Heritage İstanbul, müzecilikte son teknolojileri konuştu

Last Updated on 16 Nisan 2018 by Turizm Günlüğü

Bu yıl, üçüncü kez düzenlenen Heritage İstanbul 2018 Fuarı, restorasyon, arkeoloji, müzecilik teknolojileri alanlarındaki yeni teknolojileri ele aldı.

Tarihi ve kültürel mirasımızı korumak için hangi teknolojileri kullanıyoruz? Restorasyon ve müzecilik teknolojilerinde yeni gelişmeler neler? İşte Heritage İstanbul Fuarı bu soruların cevabını aradı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Başbakanlık Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün desteği il üçüncü kez 12-14 Nisan 2018 tarihlerinde Hilton İstanbul Convention & Exhibition Center’da gerçekleştirilen fuara 7 bin 823 ziyaretçi geldi.

Her yıl artarak büyüyen, sektörel gelişmeleri, uluslararası standartları ve bakış açılarını kültürel miras alanına kazandıran Heritage İstanbul’da; konferanslar, paneller, atölyeler ve miras sohbetleri eş zamanlı olarak düzenlendi. Miras sohbetleri kapsamında; Historium Brugge Yönetim Kurulu Başkanı Hans Vandamme geleceğin müzesi hakkında bilgi verdi.

Beyazıt, Davutpaşa, Rüstempaşa, Piyalepaşa Camii Restorasyonu ile ilgili çalışmaları Vakıflar Genel Müdürlüğü anlattı. Bir meslek olarak müzecilik hakkında sohbet eden Müzecilik Meslek Kuruluşu Derneği Başkanı Canan Cürgen, müzeciliğin yükselen meslekler arasında yer aldığına dikkat çekti.

HERİTAGE İSTANBUL’DA UZMAN İSİMLER

Tarihi ve kültürel varlıklarımızı, kötü hava koşullarına, depremlere, tarihi eser kaçakçılığına karşı koruyacak teknik ve teknolojilerin anlatıldığı Heritage İstanbul, yurtiçi ve yurtdışından gelen birbirinden değerli konukları ağırladı.

“Petra Antik Kentinin Mimari Cephelerinin Korunması” çalışmasını paylaşmak için, Queen Rania Turizm ve Kültürel Miras Enstitüsü’nün kurucusu olan, Petra Antik Kenti için GIS Sistemini tasarladığı ve uyguladığı için kültürel miras alanında Rolex Girişimcilik Ödülünü kazanmış bir isim hazır bulundu. Ürdün Parlamentosu’nda görev almış, Avrupa Birliği ve Japon Hükümeti’nin fonladığı birçok kültürel miras ve turizm projesine öncülük yapmış, Cultural Technologies for Heritage and Conservation’ın Başkanı ve Direktörü Prof. Dr. Talal Akasheh konuşmacılar arasında yer aldı.

ÖZEL MÜZECİLİKTE ANLAYIŞ

Özel müzelerin devreye girmesiyle yaşanılan çağdaş sanat anlayışı, süreçler ve hedeflerin konuşulduğu “Türkiye’deki özel müzecilik” panelinde Güray Müze Kurucusu Güray Tüysüz, Köstem Zeytinyağı Müzesi Kurucusu, Suna ve İnan Kıraç Vakfı Kültür Sanat İşletmeleri Genel Müdürü Özalp Birol, Elgiz Müzesi Kurucusu, Sevda Elgiz konuşmacılar arasında yer alırken panelin moderatörlüğünü Arkeoloji ve Sanat Yayınları Kurucusu, Arkeolog Nezih Başgelen yaptı.

Güray Müze Kurucusu Güray Tüysüz, Köstem Zeytinyağı Müzesi Kurucusu, Suna ve İnan Kıraç Vakfı Kültür Sanat İşletmeleri Genel Müdürü Özalp Birol, Elgiz Müzesi Kurucusu, Sevda Elgizkonuşmacılar arasında yer aldı.

Arkeolog Nezih Başgelen moderatörlüğünde düzenlenen “2018 Troya Yılı” paneline, Alman Jeolog Eberhard Zangge ve Araştırmacı Gazeteci Haluk Şahin’in konuşmacı olarak katıldığı panel ile son buldu.

MÜZECİLİKTE YENİ TEKNOLOJİLER

Heritage İstanbul’u düzenleyen TG Expo Yönetim Kurulu Başkanı Gönül Akyıldız; bu yıl 100’ün üzerinde firmanın katılımı ve ziyaretçilerin yoğun ilgisi ile gerçekleşen fuarın ana başlıkları arasında; restorasyon, arkeoloji ve müzecilik alanındaki yeni teknolojiler olduğunu söyledi.

Her yıl artarak büyüyen sektörün tek fuarı olan Heritage İstanbul; sektörel gelişmeleri, uluslararası standartları ve bakış açılarını kültürel miras alanına kazandırıyor. Etkinlikte; konferanslar, paneller, atölyeler ve miras sohbetleri eş zamanlı olarak düzenleniyor.

TGExpo Uluslararası Fuarcılık A.Ş tarafından organize edilen Heritage İstanbul, bir sonraki yıl 11-13 Nisan 2019 tarihlerinde, müzecilik sergileme teknolojileri fuarı ve konferansı Heritage Middle East ise 29-31 Ekim 2018 tarihleri arasında Abu Dhabi’de yapılacak.

Müzecilik anlayışı Heritage İstanbul’da değişiyor!