Yurt dışı turlarda TL ile satışa büyük talep

Last Updated on 20 Temmuz 2019 by Turizm Günlüğü

Yurt dışı turlarda TL ile yapılan satışlar hem tatilciyi hem de sektörü memnun ediyor. TL ile paket satanlar arasında dört kata kadar kârda olanlar var.

Tatil mevsimi devam ederken hala program yapmamışlar için büyük fırsat! Tur şirketleri artık satışlarını döviz yerine Türk Lirası ile yapmaya başladı. Yurt içi otellerin fiyatlarından da daha ucuz denebilecek rakamlar söz konusu.

Turizmcilerin ‘devrim’ olarak gördükleri bu yeni satış şekli hem tatilcileri hem de sektör şirketlerini rahatlatacak gibi gözüküyor. TL ile fiyat çıkan seyahat acentaları satışlarının dört kata kadar arttığını dile getiriyor. Çünkü artık kur artacak mı azalacak mı kaygısı taşımadan rezervasyon yapmak mümkün. Zira fiyatlar da sabit. Bu aksiyonun etkisinin altı ay sonra daha net görüleceği tahmin edilirken, makro etkiler oluşması bekleniyor. Yurt dışı satışlarda tıkanan, her türlü aksiyonu deneyen acenteler arasında bu uygulamanın yaygınlaşacağı öngörülüyor.

Uğur Kurt

SATIŞLARINI DÖRDE KATLADI

Editörümüz Özlem Kapar Bayburs’un bu haftaki PARA dergisinde yayınlanan haberine görüş verenler arasında Latin ve Güney Amerika turları uzmanı Ejder Turizm var.

Ejder Turizm, yaklaşık bir ay önce tüm tur satışlarını TL ile yapmaya başlayan acenteler arasında önde gelenlerden biri. Sahibi Uğur Kurt, buna başlar başlamaz satışlarında dört kat artış olduğunu söylüyor. Bu uygulamanın Türk turizmi için bir devrim olduğunu savunan Kurt, 30, hatta 50 yıl sonra sabit fiyat ve TL ile satışa çıkmanın sektör için dönüm noktası olacağını iddia ediyor.

Bazı büyük tur operatörlerini kendilerinden esinlenerek aynısını yapmaya hazırlandığını kaydeden Kurt, “Tüketici çok rahatladı. Bir kere kur artacak mı azalacak mı kaygısı taşımıyor. Bu sisteme geçişte keşke daha erken aksiyon alsaydık dediğimiz oluyor” diyor.

Tur yaptığı ülkelerde çalıştığı işletmelerle onların yerel para birimleriyle alışveriş yaptıklarını ifade eden Kurt, “Örneğin Güney Afrika turunda konaklayacağımız otellere onların yerel para birimi ‘rand’ ile ödeme yapıyoruz. Onlar da rahatladı, biz de” diye konuşuyor.

Geçtiğimiz Şubat ayından bu yana tur satışlarında zorlandıklarını, çeşitli aksiyonlar denediklerini anlatan Kurt, “Anladık ki Türk insanı dövizin hareketliliğinden bunaldı, stabil bir ortam bekliyor, tek rakam istiyor. Biz de bugüne kadar yapılanlardan başka bir şey yapmamız gerektiği düşüncesiyle TL ile satışa çıktık” diyor.

Risk olmadan iş olmayacağını vurgulayan Uğur Kurt, bu aksiyonu ‘küçük bir risk’ olarak niteliyor ve şunları ifade ediyor: “Şimdiye kadar her türlü aksiyonu denedik, lakin yurt dışı tur alıcısı artık dövize endeksli ürün almak istemiyormuş onu anladık. Şükürler olsun şu an satışlarımız dört kat artarak sürüyor. Türk tüketicisini TV ekranlarında dolar/euro izlemekten kurtarmaktayız. Bu aynı zamanda, maddi gücü olan yurttaşlarımızın dövize olan bağımlılığını da azaltacaktır. Bunun etkisini altı ay sonra daha net göreceğiz. Makro etkiler oluşmasını bekliyorum”.

