Erzincan’da doğa harikası 3 rota

Erzincan’da doğa harikası 3 rota: Otlukbeli Gölü, Konarlı Şelalesi, Abreng Aziz David Kilisesi.
Erzincan’da doğa harikası 3 rota: Otlukbeli Gölü, Konarlı Şelalesi, Abreng Aziz David Kilisesi.

Last Updated on 11 Ağustos 2022 by Yaşar Çelik

Erzincan’da doğa harikası 3 rota: Otlukbeli Gölü, Konarlı Şelalesi, Abreng Aziz David Kilisesi. Son zamanlarda doğal güzelliklerinin yanı sıra doğa sporları ile de ilgi çekmeye başlayan Erzincan gün geçtikçe keşfedilmeyi bekleyen, el değmemiş doğal ve kültürel yeni hazinelerle karşımıza çıkmaya devam ediyor.

Şimdi bahsedeceğim bu 3 rotayı Erzincan’ın doğal ve kültürel güzelliklerini barındırmasının yanı sıra birbirine yakın olması ve bir gün içerisinde gezebilme fırsatınızın olmasından dolayı tercih ettim. Bu rotalar özellikle fotoğraf safarileri, doğa gezileri ve kampçılık için alternatif arayanlar içinde harika olacaktır.

Mercan Tren Garı

Mercan Tren Garı
Mercan Tren Garı

Dünyanın en iyi tren manzaralarında hatırı sayılır bir yere sahip olan Doğu Ekspresi ile ulaşabileceğiniz Mercan tren garı Otlukbeli Gölü, Konarlı Şelalesi ve Abreng Aziz David kilisesi için ortak noktamız. Erzurum- Erzincan karayolu üzerinde bulunan Mercan’a şehirlerarası otobüsler veya özel aracınızla da ulaşabilirsiniz. Mercan’dan sonra Otlukbeli merkezine belli saatlerdeki araçlarla ulaşabilseniz de bu 3 rota için özel araç şart hatta gideceğiniz köy yolları, dağlar ve tepeler için arazi aracı tercih edebilirsiniz.

Otlukbeli Gölü
Otlukbeli Gölü
Otlukbeli Gölü

Otlukbeli ilçesine 6 km uzaklıkta olan ve dünyanın tek travertenli set gölü olan bu göl 1994 yılında Erzurum Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu kararı ile doğal sit alanı ilan edilerek koruma altına alınmış. Ufak çaplı önlemler alınmış olsa da bu önlemler böylesi bir güzelliği koruma için kesinlikle yeterli değil.

Otlukbeli Kırmızı Göl
Otlukbeli Gölü
Otlukbeli Kırmızı Göl 

Otlukbeli’nin içinden geçip sağ’a doğru toprak yolu takip ettiğiniz zaman kısa sürede göle ulaşabilirsiniz. Gölün 50 metre üstünde Otlukbeli Savaşının yapıldığı alan ve o alana 2008 yılında kaymakamlık tarafından inşa edilen Otlukbeli Şehitler Anıtını görebilirsiniz.

Travertenli Otlukbeli Gölü
Otlukbeli Kırmızı Göl
Travertenli Otlukbeli Gölü

Oluşumu halen devam eden ve demir yönünden zengin kaynak suyundan dolayı rengi kıpkırmızı olan gölde maden sularının oluşturduğu traverten seti ve sudan çıkan kabarcıklar görsel bir şölen sunuyor. Suya yakın olan yerler daha yumuşak bir dokuya sahipken sudan uzaklaştıkça sert yapıya bürünüyor.

Otlukbeli Gölü çevresinde yol çalışmaları devam ediyor

Otlukbeli Gölü çevresi
Otlukbeli Gölü çevresi

Koca bir plato üzerinde, derince yarılmış bir vadide yer alan ve faylardan çıkan sıcak suların birikmesiyle oluşmuş olan göl çevre halkı tarafından mesire alanı olarak da kullanılıyor. Son zamanlarda seyahat severlerin ilgisini çeken ve turist sayısı artan göl çevresinde Aralık 2021 de “Siz Hiç Kırmızı Göl Gördünüz mü?” isimli projenin  destek sözleşmesinin imzalanmasıyla çeşitli çalışmalar başlamış. Yol güzergahında alt- üst yapı çalışmaları ve çevre düzenlemesi yapılmaya devam ediyor ancak daha yapılacak çok iş var.

