Firuz Bağlıkaya: Yasa taslağı üzerinden bize muhalefet etmekten vazgeçin

Last Updated on 30 Kasım 2019 by Yaşar Çelik

TÜRSAB 24. Genel Kurulu’nda başkan adaylarından son olarak TÜRSAB mevcut Yönetim Kurulu Başkanı Firuz Bağlıkaya konuşma yaptı. Bağlıkaya, ilk olarak önceki konuşmacıların yönelttikleri eleştirilerin hepsine teker teker cevap verdi; ardından gerçekleştirdikleri proje ve çalışmaları anlattı.

TÜRSAB Yönetim Kurulu Başkanı Firuz Bağlıkaya’nın kürsüye çıkmasıyla muhalefeti destekleyen delegelerden birçoğu salonu terk etmeye başladı. Bunun üzerine Bağlıkaya; “Gerçekleri duymak isteyenler nereye gidiyor? Dinleme cesaretiniz yok mu? Yanlış yapıyorsunuz; haziruna hakaret ediyorsunuz. Hem de stratejik olarak hata yapıyorsunuz. Kaç kişi olduğunuz ortaya çıkıyor” dedi.

HASAN ERDEM’E YANIT

Bu açıklamaların ardından Firuz Bağlıkaya, diğer başkan adaylarının eleştirilerine yönelik cevap verdi ve savunmada bulundu.

Hasan Erdem’in konuşmasındaki BTK’lara yönelik eleştirilerine yanıt veren Bağlıkaya “Biz BTK’ların işleyişine hiçbir şekilde müdahalede bulunmadık; bize muhalif olanlara dokunmadık. Hepsine eşit mesafede yaklaştık” dedi.

Konuşmasında tüm Yönetim Kurulu’nun 9 üyesinin bir toplantıya katıldığını fakat bir tek Firuz Bağlıkaya’nın katılmadığını bu nedenle karar alma sürecinin uzadığını belirten Hasan Erdem’e yönelik olarak Firuz Bağlıkaya; “9 kişilik işi 8 kişiye sen yaptırdın. Çalışmalara sen gelmedin, sana oy verenlere haksızlık yaptın. Bizim koltuk sevdamız yok dedin ama her dönem yeni bir listenin peşine takılıyorsun… Yarın göreceğiz…” dedi.

“YASAYI BİZ YAPMADIK. BİZ TALEPLERİMİZİ İLETTİK; BAKANLIK HAZIRLADI”

Firuz Bağlıkaya, 1618 sayılı yasaya yönelik hazırlanan yasa taslağının hazırlanış sürecine ve biçimine ilişkin yöneltilen eleştirilere yönelik ise şu açıklamalarda bulundu:

“Eleştirin tamam ama yaptığımız şeyleri eleştirmeyin. 40 gün süreyle internet biz bu yasa çalışmasını internetten üyelerimize sunduk. Lütfi Kırdar’da toplantı yaptık; bir tanesine Bakanımız katıldı. Sanki biz yasayı almışız evde yapmışız, kasaya kitlemişiz… Bir de bu yasa tasarısını biz yapmadık. Biz taleplerimizi, mağduriyetlerimizi ilettik; bakanlık yetkilileri usulünce, adabınca bir metin haline getirdiler. Yasa bakanlıkta. Biz sadece sektör taleplerini ilettik. Beraber çalıştık, mesailer yaptık. “Bize sormadınız?” deniyor; Turizm Ajansı yasasını size mi sordular? Devlette böyle bir gelenek yok. Yasayı hazırlar bakanlık verir”

“HANGİ KURUMSALLIK?”

TÜRSAB’ın kurumsallaşamadığına ilişkin eleştirilere ise Bağlıkaya; “siz bize nasıl kurumsallaşamadınız; kurumsal değilsiniz diyorsunuz? ISO 9001 Belgesi aldık. Hangi kurumsallık?” dedi.

“TANSU BEY HAKLIDIR; SEKTÖR KRİZDEDİR…”

Firuz Bağlıkaya sonrasında Yükselen TÜRSAB Platformu Lideri Cüneyt Tansu Demir’in yönelttiği eleştirilere yönelik açıklamalarda bulundu.

Tansu Demir’in “sektör krizdedir” sözüne hak veren Bağlıkaya; “Tansu Bey haklıdır. Eleştiriler hakkında not alabildiğim bir tek Tansu Bey oldu. Teşekkür ediyorum” dedi.