Önümüzdeki Eylül ve Ekim ayları için şu anda uzmanı oldukları Küba turunun çok sattığını bildiren Kurt, İran ve İsrail turlarına da ilginin yüksek olduğunu aktarıyor. Kurt’un verdiği bilgiye göre Ejder Turizm’de Küba turu 5 bin 900 TL, İran 3 bin 600 TL ve İsrail de 4 bin 900 TL ile satışta.

Ayşin Arca
‘YURT DIŞI PAHALI’ TABUSU YIKILDI

Tur satışlarını geçen yıldan bu yana TL ile yapan ilk acente olduklarını vurgulayan Tura Turizm Perakende İcra Kurulu Üyesi Ayşin Arca, satışlarını yüzde 30 oranında artırdıklarını bildiriyor. Arca, “Çünkü insanlar TL ile yurt dışı turu satın almayı çok sevdi. Yerli turist için güneyde bir otelde tatil yapmak hayli masraflı ve fiyatlar her geçen gün artıyor. Yurt dışında burada yapılan bir haftalık tatilden çok daha uygun fiyata tatil mümkün. İnsanlar elbette kendi ülkelerini de gezmek istiyor ancak farklı destinasyonları, farklı kültürleri tanımayı da önemsiyorlar” diyor.

Deniz tatili rotalarını daha çok sattıklarını, en ilgi gören yerlerin başında Phuket, Zanzibar, Küba, Mauritius, Güney Amerika ve Güney Afrika geldiğini anlatan Arca şunları ifade ediyor:

“TL’nin değerinin artmasını sağlamak ve Türklerin gezmeye devam ettiğini bütün dünyaya göstermek için başladığımız ‘TL ile yurt dışı turu satma’ fikrimiz inanılmaz sevildi ve ilgi gördü. Bir dönem döviz kurunda yaşanan yoğun dalgalanma insanların yurt dışı planlarını da etkilemeye başlamıştı. Hatta birçok insan alınmış turları iptal etmişti. Tura Turizm olarak biz de harekete geçmeli, tatil tutkunlarının bu dönemde yanında olmalıydık. Dünya insanlarının Türklerin gezdiğini, ülkedeki huzur ortamının devam ettiğini göstermek adına tüm turlarımızı TL’ye çevirdik. Yurt dışında TL harcatacak aplikasyon geliştirdik. Böylece insanlar fiyatları kıyaslama imkanı da buldu ve yurt dışı turlarının çok daha uyguna geldiğini gördüler.”

Tüm Phuket, Mauritius, Maldivler, Zanzibar, Amalfi, Rimini gibi tatil destinasyonlarında, gemi turlarının yüzde 80’inde, Küba, Güney Afrika ve tüm Amerika turlarında TL ile satış yaptıklarını ifade eden Arca, bundan sonrası için yeni satışa çıkacakları destinasyonları da TL ile vereceklerini söylüyor. Arca, “Bu yaptığımız kampanya ile insanları yurt dışında tatil yapmak pahalı olur düşüncesini de yıktık. Bu fiyatlar şu an yurt içi tatilinden daha ilgi çekici durumda” diye konuşuyor.

Tura Turizm’in 8 gün 7 gece, THY ile ulaşım, transferler ve Türkçe rehberlik dahil Phuket turu 4 bin 400 TL’ye; 8 gün, 7 gece, THY ile ulaşım, her şey dahil konaklama imkanıyla Mauritius turu 6 bin 900 TL’ye; 8 gün 7 gece, THY ile ulaşım, yarım pansiyon ve tam pansiyon seçeneklerinin bulunduğu Maldivler turu 6 bin 900 TL’ye; 8 gün, 7 gece, ulaşım dahil, tam pansiyon seçeneği ile Zanzibar turu 5 bin 900 TL’ye; 10 gün 9 gece, MSC Seaside ile Miami, Porto Rico, Karayipler turu ise 5 bin 900 TL’ye satılıyor.

Alper Taşkıranlar
KARAYİPLER’E TL İLGİSİ

Gemi turlarının uluslararası büyük markası Royal Caribbean’ın Türkiye Direktörü Alper Taşkıranlar, satışlarının geçen seneye göre ikiye katlandığını söylüyor. Bazı turlarında TL ile satış yaptıklarını açıklayan Taşkıranlar, şu bilgileri veriyor: “Şirketimizin ana vatanı Karayipler. Biz de Türkiye Temsilciliği olarak tüm misafirlerimizi Royal Caribbean International’ın ana vatanında ağırlamak için kolları sıvadık ve taşın altına elimize koyduk. Türkiye’de ilk kez TL ile uçaklı paket, Türkçe rehberli Karayipler programlarımızı satışa açtık. Gördüğümüz ilgiden memnun kalınca da Uzakdoğu programları ile devam etme kararı aldık”.

