Türkiye’den en fazla hangi ülke gayrimenkul satın alıyor?

Yabancılara yapılan konut satışı
Yabancılara yapılan konut satışı rekor kırdı

Last Updated on 21 Ekim 2020 by Sahra Gülal

Türk lirasının yabancı paralar karşısında değer kaybetmesi ve iyi giden siyasi ilişkiler nedeniyle birçok yabancı ülke vatandaşı gayrimenkul yatırımıyla Türk vatandaşlığı alma imkânına erişiyor.

Bir nevi yatırım karşılığı vatandaşlık denilebilecek bu durum ile ilgili TÜİK verileri, ülke uyruklarına göre Türkiye’den en fazla gayrimenkul satın alanlar olarak Irak, İran, Suudi Arabistan ve Rusya vatandaşlarını işaret ediyor…

Yatırımcı çekmek ve konut satışlarını artırmak amacıyla “gerekli yatırım miktarlarının” düşürülmesi düzenlemesinin ardından Türkiye’de yabancıya yapılan gayrimenkul satışları artmaya devam ediyor.

2019 ŞUBAT VERİLERİ NELER GÖSTERİYOR?

TÜİK verilerine göre Türkiye genelinde konut satışları 2019 Şubat ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 18,2 oranında azalarak 78 bin 450 olarak gerçekleşti. Yabancılara yapılan konut satışları ise bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 92,1 artarak 3 bin 321 oldu. Yabancılara yapılan konut satışlarında, Şubat 2019’da ilk sırayı bin 440 konut satışı ile İstanbul aldı. İstanbul ilini sırasıyla 672 konut satışı ile Antalya, 196 konut satışı ile Ankara, 192 konut satışı ile Bursa ve 138 konut satışı ile Yalova izledi.

İŞTE TÜRKİYE’DEN EN FAZLA KONUT ALAN 5 YABANCI ÜLKE VATANDAŞLARI

Şubat ayında Türkiye’den 628 konut almasıyla birinci sırada yer alan Irak vatandaşlarını sırasıyla, 307 konut ile İran, 236 konut ile Rusya, 166 konut ile Afganistan ve 150 konut ile Kuveyt izledi.

250 BİN DOLARA VATANDAŞLIK…

Türkiye’de gayrimenkule artan talebin temel sebepleri olarak; Türk Lirasında yaşanan değer kaybı ve ülkeler arasında iyileşen/iyi ilişkiler gösterilirken en önemlisi de yakın zamanda yatırım miktarlarında yapılan düzenlemeyle, Türk vatandaşlığı kazanımında 2 milyon dolarlık sabit sermaye yatırımı şartı 500 bin dolara, taşınmaz alımındaki 1 milyon dolarlık sınır ise 250 bin dolara düşürülmesi yabancı vatandaşlar için büyük bir fırsat oluşturdu.

RUSLAR DİKKAT ÇEKTİ

Özellikle 2019’un “Türkiye-Rusya Karşılıklı Kültür ve Turizm Yılı” ilan edilmesi nedeniyle tüm gözlerin çevrili olduğu Rusya’dan 2018 yılında iyi oranlar elde edildi. İyi giden ilişkiler sonucu geçen yıl, 2017 yılına oranla  Rusya vatandaşları Türkiye’de 1,7 kat daha fazla gayrimenkul satın aldı. TÜİK verilerine göre 2017 yılında bin 331 adet gayrimenkul satın alan Rusya vatandaşlarının sayısı 2018’de 2 bin 297 oldu.

Yatırım karşılığı vatandaşlık veren ülkeler ve şartları