Prontotour büyümede hız kesmiyor, yeni ürünler geliyor!

Last Updated on 8 Ocak 2018 by Yaşar Çelik

2017’yi yüzde 22 büyüme ile kapattıklarını açıklayan Prontotour Yönetim Kurulu Başkanı Ali Onaran, 250 milyon TL ciro yaptıklarını bildirdi. Onaran 2018 hedeflerinin de yüzde 20’nin üzerinde büyüme olduğunu söyleyerek, şirketinin yeni ürünleri ProntoKids ve SeaPlus’ı anlattı. Onaran’ın açıklamasına göre Prontotour’un 2018 reklam yüzü ekranların bilinen karakteri ünlü şovmen Faik Öztürk olacak.

Yurtdışı turların önde gelen ismi Prontotour, Gaziantep’te gerçekleştirdiği Acenteler Toplantısı ile 2017 yılı değerlendirmesi yapıp, 2018 hedeflerini açıkladı. Tuğcan Otel’de gerçekleştirilen toplantıda bir de basın toplantısı gerçekleştiren Prontotour Yönetim Kurulu Başkanı Ali Onaran, 2017’nin zor bir yıl olduğunu, 15 Temmuz darbe girişimin etkilerinin sürdüğünü ve dövizdeki yükselişin satışlarını olumsuz etkilediğini kaydetti.

Herşeye rağmen Prontotour’un yüzde 22 büyüdüğünü anlatan Onaran, “Büyüme odaklı çalışan bir şirketiz. “Prontotour Büyüdükçe Dünya Küçülüyor” diye sloganımız var. Kârdan önce büyümeye odaklandık, çünkü büyümek marka gücümüzü arttırıyor” dedi.

Prontotour’un iş ortağı acenteler Gaziantep’te biraraya gelerek keyifli bir hafta sonu geçirdi.

Bu başarı tablosunda payı olan iş ortağı acentelerine, ekip arkadaşlarına ve partnerlerine teşekkür eden Onaran, “Biz birlikte güçlüyüz” diye konuştu.

YURTDIŞI CİROSUNDA YÜZDE 25 ARTIŞ

Her yıl tur programlarının içeriklerini genişletip yeni rotaları eklediklerini söyleyen Onaran, “2017’de seyahatseverler, klasik rotalarımız olan İtalya, İspanya, Orta Avrupa, Benelüks ve Balkanlar dışında Dubai, Fas, Amerika, İngiltere, İskandinavya, Baltıklar ve Uzak Doğu destinasyonlarına yoğun ilgi gösterdi. Yurtdışı turlarımızda kişi sayısında yüzde 12, ciro bazında yüzde 25 artış yakaladık” dedi.

GEMİ TURLARI İLGİ ÇEKİYOR

Gemi ve nehir turlarına 2017 yılında da yoğun ilgi olduğunu dile getiren Onaran, “Norveç Fiyortları, Batı Akdeniz, İskandinavya ve Güney Amerika” gibi destinasyonlara düzenlediğimiz gemi turlarımız seyahat severlerden talep gördü. Ayrıca Ren Nehri, Volga-Volga, Tuna Nehri gibi turlarımızı tercih edenlerin sayısının yüksek olduğunu belirtmeliyim. 2017 yılında gemi turlarında ciroda da yüzde 15 artış yakaladık” ifadelerini kullandı.

KÜLTÜR TURLARINDA YÜZDE 65 ARTIŞ

Yurtiçi ve Kıbrıs turlarında da büyüme sağladıklarını belirten Onaran, “Yurtiçi kültür turlarımız içinde Kapadokya, Eskişehir, Karadeniz, Kars ve Ege turları yine gözde rotalar oldu. Festival odaklı dönemsel turların da yoğun şekilde tercih edildiğini söyleyebilirim. Cirosal anlamda; kültür turlarında yüzde 65, Kıbrıs’ta yüzde 45 ve yurtiçi pazarda yüzde 40 artış yakaladık” dedi.

PRONTOPLUS’IN BÜYÜME RAKAMI YÜZDE 45

Prontotour’un yüksek profil markası ProntoPlus’ın her geçen gün daha çok tercih edildiğinin altını çizen Ali Onaran, “2017 yılında da ProntoPlus büyümesini sürdürdü ve yüzde 45 artış yakaladı. Ayrıcalıklı keşifler dünyasının bu özel turları ilgi görmeye devam ediyor” dedi.

