Gençlerin yeni gözdesi: Gastronomi

Last Updated on 22 Haziran 2019 by Turizm Günlüğü

Yüksek Öğretim Kurumu’nun yayımladığı “2019 YKS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu”na göre, farklı bölümler arasında “gastronomi” yüzde 62’lik kontenjan artışıyla zirvede yer aldı.

Hürriyet’ten Önder Öndeş, bilgi amaçlı yayımlanan 2019 Kontenjan Kılavuzu’nda ilan edilen kontenjanlarla 2018’i karşılaştırdı.

Buna göre, sağlık alanlarında kontenjan artışı sürdü. Tıp yüzde 5; diş hekimliği ise yüzde 11 oranında daha fazla adayı kabul edecek. Sağlık yönetimindeki kontenjan artışı oranı da yüzde 15 oldu.

Psikolojide koltuk sayısı yüzde 7 artarken; rehberlik ve psikolojik danışmanlık yüzde 13 azaldı.

Hukuk kontenjanında azalma oldu. Ancak daralma yüzde 2’de kaldı.

Sözel puan türünde öne çıkan Türkçe öğretmenliği de bu yıl yüzde 8 daha az koltuğa sahip.

MUTFAĞA VE REHBERLİĞE İLGİ ARTIYOR

En çok kontenjan artışı yüzde 62’yle gastronomi ve mutfak sanatlarında gerçekleşti.

Onu yüzde 42’yle turizm rehberliği ve yüzde 38’le İngilizce mütercim tercümanlık takip ediyor.

İslami ilimlerde bu oran yüzde 19, İngiliz dili ve edebiyatındaysa yüzde 12. Sayısal puan türünde öne çıkan bölümler arasında yer alan bilgisayar mühendisliğinde de koltuk sayısı yüzde 11 arttı.

ARKEOLOJİ DARALDI

2019’daki genel kontenjan daralması, gözde programların büyük çoğunluğunu da etkiledi. En fazla kontenjan kaybı yüzde 53 ile arkeolojide. Onu yüzde 43 ile felsefe takip etti. İşletme ve iktisat da yüzde 30 civarında daralarak, en çok kaybeden bölümlerden oldu. Siyaset bilimi ve uluslararası ilişkiler gibi bölümlerde de yaklaşık yüzde 25’e varan azalma söz konusu.