Yüz tanıma teknolojisinin seyahat endüstrisinde kullanılabileceği 4 yol

Last Updated on 25 Nisan 2020 by Turizm Günlüğü

Nispeten yakın zamana kadar, yüz tanıma teknolojisi bilim kurgu ile en çok ilişkilendirilen bir kavramdı. Bununla birlikte, teknoloji artık yaygın olduğu, akıllı telefonlarla uyumlu olduğu ve sosyal medya siteleri tarafından kullanıldığı noktaya ilerledi. Yüz tanımanın daha sık tanıtıldığı bir başka alan da seyahat endüstrisidir.

Yüz Tanıma Nedir?

Yüz tanıma teknolojisi, bir kişiyi sadece yüzlerine dayanarak tanımlayabilen veya kimliklerini doğrulayabilen bir biyometrik yapay zeka türüdür. Teknoloji, tipik olarak, dijital bir görüntüyü veya video çerçevesini veri tabanındaki yüzlerle karşılaştırarak, yüz özelliklerini ve / veya cilt dokularını eşleştirerek çalışır.

Bugüne kadar, yüz tanıma çeşitli alanlarda kullanılmaktadır. Facebook, dijital görüntülerdeki insan yüzlerini tanımlamak için yüz tanıma özelliğini kullanırken, Apple’ın kullanıcının kimliğini doğrulamak ve yetkisiz erişimi önlemek için kullanılan Face ID adlı bir sistemi var. Teknoloji ayrıca güvenlik hizmetleri ve kolluk kuvvetlerinde de kullanılmaktadır.

Seyahat Endüstrisinde Yüz Tanıma

Yüz tanıma teknolojisi de seyahat endüstrisinde daha sık araştırılmakta ve kullanılmaktadır. Burada özellikle yararlı olabilir, çünkü turizm şirketleri çok sayıda gezgin ve müşteriyle uğraşmak zorundadır, bu nedenle süreçleri hızlandırmaya yardımcı olabilecek herhangi bir teknoloji son derece faydalıdır.

Buna ek olarak, havaalanları ve oteller içinde güvenlik önemli bir konudur ve yüz tanıma, insanları daha kolay tanımlamak, belirli kişilere yerlere erişim izni vermek ve diğerlerini dışarıda tutmak için kullanılabilir. Ayrıca, yüzleri neredeyse anında tanıma yeteneği, daha fazla kişiselleştirme yoluyla müşteri deneyimini de artırabilir.

Yüz Tanıma’nın Seyahat Endüstrisinde Kullanılabileceği 4 Yol

1. Kişiselleştirme

Seyahat endüstrisinin yüz tanıma teknolojisini kullanabilmesinin en belirgin yollarından biri müşteriler için kişiselleştirmeyi geliştirmektir. Oteller ve diğer şirketler gerçek dünyadaki yüzleri bir veri tabanındaki yüzlerle eşleştirerek insanları hızlı bir şekilde tanımlayabilir ve hizmetleri bu kişilere uyarlayabilir.

Oteller, örneğin, rezervasyon işlemi sırasında konuklara fotoğraflarını sunma seçeneği sunabilir. Oteldeki kamera varışta yüzlerini tanımladığında, otel personeli daha sonra onları isimle selamlayabilir ve kendilerine daha özel bir hizmet aldıklarından emin olmak için rezervasyon bilgilerini kullanabilir. Ayrıca daha önce otelde kalan misafirleri tanımlamak için kullanılabilir ve tekrar gelenekleri için ödüllendirilmelerini sağlar.

2. Güvenlik

Yüz tanımanın seyahat endüstrisine fayda sağlayabileceği bir başka yol da artan güvenliktir ve bu alanda bir dizi potansiyel kullanım vardır. Örneğin, yüz tanıma bir konuğun kimliğini doğrulamak ve bir otel odasına, spor salonuna veya başka bir otel tesisine erişim izni vermek için kullanılabilir.

Yüz tanıma ayrıca suçun önlenmesine yardımcı olmak veya zahmetli konukları veya ziyaretçileri tanımlamak için kullanılabilir. Dahili bir veri tabanı kullanarak, teknoloji otel personelini kötü davranış öyküsü olan kişilerin varlığı hakkında hızlı ve doğru bir şekilde uyarabilir, bu da tesislerden daha kolay çıkarılmalarına veya polise bildirilmesine izin verebilir.

