Seyahatlerde HES kodu dönemi

Last Updated on 21 Mayıs 2020 by Turizm Günlüğü

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Koronavirüs Bilim Kurulu toplantısının ardından açıklamalarda bulundu. Bakan Koca, şehirlerarası seyahat için HES kodu alınması gerektiğini duyurdu.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, “Hayat Eve Sığar’’ uygulamasına gelecek bir özellikle yolcuların iç hat uçuşlarına kabulünün “Hayat Eve Sığar (HES)” kodu kontrolü ile sağlanacağını söyledi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın konuya ilişkin yaptığı açıklamalarda öne çıkan satırbaşları şu şekilde:

  • Sosyal hayatı kolaylaştıracak mobil uygulamadan bahsetmiştim. Kullanıcı sayısı 10 milyonu aşan bu HES uygulaması evden çıktığınızda rehberiniz olacak.
  • Mobil uygulamanın bir diğer fonksiyonu da şudur, bireyler risk taşımadığını, hasta veya temaslı olmadığını bu uygulama aracılığıyla gösterebilecek. Uçağa binerken bu uygulama serbest giriş kartı olacak. Ulaştırmada bu bilgi bizlerden göstermemiz istenecek. Bu bilgi sosyal hayata katılım söz konusu olduğunda özel bir bilgi değildir. Bu uygulamaya öncelikle şehirlerarası uygulamaya geçiyoruz. Alacağınız kodu kullanarak uçak ve tren seyahati yapabileceksiniz.
  • İlgili seyahat firması tarafından sağlanıp tedbir alınacak. Sonradan bir yolcuya virüs tespit edilirse yolculuk esnasında temas ettiği kişilerin takibi yapılacaktır.
  • Hayat Eve Sığar mobil uygulamasından HES kodu alınabilecek.
  • Tüm yolcuların en üst düzeyde güvenliği sağlanmaya çalışacak. HES kodları kişiye özel tekil kodlardan oluşacak. T.C. kimlik numarası gibi sabit olmayacak.
  • Her paylaşımında farklı bir HES kodu oluşturulabilecek.

HES KODU NASIL ALINIR?

Kişiye özel üretilecek HES kodunun bilet üzerine eklenmesi 18 Mayıs 2020 tarihi itibariyle zorunlu hale getirildi.

HES kodu sorgulaması için HES kodu ile birlikte yolcu kimlik numarası (TCKN, Pasaport vb.), iletişim bilgisi (telefon ve e-mail alanlarının her ikisi de) ve doğum tarihi zorunlu alanlar olarak doğru ve eksiksiz olarak girilecek.

HES KODU NEDİR?

Seyahat firmaları HES Kodu ile kişinin sağlık durumunu sorgular, risk taşıyorsa seyahat onaylanmaz. Seyahat sırasında herhangi bir risk taşımayan ancak sonradan risk durumu oluşan kişiler olursa, temas mesafesinde kabul edilen kişilerle iletişime geçilerek sağlık ve rehberlik hizmeti sağlanır.

Hayat Eve Sığar uygulaması üzerinden bir kod üretilecek. Bu koda istinaden öncelikli bir tarama yapılacak ve yolcunun kabul edilip edilmediğine karar verecek. HES Kodu kullanılarak uçak ve tren seyahati yapabilecek.

Seyahat izni için zorunlu olan HES kodu kullanıma açıldı