nokta; Müslüman turistlerin ihtiyaçlarının global manada saptanması ve bu hususta ulaşabilecekleri tüm otellerde en azından minimum ihtiyaçlarının karşılanmasıdır.

BÜTÜN TURİZM DESTİNASYONLARI KABUL EDECEK

Bunun yanı sıra daha makro olarak baktığımızda CrescentRating olarak Helal Turizm kavramının Türkiye’de algılandığı şekilde sadece resort otellerde değil, tüm otellerde bir gereklilik olduğunun önemi üzerine çalışmalar yapıyoruz. Helal Turizm veya Müslüman Dostu Turizm yakın gelecekte bütün turizm destinasyonlarının kabul ettiği bir turizm çeşidine dönüşecektir.

Örnek vermek gerekirse;

Kore Turizm Ofisi’nin kendi bünyesinde sadece Müslüman turistler için hazırladığı “Müslüman Dostu Kore” çalışmaları bulunuyor. (http://english.visitkorea.or.kr/e_book/access-e/ecatalog_pt2.jsp?Dir=548&catimage=&cpage=&callmode=)

Avustralya Turizm Bakanlığı, HalalTrip ile ortaklaşa çalışarak adanın Müslüman Turistleri beklediğini tanıtan çalışmalar yapıyor. (http://www.australia.com/en-sg/news/muslim-friendly-australian-holiday-ideas.html)

Güney Afrika’da geçtiğimiz ay CrescentRating olarak otel şeflerini Cape Town Turizm Ofisi’yle beraber helal yemek konusunda eğitime tabi tuttuk. (http://www.bizcommunity.com/Article/196/531/168478.html) ve (https://www.youtube.com/watch?v=if9guBkQvCA)”

TÜRKİYE 2026’DA 1,1 TRİLYON PAY ALACAK

HalalTrip ve Mastercard’ın Murdoch Üniversitesi ile birlikte CrescentRating’e yaptırdığı, Y kuşağından Müslüman turistlerin seyahat tercihlerini inceleyen araştırma raporunda da Türkiye’nin, Malezya ve Suudi Arabistan ile birlikte yeni nesil Müslüman tatilcilerin tercihinde ilk üç Müslüman ülke arasında yer aldığı ifade ediliyor.

18-36 yaşındaki Müslüman turistlerin dünyada yaptığı seyahatleri değerlendiren ve ilk defa yürütülen bu araştırma, yeni nesil Müslümanların seyahatlerini planlamada ve karar vermede hangi kriterlere göre hareket ettiğini ortaya koyuyor. Turizmcilerin yol haritalarını belirlemelerine ışık tutmayı amaçlayan araştırmaya göre, Türkiye’nin 2026 yılında 1,1 trilyon TL (300 milyar dolar) harcaması beklenen Müslüman turistten aslan payını kapması bekleniyor.

Raporla ilgili daha önce yayınladığımız haberi okumak için TIKLAYIN:

Türkiye, 300 milyar dolarlık Müslüman turizminin aslan payına talip