Coronavirus nedeniyle sınırlarını kapatan ülkeler

Last Updated on 21 Ekim 2020 by Sahra Gülal

Tedbir noktasında sıkı önlem almayan ülkeler Coronavirus ile mücadele kapsamında sınır kapılarını kapatma kararı aldı. Türkiye hali hazırda toplam 20 ülkeye uçuş yasağı getirmişken peki hangi ülkeler sınırlarını kapattı?

Türkiye’de 13 Mart tarihinde 9 Avrupa ülkesine yönelik uçuşların askıya alınmasının ardından Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, uçuş yasağı konulan yeni ülkeleri açıklamış böylece Çin, İran, İtalya, Irak başta olmak üzere Güney Kore, Almanya, Fransa, İspanya, Norveç, Danimarka, Belçika, İsveç, Hollanda, Avusturya, Mısır, İngiltere, İsviçre, Suudi Arabistan, İrlanda, Birleşik Arap Emirlikleri Türkiye’nin uçuş yasağı koyduğu ülkeler olarak kayıtlara geçmişti.

Haber önerisi: 6 ülkeye daha uçuş yasağı geldi

Çin’in Wuhan kentinde Aralık ayında ortaya çıkan ve Coronavirus (Covid-19) Antarktika hariç tüm kıtalara ve Türkiye dahil 162 ülkeye yayıldı. 11 Mart’ta Birleşmiş Milletler’e bağlı Dünya Sağlık Örgütü coronavirusü “pandemi” (salgın) olarak ilan etti. Dünya çapında coronavirus görülenlerin sayısı 185 bini aştı, virüsün yol açtığı Covid-19 hastalığı yüzünden ölenlerin sayısı ise 7 bin 330 olarak gerçekleşti. İyileşenlerin sayısı ise 80 binden fazla.

Haber önerisi: Bir coronavirus güncesi: Son dakika gelişmeleriyle dünyada neler oluyor?

Coronavirus vaka sayısının son bilgiler ışığında 47’ye yükselmesiyle birlikte Türkiye’de yeni tedbirler gündemden düşmezken, salgın korkusu ülkelere dalga dalga yayılmaya devam ediyor. Virüsün yayılmasının önüne geçmek için sosyal hayatı durma noktasına getiren kararlar alan ülkelerden bazıları ise önlemleri sınırlarını kapatmaya kadar götürmüş durumda.

Coronavirus’e karşı tüm bilmeniz gerekenler bir haberde: En güncel gelişmelerle COVID-19 hayatımıza nasıl yansıdı?

İşte virüsün yayılması korkusuyla sınırlarını kısmen veya tamamen kapatan ülkeler:

İSPANYA: Coronavirus’te vaka sayısı 10 bine yaklaşılan İspanya’nın kara sınırlarını kapatacağı belirtildi.

ÇEKYA: Çekya dün (16 Mart) 15 ülkeye sınırlarını kapattı. Çin, Güney Kore, İran, İtalya, İspanya, Avusturya, Almanya, İsviçre, İsveç, Norveç, Hollanda, Belçika, İngiltere, Danimarka ve Fransa’dan ülkeye girişler ile Çekya vatandaşlarının bu ülkelere seyahat etmeleri yasaklandı. AB üyesi olmayan ancak Schengen sistemine dahil olan İsviçre ve Norveç vatandaşları da Çekya’ya giremeyecek.

SLOVAKYA: Slovakya’da da genel seyahat yasağı yönünde bir uygulamaya karar verildi. Ancak Polonyalı vatandaşlar bu uygulamanın dışında bırakıldı.

POLONYA: Polonya da sınırlarını pazar gününden itibaren kapatma karar aldı.

UKRAYNA: Ukrayna, 14 Mart tarihinde yabancılara sınırları iki hafta kapatacağını duyurmuştu.

NORVEÇ: Norveç Başbakanı Erna Solberg, Kovid-19’dan dolayı 16 Mart’tan itibaren ülkenin hava ve kara sınırlarının kapatılacağını duyurdu.

DANİMARKA: Danimarka da 13 Nisan’a kadar kapılarını tüm turistlere kapatırken, Danimarka vatandaşları ve oturum izni olan yabancılar istisna tutuldu. Bu kişiler dışındaki herkesin ise sınırdan geri çevrileceği açıklandı.

ALMANYA: Almanya coronavirusün yayılmasını yavaşlatmak amacıyla Fransa, Lüksemburg, Danimarka, Avusturya ve İsviçre ile sınırlarını kapattı.

AVUSTURYA: Viyana yönetimi, İtalya, İsviçre ve Liechtenstein ile kara ve demir yolu taşımacılığında sınır kontrollerine yeniden başladı. Bunun yanı sıra İtalya, İsviçre, İspanya ve Fransa’dan ve bu ülkelere yapılan uçuşlar askıya alındı.

MACARİSTAN: Olağanüstü hal (OHAL) ilan edilen Macaristan’da şimdilik Avrupa’dan sadece İtalyan vatandaşlarının ülkeye girişi yasaklandı.

GÜRCİSTAN: Gürcistan, tüm yabancı ülke vatandaşlarına ülkeye girişleri yasakladı. Yasağın 18 Mart’tan başlamak üzere ilk etapta iki haftalığına yürürlükte olacağı bildirildi. Ülkede şimdiye kadar 33 kişide coronavirus tespit edildi, 637 kişi virüs şüphesiyle karantina altında bulunuyor.

MALTA: Malta hükümeti ise İtalya, Almanya, Fransa, İspanya ve İsviçre’den gelen yolculara kapılarını kapattı.

SLOVENYA: Slovenya, İtalya sınırından geçişlerde sağlık taraması yapıyor.

FRANSA: Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ile yaptığı telefon görüşmesinde, “Schengen bölgesinde sınır kontrollerinin artırılmasını, hatta risk altındaki ülkelere girişin yasaklanmasını” önerdi. Fransa henüz sınırlarını kapatma kararı almasa da bu durum her an değişebilir gibi duruyor.

LİBYA: Libya’da herhangi bir coronavirus vakası tespit edilmemesine rağmen yetkililer önlem olarak hava ve kara sınırlarının kapatılmasına karar verdi.

RUSYA: Rusya tüm yabancı ülkelere sınırlarını kapattı. Rusya Başbakanı Mihail Mişustin “Yabancı ülkelerden gelen insanların ülkeye girişi 18 Mart – 1 Mayıs arası yasaklanmıştır” dedi. Hükümet tarafından yayınlanan metinde istisnalar hariç vize başvurularının geçici bir süreliğine reddedileceği açıklandı. 18 Mart’tan itibaren ülkeye eğitim amacıyla bile giriş yapılamayacak. Yetkililer bu yasağın şuan Rusya’da geçerli vizesi bulunan insanları etkilemeyeceğini söylüyor.