NOT: Yol çalışmaları gidiş-geliş için problem teşkil etmiyor, çalışma olmasına rağmen bu rotalar içinde binek araç ile ulaşabileceğiniz en uygun yoldur.

Konarlı Şelalesi; Doğanın ve suyun muhteşem uyumu

Konarlı Şelalesi; Doğanın ve suyun muhteşem uyumu
Konarlı Şelalesi; Doğanın ve suyun muhteşem uyumu

İşte bilinmeyen, keşfedilmeyi bekleyen bir doğa harikası daha, Tercan ilçesine bağlı Konarlı köyünün en sonunda dağlara doğru uzanan eski adıyla Gırnavuk olarak bilinen Konarlı Şelalesi. Burası ortak noktamız olan Mercan’a en uzak ve en meşakkatli yola sahip olan rotamız. Asfalt ve dağ yolu karışımı virajlı, kırmızı topraklı ve bol kayalıklı-çakıllı toprak yollarda binek araç gitse de arazi aracı ile gitmeniz tavsiye edilir.

Konarlı Şelalesi, Konarlı Köyünün çıkışında…

Konarlı köyünün çıkışında yer alan, birçok gözeden çıkan kaynak ve Munzur dağlarından gelen kar sularının geniş bir vadide toplanıp aşağıya basamak şeklinde dökülmesiyle oluşan şelale henüz çevre halkı, birkaç gezgin ve yerel tur şirketleri tarafından biliniyor. Şelale civarında köy halkı kadar gördüğüm kişilerde ziyaretleri sırasında çok duyarlılardı, herkes çöp poşetleri ile gelmiş hem kendi hem de çevrede bulunan çöpleri topluyorlardı. Böyle bir doğal güzelliği temiz bırakmak tabi ki çok önemli.

Bölgeye yıllar önce HES yapılmak istenmiş

Çevre halkı için kutsal/ziyaret olarak bilinen bölgeye yıllar önce HES yapılmak istenmiş ancak köy halkının birlikte hareket etmesi sonucu yapılan itirazlarla bu proje ertelenmiş.

Konarlı Şelalesi, 30 metre yükseklikten Konarlı deresine dökülüyor

Konarlı Şelalesi, 30 metre yükseklikten Konarlı deresine dökülüyor
Konarlı Şelalesi, 30 metre yükseklikten Konarlı deresine dökülüyor

Buz gibi suları ile kırmızı benekli alabalıklara ev sahipliği yapan şelale basamaklardan sonra tek bir suda toplanıp 30 metre yükseklikten Konarlı deresine dökülüyor. Dağ köylerinin içinden geçilerek gidilen şelaleye ulaşana kadar her yer fotoğrafçılara zengin bir hazine sunuyor.

Konarlı Şelalesi genel görünüm

Konarlı (Şıh köy)

Özellikle Konarlı (Şıh köy) köyünde tanıştığımız aşağıda sosyal medya hesaplarını da paylaştığım Şeherli Ailesi, ailecek binlerce metre yükseklikte özellikle balcılık ve peynircilik ile uğraşıyorlar, almazsanız bile yol üzerindeki bu aileyi ziyaret edip yerlerini gezin sıcak ve samimi sohbetlerine katılın derim. Bee Goddess Erzincan Organik ürünler

Abreng Aziz David Kilisesi
Abreng Aziz David Kilisesi

Cömert doğası ile farklı mezhep ve inançlara yıllarca ev sahipliği yapmış olan Erzincan topraklarında farklı kültürel- tarihi- dini eserlere rastlamamızda tabi ki mümkün. Erzincan- Erzurum karayolundan gelirken sol’ a Mercan merkezine/tabelasına girmeden ışıklardan sağa toprak yola U dönüşü yaparak girdiğiniz yol sizi 15 dakikada kiliseye götürecektir. Bizi map haritası köye girmeden farklı bir yoldan götürünce balcılık yapan dayı haritaların gezginleri buraya getirdiğini söyledi aman dikkat doğru yol 300 mt. ileride köy (Üçpınar) tabelasından içeri girince başlıyor.