Dünyanın en büyük gemileri ile gerçekleşen doğu ve batı Karayipler programlarında misafirlerinin bir yandan deniz, kum, güneş üçlüsünün tadını çıkarırken diğer yandan gemilerde 5 yıldızlı tatili doyasıya yaşadıklarını anlatan Taşkıranlar, gemi tatili yapmak isteyen ama bütçesi dar tüketicilere şunları tavsiye ediyor:

“Bu Sonbaharda Daha Çok Gez Daha Az Öde” kampanyamız kapsamında Eylül–Ekim ve Kasım aylarında 7 ile 10 gece arasında değişen Akdeniz ve Dalmaçya Kıyıları programlarımızı kesinlikle tavsiye ederim. 4 bin 400 TL’den başlayan fiyatlara, Türkiye’den gidiş-dönüş uçak biletleri, gemide tam pansiyon konaklama, transferler ve Türkçe rehberlik hizmetleri dahil. Gemi tatili yapmak isteyen misafirlerimizin bu fırsatlardan haberdar olmaları için tek yapmaları gereken şey web sitemizi takip etmek.”

Mehmet Can Koruyan
ÖNEMLİ OLAN CEPTEN ÇIKACAK TL MİKTARI

Ekonomik tur paketleriyle dikkat çeken online seyahat platformu Gruppal Turizm Kurucu Ortağı Mehmet Can Koruyan, yurt dışı turlarda satış trafiğini son dört yıldır her sene yüzde 30 civarında arttırarak büyüttüklerini kaydediyor. Web sitelerinde yayınlanan tüm turların TL ile satıldığını anlatan Koruyan, “Türkiye’de yaşıyoruz. Turlarımızı alacak olan misafirlerimizin ödeme yapacakları noktada zaten ödeyecekleri para birimi kanunen TL olmak zorunda. Türkiye’de farklı bir para birimi ile tahsilat yapmamız zaten söz konusu bile değil” yorumunu yapıyor.

Koruyan şöyle devam ediyor: “Hal böyle iken turizm camiasında yıllardır süregelen ‘yurt dışı turları döviz bazında afişe etme’ modasına biz kurulduğumuz günden beri uymadık. Dokuz yıldır her turumuz TL bazında satışa sunuluyor. Sonuçta bizim maliyetlerimizin döviz bazında olması misafirlerimizi ilgilendiren bir durum değil. Onlar için önemli olan ceplerinden kaç TL çıkacağı. Onlara döviz çevirim hesapları yaptırmadan, kafalarını karıştırmadan, basit bir şekilde yurt dışı tur satın alma imkanı sunuyoruz. Misafirlerimiz çok memnun. Yıllardır bu konuda hep olumlu geri dönüşler aldık. Bize getirisi müşteri memnuniyeti”.

Önümüzdeki dönemin popüler destinasyonlarının ‘uzaklar’ olarak tabir edilen Türklerin yeni yeni keşfettiği Uzakdoğu ağırlıklı rotalar olduğunu anlatan Koruyan, örneğin Vietnam-Kamboçya, Kore-Japonya, Tayland, Hong Kong, Singapur, Endonezya, Hindistan ve Çin’in ilgi gördüğünü belirtiyor.

Vizesiz ve para birimi değerli olmayan ülkelerin, yurt dışı destinasyonlar açısından daha ekonomik olduğunu vurgulayan Koruyan, uçaklı olarak, Ukrayna, Balkanlar, Belgrad ve Beyrut turlarını; otobüslü olarak vize sorunu yoksa veya yeşil pasaport varsa, Yunanistan, Bulgaristan, Romanya veya yine Balkanlar turunu öneriyor. Koruyan, bir de her daim rağbet gören yaz aylarının gözdesi “Gemi ile Vizesiz Yunan Adaları” turlarını tavsiye ediyor. (PARA dergisi)

Prontotour’dan Türk Lirası kararı