“KAÇAK İLE MÜCADELEDE BİZDEN ÖNCE 5 BİN DENETİM YAPILMIŞ BİZİM DÖNEMİMİZDE 75 BİN DENETİM YAPILDI”

Son olarak TÜRSAB Tek Yürek Platformu ve TÜRSAB Başkan Adayı Davut Günaydın’ın yaptığı konuşmaya yönelik açıklamalarda bulunan Firuz Bağlıkaya; “Davut Günaydın birlik istiyorum, diyor. Ben de destek veriyorum. Bizim de birlik ile sıkıntımız yok. Kaçak ile mücadeleye yönelik eleştirilerde bulunuldu. Bizden bir önceki dönemde kaçakla mücadelede yapılmış denetim 5 bin, bizim dönemimizde kaçakla mücadelede yapılmış denetim 75 bin… Olan şeyleri eleştiri olarak yönelttiğiniz zaman insan üzülüyor” ifadelerini kullandı.

“ÇÖZÜM İÇİN TEK BİR ÖNEMLİ KOŞUL VAR”

“Davut Günaydın, çözüm adına bir şey söylemedi” diyen Bağlıkaya “Çözüm için tek bir önemli koşul var. O da yeni yasal düzenlenmenin çıkması. Yeni yasa tasarısı için de biz çalışmalarımızı yaptık ve Bakanlığa ilettik. Yasa tasarımız var, bunu hep beraber hazırladık; inşallah aralık ayında çıkacak” açıklamalarında bulundu.

Firuz Bağlıkaya konuşmasının devamında Davut Günaydın’ın rehberler, rehber kullanım alanları, rehber taban ücretleri, Türkçe rehberlik ve acentaların transfer yapması, incoming operasyonlarının ihracat kaleminde yer alması konusundaki vaatleri ve mevcut yönetime yönelttiği eleştirilere yanıt verdi.

“YASA ÜZERİNDEN BİZE MUHALEFET EDECEĞİNİZE; YASANIN ÇIKMASI İÇİN UĞRAŞIN”

Eleştirilerin ve ithamların belli bir noktada toplandığına dikkat çeken Firuz Bağlıkaya; “yasa üzerinden bize muhalefet edeceğinize; yasanın çıkması için uğraşın. Yasamız beklemede, Bakanımız titiz davranmak istiyor, haklıdır” çıkışında bulundu.

BAĞLIKAYA’NIN GENEL KURUL KONUŞMASI

TÜRSAB Yönetim Kurulu Başkanı ve 24. Genel Kurul Başkan Adayları’ndan Firuz Bağlıkaya, tüm adayların eleştirilerine yanıt verdikten sonra kendi kongre konuşmasına geçti.

Genel Kurul konuşması kapsamında Firuz Bağlıkaya; şu açıklamalarda bulundu:

Hepinizin bildiği gibi geçtiğimiz yıllarda yaşadığımız tüm olumsuz olaylara rağmen sizlerin emeğiyle, dur durak demeden yaptığınız çalışmalarla ülkemiz turizmi yeniden yükselişe geçti.

Bu yükseliş öyle bir yükseliş ki; 2019 yılının ilk 10 aylık döneminde sektörümüz, Türkiye’nin dış ticaret açığını tek başına kapatır hale geldi.

BU BAŞARI SİZİN BAŞARINIZ

54 sektörü besleyen, 1 milyon iki yüz binden fazla insana istihdam sağlayan turizm, Türkiye’nin bir numaralı stratejik sektörü konumuna yükseldi. En çok ihtiyaç duyulan zamanda, gereken kaynağı turizm ailesi sağladı. Bu adeta bir görevdi ve o görev alnımızın akıyla yapıldı.

Bu başarı sizin başarınız, alın terinizin karşılığı ve ülkemize olan gönül bağımızın en güzel göstergesi. Ne mutlu ki, turizmin Türkiye’nin geleceği ve ekonomisi için en stratejik sektör olduğu, artık tüm makamlarda tartışmasız kabul ediliyor. Sizleri yürekten kutluyorum. Sizlerle aynı yolda yürümekten onur ve gurur duyuyorum. Birliğimizin 24. Olağan Genel Kurulu’nda yaşadığımız bu coşku, bu heyecan son derece mutluluk verici.

