Malta vatandaşlığına geçen Sabancı Ailesi haberi için ‘sonuç aynı’ eleştirisi

Last Updated on 8 Ocak 2019 by Özlem Kapar Bayburs

Habertürk yazarı Fatih Altaylı, Sabancı Ailesi hakkında yapılan Malta vatandaşlığı haberleri için tepkisini “NYT’ın haberinin Türkiye aleyhine yapılmış bir organize iş olduğu açık. Ancak benzer bir işi hükümete yakın Sabah gazetesi de yapınca, şaşırmamak elde değil” yorumuyla dile getirdi. 

Geçtiğimiz günlerde Sabancı Ailesi’nin Malta vatandaşlığına geçtiğini yazan New York Times için “Bu haber de mealen, “Türkiye’nin en önemli sanayici ailesi bile Türkiye’ye güvenmiyor ve kendine bir B planı hazırlıyor” demeye getiriyor aslında” diyen Fatih Altaylı, Sabah Gazetesi için ise “Sabah gazetesi muhtemelen bu haberi, bu amaçla yapmadı. Ama sonucu aynı oldu” eleştirisini yaptı.

İşte Habertürk Gazetesi Yazarı Fatih Altaylı’nın ‘Bakan Ersoy’dan katılımcı öneri’ başlıklı köşe yazısının Sabancı Ailesi ile ilgili bölümü:

NYT ve Sabah

New York Times’ın (NYT) Türk sermayesinin Türkiye’den kaçtığı yolundaki haberinin maksatlı olduğunu, Türkiye’ye zaten zorla gelen yabancı sermaye yatırımlarını iyiden iyiye engelleme amaçlı olduğunu yazdım iki gün önce.

Dün de Cumhurbaşkanlığı’ndan yapılan resmi bir açıklama ile haberdeki bazı sayısal unsurların gerçek dışı olduğu, Türkiye’den söylenildiği gibi bir kaçış olmadığı belirtildi.
NYT’ın haberinin Türkiye aleyhine yapılmış bir organize iş olduğu açık.

Ancak benzer bir işi hükümete yakın Sabah gazetesi de yapınca, şaşırmamak elde değil.
NYT’de çıkan haberle aynı gün Sabah gazetesi de Türkiye’nin köklü sanayi gruplarından Sabancı Holding’in büyük hissedarı olan Sabancı Ailesi’nin Malta vatandaşlığına geçtiğini yazdı.

Bu haberin de etki olarak NYT’den yaptığından çok farkı yok bana göre.

Bu haber de mealen, “Türkiye’nin en önemli sanayici ailesi bile Türkiye’ye güvenmiyor ve kendine bir B planı hazırlıyor” demeye getiriyor aslında.

Oysa Sabancı Ailesi’nin, Türkiye’den kaçacak hali yok. Milyarlarca dolarlık yatırımları var burada. Tekerlek takıp, koca koca fabrikaları götürecek halleri yok.

Bir gün Türkiye’den gerçekten kaçmak isteseler, bunun için Malta vatandaşlığına da ihtiyaçları yok.

Servetleri ile dünyanın herhangi bir ülkesinden rahatça oturma izni ve hatta vatandaşlık alabilecek konumda bir aile.

Belli ki, Sabancı Ailesi Avrupa’ya giderken vize mize gibi işlerle uğraşmamak için Malta’nın bir süredir verdiği vatandaşlıklardan alıp, rahat etmek istemişler.

Ama bir gazete bunu kocaman bir haber yapınca etkisi NYT haberinden farksız hale gelmiş.
Sabah gazetesi muhtemelen bu haberi, bu amaçla yapmadı. Ama sonucu aynı oldu.”

Sabancı Ailesi de vatandaşlık için Malta’yı seçti