ŞEHİR KAÇAMAKLARINDA YÜZDE 150 İLE REKOR

Ali Onaran, Şehir Kaçamakları konseptinde de bu yıl rekor bir artış yakaladıklarını söyledi. Bu özel üründe otel ve uçak imkanı sunduklarının vurgulayan Onaran, “Şehir Kaçamakları turlarımız 2017 yılında seyahat tutkunlarının en çok tercih ettiği ürünümüz oldu. Roma, Barcelona, Marsilya, Viyana, Milano, Atina, Lviv, Malta, Lyon, Bologna, Minsk ve Stokholm gibi şehirlerin yer aldığı turlarımızda yüzde 150 gibi rekor bir artış sağladık” dedi.

Prontotour’un pazarlamadan sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Gürkan Erol, YK Başkanı Ali Onaran ve İçerik ve Kurumsal İletişim Müdürü Mehmet Güneli
2018 HEDEFİ YÜZDE 20 BÜYÜME

Prontotour’un 2017’yi 250 milyon TL ciro ile kapattığını, 2018’de de yüzde 20’nin üzerinde büyüme hedefi koyduğunu açıklayan Onaran şunları söyledi: “2018 yurtiçi turizmde işler daha zor olacak, çünkü yurtdışından gelecek turist sayısında artış öngörülüyor. Özellikle Kurban Bayramı tam da yüksek sezonun ortasına denk geliyor. Yerli misafirlerin otellerde yer bulması zorlaşacak.”

KRİZ BİTTİ Mİ?

Toplatıda gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Ali Onaran, “Turizmde kriz bitti mi?” sorusuna ise şöyle yanıt verdi: “Türk turizmi çok krizler atlattı. İçinde yaşadımız coğrafya öyle zor ki. Her an yeni bir sorunla karşılaşılabiliyor. Örneğin 2017’de ABD turlarına yatırım yapmıştık, çok da iyi gidiyordu. Birden vize krizi patlak verdi, ona rağmen bizim satışlarımız devam etti, kayıp yaşamadık. 2018’de yurtdışından ülkemize gelecek turist sayısında tahminince yüzde 8-10 artış olacaktır. Kişi sayısında 2015 rakamlarını belki yakalayabiliriz ama gelirlerde artışı yakalamak çok daha zor görünüyor.”

YENİ ÜRÜN ÇOCUKLAR İÇİN

2018’e yeni ürünlerle girdiklerini anlatan Onaran, yeni markaları Prontokids ile çocuklar ve çocuklu aileler için özel rotaları içeren yeni bir konsept sunduklarını aktardı. Çocukların bilime, sanata ve teknolojiye olan ilgilerini artırmayı hedefleyen turlarda; çocuk eğlence merkezleri, müzeler, film platoları, çocuk dostu restoranlar ve daha pek çok keyifli rotanın olduğunu vurgulayan Onaran, Paris, Londra ve Barselona’yı çocuklu aileler için önerdikleri ilk üç şehir olarak sıraladı. Onaran, bu turlarda hem çocuklara hem de büyüklere sınırsız eğlence imkanı sunduklarının altını çizdi.

TÜRKLERİ YURTDIŞINDA DENİZE GÖTÜRECEK

Prontotour’un yeni ürünlerinden olan SeaPlus üzerinde de çalıştıklarını bildiren Onaran, yurtdışında uygun rakamlarla deniz ve kültürü birleştiren programlar yaptıklarını anlattı. Bangkok, Phuket turlarının kış ortasında deniz imkanı sunarken uygun fiyatlar verdiğini vurgulayan Onaran, “Türkler yurtdışında denize gitmeyi haklı olarak tercih etmiyor. Ama hem yurtdışı deneyimi yaşamak hem de farklı kültürleri tanımak, bunun yanı sıra deniz tatili de yapmak mümkün. SeaPlus benim hayalimdi, bu yıl bunu geliştireceğiz” dedi.

Faik Öztürk ve Ali Onaran

Prontotour’un 2018 reklam yüzü olarak ekranların bilinen karakteri ünlü şovmen Faik Öztürk ile anlaştıklarını da ifade eden Onaran, Öztürk’ün komik yurtdışı maceralarını anlatan bir seri film çekeceklerini ifade etti. Onaran 2018 sloganlarının da “Dünyayı Bir Bilene Sor” olacağını sözlerine ekledi.