Abreng Aziz David Kilisesi tek tabela

Abreng Aziz David Kilisesi tek tabela
Abreng Aziz David Kilisesi tek tabela

Üçpınar (Abrenk) köyünün yanından geçerek sağ’a doğru uzanan dağ yoluna tırmanarak ulaşabileceğiniz kilise için yolda bulunan tek yön tabelası maalesef yukarıda paylaştığım fotoğraf. Bu tabelada olmazsa kendinizi uçsuz bucaksız bir yere çıkıyormuş gibi hissedebiliyorsunuz.

Ermeni kilisesi; Abreng Aziz David Kilisesi

Abrenk Vank Kilisesi günümüze kadar sağlam kalmayı başarabilmiş eşsiz bir taş işçiliğine sahip az sayıdaki Ermeni kilisesinden biri, araba ile çeşmeye/ yakınına kadar çıkabildiğiniz 1 ana kilise ve ufak bir dağ tırmanışı ile ulaşabileceğiniz 1 şapel ve 2 si ayakta 1’i devrilmiş 3 adet dikilitaş (haçkar) var. Bu üç yapıyı gördüğünüzde maalesef en ortak noktalarının defineciler tarafından talan edilmesi olduğunu göreceksiniz.

Ana Kilise ve kapısı

 Abreng Aziz David Kilisesi Ana Kapısı
Abreng Aziz David Kilisesi Ana Kapısı

Yapılış tarihi kesin olarak bilinmeyen 2.360m rakımda yer alan ana kilise çeşmenin batısında yer alıyor. Etrafı kalın taş duvarlarla çevrili olan ve Ermeni taş oymacılığının önemli örneklerinden biri olan kilise dikdörtgen haç şeklinde inşa edilmiş. İçerisini ise sormayın yazılar mı dersiniz, koca delikler mi dersiniz, ahır mı dersiniz…

Surp Tavit Şapeli
Surp Tavit Şapeli
Surp Tavit Şapeli

Tarihi Bağdat Yolu üzerinde yer alan bölgenin yukarısında yer alan yapının Surp Tavit Şapeli olduğu kapısında bulunan dikilitaşta yazılıymış. Bölgeye hakim bir tepe üzerine inşa edilmiş olan bu şapel size sadece kültür, tarih ve dini bir eser sunmanın yanı sıra eşsiz güzellikte bir manzarada sunuyor.

Haçkarlar
Haçkarlar
6-7 metre uzunluğundaki haçlı taş anlamına gelen 2 haçkar

Şapel’in araka kısmında bulunan 6-7 metre uzunluğundaki haçlı taş anlamına gelen 2 haçkar tüm görkemiyle ayakta kalmayı başarmış, 3. ve daha ufak olan haçkar ise devrilmiş. Şapel’den haçkarlara doğru geniş bir kaya üzerinde sanki özel olarak yapılmış bir yol üzerinde yürüyorsunuz ve haçkarların önüne geldiğinizde hem ana kilise hem şapel direk görüş alanınızın içine giriyor. Şapel etrafında haçkar olması zaten mezarlık olduğunu destekliyormuş etrafta irili ufaklı taşların bulunması da adeta bu düşünceyi destekler nitelikte.

haçkarların önüne geldiğinizde hem ana kilise hem şapel direk görüş alanınızın içine giriyor
haçkarların önüne geldiğinizde hem ana kilise hem şapel direk görüş alanınızın içine giriyor

Konaklama

Konaklama için fazla alternatife sahip olmayan bölge için en uygun konaklama yerleri Otlukbeli, Tercan veya Çayırlı da bulunan Öğretmenevleri. Airbnb’de ise sadece Çayırlı’da iki ev görünüyor.

Erzincan’da alternatif rotalar için

https://goerzincanturkiye.com/tr/kokla