Yağcı, İskit ve Şen’den elit gezginlerin seyahat tercihleri hakkında ipuçları

Day Tours Yöneticisi Altuğ Uğurola moderatörlüğünde gerçekleşen 'Elit gezginlerin seyahat tercihleri anlamak' başlıklı panele Ayşe Yağcı (Jules Verne), Levend İskit (Far'n Away Travel) ve Zekeriya Şen (Fest Travel) konuşmacı olarak katıldı.

Last Updated on 21 Ekim 2020 by Sahra Gülal

Jules Verne CEO’su Ayşe Yağcı, FEST Travel Ortağı ve Genel Müdürü Zekeriya Şen ve Seyahat acentası Far’n Away Travel’ın Kurucusu Levend İskit  Uzakrota Travel Summit 2019’da spesifik zevklere sahip, çok gezmiş ancak zamanı çok kısıtlı olan elit gezginlerin seyahat tercihleri hakkında ipuçları verdi.

Day Tours Yöneticisi Altuğ Uğurola moderatörlüğünde gerçekleşen ‘Elit gezginlerin seyahat tercihleri anlamak’ başlıklı panelde Ayşe Yağcı (Jules Verne), Zekeriya Şen (Fest Travel) ve Levend İskit (Far’n Away Travel) konuyla ilgili şunları dile getirdi:

Elit gezginlerin seyahat tercihleri anlamak’ başlıklı panel

Ayşe Yağcı (Jules Verne): Elit gezginler dijital çağa ayak uydurabiliyor mu; teknoloji seyahat alanında birçok alanda etkin. Elit gezginler dediğimiz bu kesim yeni açılan bir oteli, yeni açılan bir restoranı Instagram’dan takip ediyor. Ama yine de onlar için birebir görüşme ve yüz yüze karar verme çok önemli. Temelde kendilerine benzeyen, aynı beğenileri olan ve aynı cemiyet içindeki arkadaşları veya diğer insanlarla iletişim halindeler. ‘Travel teknoloji’ anlamında ilgileri az. Her zaman olmasa da seyahat acenteleriyle birlikte hareket ediyorlar. Kişiye özel deneyim isteyenler daha uzun süre bizimle beraberler.

Turizm bölümü okuyan gençler acente tarafını seçmek istemiyor ve tercihlerini genellikle otellerden yana kullanıyorlar. Bu devirde bilgi çok önemli. Herkes Paris’e gidebilir ama siz oradan hangi özel deneyimi elde ettiniz ve bunu nasıl sunuyorsunuz bu önemli. Yani o alanda derinleşmek gerekiyor. Teknoloji de bu anlamda çok faydalı. Meraklı ve hevesli birisi güçlü bir kaynaktan bilgiyi elde etmeli. Müşteriyi iyi anlamalı ve sonra ona soru sorması gerekiyor. Bilgiyi aktaran kişinin kim olduğu önemli.

Zekeriya Şen (Fest Travel)
Zekeriya Şen (Fest Travel)

Zekeriya Şen (Fest Travel): Türkiye’deki en büyük açmazlardan birisi personel sorunu. Ülkemizde özellikle turizm herkesin yapılabileceği bir meslek olarak görülüyor. Ama işin doğrusu bu değil ve eğer bu işi yapmak istiyorsanız en zor tarafı olan işinizi sevmenizin gerektiğidir. Bizim heyecan duyan, merak eden arkadaşlara ihtiyacımız var.

Günümüzde insanlar kendine yatırım yapmıyor. Geldiği gibi devam ediyorlar. Bizim tarzımızda iş yapan kurumlar kendi deyimimle ‘müşterisini biraz kaşımalı’. Yani ‘ben buradan ne çıkartabilirim ve piyasaya ne sokabilirim?’ sorusunun üzerine düşünmesi gerekiyor. Mevcut olan bazı destinasyonlar ve güzergahlar var. Ama bunları alıp müşterinizi de bilerek kendi müşteri kitlenize göre o ürünü güzel bir şekilde, hatta entellektüel boyutta süsleyip piyasaya sunmanız lazım. Bu yapıldığında çeşitlilik ve farklılık dediğimiz ayrıntılarda birlikte geliyor. Bizim amacımız yeni ürünleri Türk gezginine getirmek.

Levend İskit (Far’n Away Travel): Elit segmentin sayısı Türkiye’de de gittikçe artıyor. Bu segment kendi statüsünde olan segmentle ve bu segmentin seyahatleriyle ilgileniyorlar. Seyahat acentelerinin elit segmentteki müşteriye hizmet edebilmesi için kişiye özel seyahat sunabilme anlamında gelişmesi gerekiyor. Bu da çok zor bir iş. Spesifik zevkleri olan, çok gezmiş ama vakti çok kısıtlı olan bir segmentle karşı karşıyasınız. Ayrıca bu segmentte bilgi çok önemli. Elit kesimin ayrıntılarla ilgilenebilecek zamanı ve merakı olmuyor. Bu anlamda iyi bir danışmana ihtiyaçları oluyor. Ve bu açığı da iyi değerlendirmek gerekiyor.

Öte yandan doğru profil ve doğru yatırım çok önemli. Biz danışmanlık yapıyoruz ve burada önemli olan şey konuyu müşteriden yüzde 10 daha fazla bilmeniz gerektiği. Müşteri ara satırlardan o bilgiyi bilip bilmediğinizi hemen anlıyor. Herkeste olmayan bir yetkinlik kazanmak için kendinize yatırım yapmalısınız.