“Acentalar global bazda bir krizle karşı karşıyadır”

Lite Tour sahibi Cüneyt Tansu Demir
Lite Tour sahibi Cüneyt Tansu Demir

Last Updated on 24 Eylül 2019 by Turizm Günlüğü

Thomas Cook İngiltere’nin iflası sektördeki yankıları sürerken, turizm sektörünün temsilcilerinden konuya ilişkin değerlendirmeler geliyor. Yükselen TÜRSAB Platformu Başkanı ve TÜRSAB Başkan Adayı Cüneyt Tansu Demir de konuya ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Yükselen TÜRSAB Platformu Başkanı ve TÜRSAB Başkan Adayı Cüneyt Tansu Demir, İngiliz tur operatörü Thomas Cook’un iflasına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Günümüzün acentacılığın geçtiği en zor dönem olduğunu belirten Cüneyt Tansu Demir; “Hepimiz zor günlerden geçiyoruz ama umudumuzu kaybetmeden, özellikle ülkemiz için hayati önem taşıyan turizm acentacılığı görevimizi daha büyük duyarlılıkla ve sorumlulukla sürdürme zamanıdır. Bütün zorlukları beraber aşacağımız inancını taşımamız lazımdır” ifadelerinde bulundu.

İşte Yükselen TÜRSAB Başkan Adayı Cüneyt Tansu Demir’in konuya ilişkin yaptığı değerlendirmeler:

—O—

Değerli Meslektaşlarım,

Günümüz koşullarında acentacılık mesleğimizin hem ulusal hem de uluslararası ortamda ne derece zorlu bir süreçten geçtiğini, sürekli ifade ettiğim üzere, hepimiz yaşamış olduğumuz tecrübelerle görmüş bulunuyoruz.

2.1 milyar dolar borcunu yapılandırmayı başaramayarak iflas eden İngiliz seyahat şirketi Thomas Cook ülkemize de 700 bin civarında turist taşımaktaydı. Hem şirketin bizdeki otel borçları, hem de taşıdığı yüksek sayıdaki turistin bundan sonraki akıbeti belirsizliğini korumaktadır. Gerçi Bakanlığımız, Thomas Cook firmasından alacağı olan otel ve servisçilere kredi açarak destek olacağını açıklayıp bir nebze de olsa moral olmuştur.

Burada dikkatlerinizi çekmek istediğim ana konu, sürekli yinelediğim acentacılığın geçtiği en zor dönem olduğu gerçeğinin altını çizmektir. Ülkemizin 2015-2017 yıllarında yaşadığı olağanüstü dönem en çok bizim sektörümüze zarar vermiş, sektörümüz büyük bir kırılma yaşamış, sermaye gücünü kaybetmiştir.

Burada Thomas Cook’un da altını oymuş olan, belki iç yönetimdeki basiretsizlik ve kaynak bulmada gecikmiş olmasının yanı sıra, artık insanların seyahat planlarını kendilerinin yapmaya yönelmesi, internetteki booking (rezervasyon) sistemleri, sosyal medya ve e-turizm sitelerinde uçak bileti dahil her şeyin daha ucuza bulunmasını sayabiliriz. Acentalık mesleğimiz global bazda bir krizle karşı karşıyadır.

Burada en önemli ve teknik konu, şehir otelleriyle ülkelerin dolmadığı gerçeğidir. Yaygın ve verimli bir turizm anlayışı ancak acentaların lokalde sunduğu programlarla mümkündür.

Şahsa ve şirketlere özel turizmden tutun da, din ve sağlık turizmi, etkinlik turları, büyük volümlü hareketler, aktif pazarlama ve yeni destinasyon keşif ve yönlendirmeleri için halen sektörün bel kemiği turizm acentalarıdır.

Bizim sektörde en önemli görevimizden biri de devletlere ve sermaye şirketlerine bunun önemini bıkmadan usanmadan söylemek olmalıdır. Turizm acentaları olmazsa organize seyahatlerin olmayacağını, büyük ve istikrarlı döviz girdilerinin olmayacağını, turizm acentalarının pazarlama ve servis paydaşlarının büyük zarar göreceğini, kitle turizminin sekteye uğrayacağını anlatmalıyız. Acentaları, yok ve önemsiz saymak ekonomik olarak da bir felaket getirecektir.

Sevgili meslektaşlarım;

Evet, hepimiz zor günlerden geçiyoruz ama umudumuzu kaybetmeden, özellikle ülkemiz için hayati önem taşıyan turizm acentacılığı görevimizi daha büyük duyarlılıkla ve sorumlulukla sürdürme zamanıdır. Bütün zorlukları beraber aşacağımız inancını taşımamız lazımdır.

En içten sevgi ve saygılarımla,

Cüneyt Tansu Demir

Yükselen TÜRSAB Başkanı ve TÜRSAB Başkan Adayı

Thomas Cook’tan Türkiye otellerine ağır fatura