Ülkelerdeki göç etme isteği artıyor!

Last Updated on 5 Şubat 2019 by Turizm Günlüğü

Son zamanlarda ülkemizde de önemli bir yer teşkil eden göç sarmalı, Rusya’yı da vurmuş durumda! Rusya’da yapılan araştırmalar 18 -24 yaş arası genç nüfusun yüzde 41’inin ülkeyi kalıcı olarak terk etmeyi istediğini gözler önüne serdi.

Levada Center isimli Rus bağımsız kamuoyu araştırma firması tarafından yapılan ankete katılan orta yaş üstü (55 yaş üzeri) Rusların sadece yüzde 5’i, 18 yaş üstü Rusların yüzde 17’si ise ülkeden tamamen ayrılmayı istiyor.

Genç nüfusta ortaya çıkan bu oran Rus nüfusunun 5’te 1’ini oluşturuyor. euronews.com’dan Mustafa Bağ’ın haberine göre Rusların yüzde 61’i ülkelerinden ayrılma düşüncesini hiç akıllarına getirmediği belirtiliyor.

Söz konusu anket 13-19 Aralık tarihleri arasında, Rusya Federasyonu’nun 136 yerel ve kentsel nüfusunun yaşadığı alanlarda 18 yaş ve üzeri bin 600 kişiye sorularak gerçekleştirildi.

GÖÇ ETME FİKRİ İMKANSIZ BİR RÜYA

Levada Center Sosyo-Politik Araştırma Birimi Şefi Natalya Zorkaya, “Nüfusun çoğunluğu yurt dışına göç etme fikrini imkansız bir rüya olarak görüyor” değerlendirmesinde bulundu.

Sonuçları değerlendiren hükümet yanlısı bir analist ise Rusların; Ukrayna ve Beyaz Rusya vatandaşlarına göre daha az oranda yurt dışına çıkma isteğinde olduğunun ortaya koyulduğunu dile getirdi.

Yaşlı nüfusun göç etme düşüncesi olmasa da genç nüfusun neredeyse yarısının ülkelerini terk etmek istemesi göz ardı edilemeyecek oranda!

TÜRKİYE’DE DURUM SİYASİ-SOSYAL BAĞLANTILI

Türkiye’den yurt dışına göç konusunu yakın zamanda gündeme taşıyan New York Times gazetesi, rekor rakamlara ulaşan Türk göçünü “kayırmacılık ve artan otoriterleşme” nedenlerine bağlamış ve hedef olarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın toplumu değiştirme çabaları ve izlemiş olduğu politikaları göstermişti.

Türkiye’deki varlık ve yetenek göçünde; kültür ve iş hayatına yön veren üst sınıf aileler Yunanistan, Portekiz ve İspanya’dan mülk alma ile göç yolunu tercih ediyor. Bu konuya örnek olarak Yıldız Holding gösterilirken yatırım ile vatandaşlık için Malta’yı seçen Sabancı Ailesi‘de oldukça dikkat çekmişti. (Haberlerin detayları için tıklamayı unutmayın!)