Paylaşımlı Odalar Türkiye’de Yaygınlaşıyor

Son Trend: Paylaşımlı Odalar!
Son Trend: Paylaşımlı Odalar!

Last Updated on 24 Ağustos 2023 by Turizm Günlüğü

Kira maliyetleri artarken, konforlu ve ekonomik bir yaşamın kapılarını aralamaya ne dersiniz? Modern şehir yaşamının getirdiği yeniliklerden biri olan ‘paylaşımlı odalar’, hem öğrencilerin hem de çalışanların bütçesini rahatlatıyor. Şehrin kalbinde, yüksek kira bedellerinden sıyrılarak, birlikte yaşamanın keyfine varın. Yeni nesil konaklama deneyimine hoş geldiniz!

Son zamanlarda ‘paylaşımlı ev‘ trendi yerini ‘paylaşımlı oda’ ilanlarına bırakmaya başladı. Bir odada birden fazla yatak veya ranza yerleştirilerek 8 kişiye kadar konaklama yapılabiliyor. Üniversite öğrencilerinin ev bulma telaşı sürerken, yüksek kira bedelleri gençleri farklı çözümler arayışına itiyor.

 Son Trend: Paylaşımlı Odalar!
Son Trend: Paylaşımlı Odalar!

Hürriyet gazetesinin belirttiğine göre; ev sahipleri kiralama modellerini güncelliyor. Yurt benzeri bir sistemle odalara birden fazla yatak veya ranza yerleştirilerek kiralama yapılabiliyor. Odalarda 2’den 8 kişiye kadar konaklama imkânı bulunuyor. Mutfak ve banyo genellikle ortak kullanılıyor, faturaların kira bedeline dahil olup olmadığı ise değişkenlik gösterebiliyor. Bazı evlerde oturma odalarına da yatak veya kanepe eklenerek kiralama yapılıyor. Güvenlik amacıyla bazı evlerde kameralarla izleme yapıldığı, bazılarında ise kiracılara özel kilitli dolapların sunulduğu belirtiliyor. Bu tür kiralama seçenekleri sadece öğrenciler tarafından değil, aynı zamanda çalışanlar tarafından da tercih ediliyor.

 Büyük Şehirlerde Ekonomik Yaşamın Yeni Yolu!
Büyük Şehirlerde Ekonomik Yaşamın Yeni Yolu!

İstanbul’daki paylaşımlı oda fiyatlarına dair bazı örnekler şöyle:

– Kadıköy: 3 kişilik oda için kişi başı 4.750 lira, 4 kişilik bir odada ise 2.250 lira.
– Avcılar: 2-3 kişilik oda için kişi başı 4.000 lira.
– Esenyurt: 2 kişilik odada kişi başı 2.850 lira.
– Bayrampaşa: 4 kişilik odada kişi başı 1.500 lira.
– Bağcılar: 6 kişilik oda için kişi başı 1.700 lira.

Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı Av. Ali Güvenç Kiraz, bu tür kiralamanın yasallığı konusunda bilgilendirme yaptı. Eğer günlük, haftalık ya da sezonluk kiralama yapılıyorsa, bu ticari bir kiralama sayılmakta ve apartman ya da site yönetiminden onay alınması gerekmekte. Kiraz ayrıca bu tarz kiralama yapan vatandaşların alt kiralama haklarına ve kira sözleşmelerine dikkat etmeleri gerektiğini vurguluyor.