3. Veri Analizi

Seyahat endüstrisindeki oteller ve diğer işletmeler için veriler, mükemmel hizmet sunmalarını ve süreçlerini optimize etmelerini sağlamada önemli bir rol oynamaktadır. Bu, yüz tanıma teknolojisinin önümüzdeki birkaç yıl içinde daha kritik bir rol oynayacağı ve bazı verilerin otomatik olarak toplanmasına izin verdiği bir alandır.

Teknoloji, bir görüntüdeki yüzleri bir veri tabanındaki yüzlerle eşleştirmek yerine, potansiyel olarak birinin erkek mi, kadın mı olduğunu belirlemek, yaşlarını tahmin etmek ve ruh halini belirlemek için de kullanılabilir. Bu, daha sonra müşterilerin demografik özellikleri ve farklı konumlara ve hizmetlere nasıl yanıt verdikleri hakkında güvenilir bilgiler sağlayabilir ve işletmeler bunu önemli eğilimleri seçmek için kullanır.

4. Ödemeler

Son olarak, yüz tanıma için en heyecan verici kullanımlardan biri, ödemeleri hızlı ve sorunsuz bir şekilde yetkilendirmeye yardımcı olmaktır. MasterCard, ödemelerin bir akıllı telefon kamerası kullanılarak onaylanabileceği bir “selfie ödeme” sistemini denemeye başladı ve görüntü bir veri tabanında biriyle eşleştirildi.

Oteller içinde, ödeme sırasında, potansiyel olarak bir personel üyesiyle etkileşim kurmaya bile gerek kalmadan ödemeleri işlemek için kullanılabilir. Teknoloji, restoranlar gibi diğer alanlarda da kullanılabilirken, oteller, havayolları ve diğer turizm şirketleri de sadakat programı üyelerini tanımlamak ve nihai ödemelerine otomatik olarak indirim uygulamak, sadakat kartları veya indirim kodları ihtiyacını ortadan kaldırmak için kullanabilirler.

Önceki İçerik“Turizmde 100 milyonun üzerinde iş kaybı yaşanabilir”
Sonraki İçerik“Biz pozitif olalım korona negatif olsun”
Selçuk Kuttaş
1958 yılında doktor bir ailenin çocuğu olarak Burdur'da doğdu. Lise öğrenimini 1975 senesinde İzmir Özel Fatih Kolejinde tamamladıktan sonra, üniversite eğitiminin Ön Lisans kısmını Turizm ve Otel Operasyonları üzerine 1980 senesinde Londra'da bulunan Middlesex Üniversitesinde takdirname ile tamamladı. 1983 yılında ise yine aynı üniversitede Turizm ve Otel İşletmeciliği üzerine Lisans tahsilini başarı ile tamamladı.1983 senesinde Middlesex Üniversitesinde İşletme üzerine yüksek lisans diplomasına devam etti. 1986 yılında Türkiye'de Divan İstanbul oteli ile otelcilik sektörüne giriş yapan Selçuk KUTTAŞ, Hilton International Ankara, swisotel The Bosphorus Istanbul, Hyatt Regency Istanbul & Hyatt Regency Baku , Princess Otelleri ve diğer otel grupları ile çalıştıktan sonra 2012 senesinde, beş yıl görev yaptığı Dedeman Hotels & Resorts International'dan ''Otel Genel Müdürü'' ünvanı ile emekli oldu. Kariyeri boyunca Yeditepe Üniversitesi, Kadir Has Üniversitesi, İstanbul Ticaret Üniversitesi, Girne Amerikan Üniversitesi, Swissotel Eğitim Merkezi ve Vatel International Business School Tourism & Hotel Management'da tam zamanlı ve ders saati ücretli ''Öğretim Görevlisi'' olarak çalıştı. KUTTAŞ çok iyi derecede İngilizce ve orta seviyede Fransızca bilmektedir. İngiltere'de bulunan Otel İşletmeciliği Enstitüsünün (Institute of Hospitality) üst düzey üyesidir. Aynı zamanda merkezi Antalya'da bulunan Profesyonel Otel Yöneticileri Derneğinin de (POYD) üyesidir. Selçuk KUTTAŞ evli ve bir kız çocuğu sahibidir.