Schengen vizesi çıkmadığında ne yapmalısınız?

Schengen vizesi krizi sürüyor; son görüşmelerde hangi noktaya gelindi, Türkiye ne istedi, AB ne yapıyor? Schengen Vizesi Krizinde Son Durum...
Schengen vizesi krizi sürüyor; son görüşmelerde hangi noktaya gelindi, Türkiye ne istedi, AB ne yapıyor? Schengen Vizesi Krizinde Son Durum...

Last Updated on 3 Eylül 2022 by Turizm Günlüğü

2 yıldan fazla süren pandeminin ardından pek çok kişi yeniden tatile çıkmak veya ailesini ziyaret etmek üzere Avrupa’ya gitmek istiyor. Ancak binlerce Türk vatandaşı vize alamıyor.                              Schengen vizesi çıkmadığında

Bekleme süresinin uzaması, belirsizlik ve ret cevaplarındaki artış bu alanda da suistimal ediliyor ve dolandırıcılık için alan açıyor. Dolandırıcılar, randevu bekleyen vatandaşlara bir tanıdıkları olduğunu, bu sayede kolayca randevu alabileceğini söyleyerek mağdurlardan belli bir ücret, pasaport ve kimlik bilgilerini talep ediyorlar. İstediklerini almaları sonucunda ortadan kayboluyorlar.

Aile birleşimi ile Almanya’ya gitmek için başvuruların bekleme süreleri ne kadar?

Almanya Dışişleri Bakanlığı, Alman Federal Meclisi Üyesi Gökay Akbulut’un yönelttiği soruya yanıt verdi. Verilen yanıta göre en uzun bekleme süresi Ankara’da.

  • Vize başvurusu için Ankara‘da bekleme süresi ortalama 28 hafta
  • İzmir‘de bekleme süresi ortalama 20 hafta.
  • İstanbul‘da ise bekleme süresi ortalama 7-13 hafta.

Ancak sadece kalıcı değil geçici olarak gitmek isteyenlerin sayısı da pandemiden sonra yeniden artışa geçti. Gezmeye, akrabalarını ziyaret etmeye, kültür-sanat etkinliğine katılmaya, iş amacıyla veya eğitim için yurtdışına gitmek isteyenlerin en büyük sorunu yine vize oluyor.

Sorun sadece bekleme süresi değil 

Bekleme süresinin yanı sıra alınan fazlaca ret cevabı da Türk vatandaşlarını zor durumda bırakıyor.

2014 yılında Türkiye’deki Alman Konsoloslukları 197 binden fazla vize işlemlerini tamamladı. Bunlardan yaklaşık 185bini kabul edilirken 12bini reddedildi. 2021‘de pandemi nedeniyle vize başvurusu az oldu ve yaklaşık 129 bin başvuru karara bağlandı. 103bini kabul edilirken 24binden fazla vize başvurusuna ret verildi.

2022‘nin ilk altı ayında ise vize için yapılan başvurular yaklaşık 122 bin civarında. Bu başvuruların 96 bini kabul alırken 25 binden fazlası geri çevrildi.

Belgeler yeterli olsa da onay verilmiyor!

Öğrencilerin en çok sıkıntı yaşadığı konu Erasmus. Ellerinde Erasmus hibesi ve gerekmediği halde Almanya’dan garantör bulsalar da vize alamıyorlar.

Vize sıkıntısı diğer sektörlerde de kendini gösteriyor. Geçen sene yurtdışında aynı etkinliklere katılan kişiler, bu sene vize alamadıkları için gidemediklerini belirtiyorlar.

“Başlıca nedeni Türkiye’deki ekonomik ve siyasi durum”

Almanya Federal Göç ve Uyum Meclisleri Birliği Avukat Mehmet Kılıç’a göre bu durumun başlıca nedeni Türkiye’deki ekonomik ve siyasi durum.

Kılıç “ 2013’ten itibaren yaşanan olaylar nedeniyle Türkiye’den yurtdışına kaçışlar çoğaldı. İlaveten gri pasaport alıp Avrupa ülkelerinde sığınma başvurusunda bulunanlar tespit edildi. Belediye başkanları dahi Almanya’da iltica talebinde bulunur oldular. Tüm bunlar Almanya’nın sıkı olan elini kapatmasına yol açtı” ifadelerini kullandı.

  • Vize başvurusunda ret cevabı alanlara sunulan gerekçelerin başında “ seyahat amacınız bizi ikna etmedi ve döneceğinize dair ciddi şüphelerimiz var” argümanı geliyor.

Peki itiraza başvurmaya değer mi?

Avukat Mehmet Kılıç, itiraza başvurmanın ve bu sürece girilmesinin gerekli olduğunu, hatta  turistik amaçla gidecek olanların dahi itiraza başvurmalarının gerektiğini belirtiyor.

Çünkü bir ülkeye yapılan Schengen vize başvurusunun reddinin ortak bilgi sistemine işlendiğini, diğer ülkelerce görüldüğünü ve onların kararını da etkileyebileceğini vurguluyor. Dolayısıyla da belgelerinin tam olduğundan emin olanların kesinlikle itiraz haklarını kullanmaya, itiraza ret alanları da konuyu mahkemeye taşımaya çağırıyor.

Schengen vizesi neden önemli?

Avrupa’da en çok kullanılan vize, Schengen vizesi. Schengen vizesinin en cazip tarafı ise alınan ülke dışında, vizenin geçerli olduğu tarihlerde diğer 26 üye ülkeye giriş çıkış yapma özgürlüğü tanımasıdır. Ayrıca olağanüstü durumlar hariç Schengen ülkeleri arasında sınır kontrolleri yapılmıyor.                                            Schengen vizesi çıkmadığında