“3 AYLIK GÖREV SÜREMİZ ADETA GASP EDİLDİ”

2017 yılında 23’üncü Olağan Genel Kurul’un 3 aylık bir gecikme gerçekleştiğini hatırlatan Bağlıkaya şunları dile getirdi:

“Kanunla belirlenen 24 aylık görev süremiz bu haksız ve vicdansız yaklaşım neticesinde 21 aya indi. 3 aylık görev süremiz adeta gasp edildi. Yani aslında görev yaptıkları sürelerde TÜRSAB’ın kaynaklarını nasıl israf ettilerse, kendilerinden sonra görev alacakların üç ayını da israf ettiler, heba ettiler. Tüm engellemelere, her türlü oyuna rağmen “Bize Değişim Gerek” dediniz ve sesinizi yükselttiniz. Artık yeter söz bizimdir dediniz. Bunu sizin iradeniz başardı.”

“180 İCRA TAKİBİYLE UĞRAŞTIK”

“İlk günlerde, bin türlü usulsüzlük ve yanlış yönetimden dolayı üzerimize yıkılan devasa borca, mazbatayı aldığımız günün ertesinde gelmeye başlayan hacizlere rağmen TÜRSAB’a olan görev aşkımızı hiç kaybetmedik” diyen Firuz Bağlıkaya; “eski yönetiminden kalan 180 icra takibiyle uğraştıklarını buna rağmen yılmayıp, mücadeleye devam ettiklerini” belirtti.

“Her şeye rağmen söz verdiğimiz gibi kısa sürede birliğimizde sağlam temellere oturttuğumuz hukuksal düzen ve disiplin sayesinde; adil yönetilen, hesap verebilen şeffaf bir TÜRSAB ortaya çıkarttık” ifadelerini kullanan Bağlıkaya; “Yönetim dönemimizde büyük, küçük demeden hiçbir üyemizi birbirinden ayırmadık, herkese eşit davrandık. Taraf göstermeye çalışanlara rağmen kimsenin tarafı olmadık. Bu ilkesel duruşumuzu sonuna kadar koruduk, koruyacağız” dedi.

BAKAN ERSOY’A TEŞEKKÜR

Firuz Bağlıkaya konuşmasının devamında tarafsızlığını her koşulda koruyan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’a teşekkürlerini şu ifadelerle sundu:

“Kongre sürecinde tarafsızlığını korumak için elinden gelen hassasiyeti gösteren, üzerinden seçim kotarmaya çalışan fırsatçılara geçit vermeyen Kültür ve Turizm Bakanımıza da huzurlarınızda teşekkür etmek istiyorum.

“BİZİM VİCDANIMIZ RAHAT”

Firuz Bağlıkaya, konuşmasının son bölümlerin de ise şu açıklamalarda bulundu:

“Görevini tam yerine getirmemiş olanın vicdan yarasına, ne mazeretin çaresi ne ilacın çaresi şifa olur” der Mevlana. Çok şükür ki bizim vicdanımız rahat. İyi bir vicdan en iyi yastıktır. Hesabını veremeyeceğimiz hiçbir işe girmedik, girmeyeceğiz. Şu bir gerçek ki, bunca yıllık bir yönetim zihniyetinin yarattığı sorunları çözmek için biraz daha zamana ihtiyacımız var.

“BİZLERE TEVECCÜH GÖSTERMENİZ İÇİN TEKRAR ADAY OLDUK”

Dolayısıyla bir dönem daha bizlere teveccüh göstermeniz için tekrar aday olduk. Yine sıkı bir dönem geçirip sözlerimizi sonuna kadar yerine getirerek, TÜRSAB’ın kurum olarak saygınlığını daha da artırmayı hedefliyoruz. Birliğimizi sadece borçlarıyla anılan bir kurum değil, projeleriyle öne çıkan, takdir toplayan bir yapı haline getirmek için gayret gösteriyoruz. Görev süremizin sonunda sizlerin helalliğini alıp müsaadenizi isteyeceğim.

“EMANETİ HAKKIYLA TAŞIYIP ZAMANI GELDİĞİNDE TESLİM ETMEK ESASTIR”

En büyük arzum, bir dönem daha size hizmet verdikten sonra bayrağı donanımlı bir ekibe teslim etmek. Bu birlik hepimizin birliği. Yeni gelen arkadaşımızı da bağrımıza basar, başkanımız olarak sonuna kadar destekleriz. Mahkeme kadıya mülk değildir. Emaneti hakkıyla taşıyıp zamanı geldiğinde teslim etmek esastır.

23. Dönem TÜRSAB Yönetim Kurulu Başkanı Firuz Bağlıkaya, tüm mesai arkadaşlarına ve TÜRSAB çalışanlarına teşekkürlerini sunarak konuşmasını tamamladı.