İstanbul’un olmazsa olmazı 15 sokak lezzeti

İstanbul sokak lezzetleri kestane

Last Updated on 13 Kasım 2020 by Yaşar Çelik

Tarihi, kültürü, sanatı ve coğrafi konumuyla kozmopolit bir mega kent olan İstanbul, Türk mutfağı ile ilgili seçkin örneklere rastlanabilecek en doğru şehirlerden birisi. Peki, bu ülke sınırlarını aşarak dünyaya açılmış şehrimizin sokak lezzetlerini biliyor musunuz? İşte İstanbul sokak lezzetleri…

Nüfus açısından Türkiye’nin en kalabalık ili olan ve dünyanın önde gelen metropolleri arasında kabul edilen İstanbul, sokak lezzetleri açısından büyük zenginliğe ve çeşitliliğe ev sahipliği yapıyor. Şehrin kaldırımlarında, okul çevrelerinde, parklarda, garlarda veya meydanlarda kısacası adım atacağınız her yerde karşınıza çıkacak olan İstanbul sokak lezzetlerini derlediğim bu yazı, okurken iştah kabartıp sabır sınırlarını zorlayacak nitelikte. 🙂 Hadi hep birlikte İstanbul sokak lezzetlerini #TGilekeşfet ’meye çıkalım. (:

Eminönü’nün vazgeçilmezi ‘Balık Ekmek’

Alçak tabureler ve minik masalarla hafızalarımızda yer edinen balık ekmek, İstanbul’un vazgeçilmez sokak lezzetleri arasında yer alıyor. Balık ekmek – Eminönü ikilisi, bir yanda deniz manzarası eşliğinde atmosferi tadıp diğer yandan damaklarda iz bırakan taze balık lezzetini yakalamak isteyenlerin uğrak yeri haline geliyor.

Kategori kategori keşfedeceğiniz İstanbul lezzet mekanlarını öğrenmek için tıklayın: İstanbul’un en güzel 20 lezzet durağı -1

Kavanozlarda saklı lezzet ‘Turşu ve Turşu Suyu’

Eminönü demişken turşu ve turşu suyundan bahsetmemek olmazdı. İster limonla ister sirkeyle kurulmuş olsun, geçmişten günümüze sofralarımızın vazgeçilmezlerinden olan bu lezzeti, özellikle Eminönü’nde tatmak harika bir deneyim olacaktır bizden söylemesi. (:

İstanbul lezzet mekanlarının devamı seni bekliyor. Haydi durma tıkla ve keşfet: İstanbul’un en iyi 20 lezzet durağı -2

Çeşitli mezelerin harmonisi: Kumpir

Özellikle Ortaköy’ün sahil kısmında neredeyse her adımda bir denk geleceğiniz bir lezzet. Fırınlarda pişmiş kocaman patateslerin temel malzemesi olan tereyağı ve kaşar peyniriyle buluşmasının ardından, seçeceğiniz diğer lezzetlerin de patatesin içine eklenmesiyle elde edilen kumpir, her deneyenin memnun kalacağı bir lezzet oluyor.

Sade mi, peynirli mi? Sizin tercihiniz hangi Karaköy Poğaçası?

Fırından yeni çıkmış sıcacık Karaköy Poğaçası, özellikle kahvaltı yapmaya vakti olmayanların bir numaralı tercihlerinden. Önceleri daha çok sade ve peynirli çeşidiyle tezgâhlarda yer alan Karaköy poğaçasının şimdilerde kıymalı ve patatesli çeşitleri de mevcut. Sabahın erken saatlerinde işe, okula giderken yol üstünde alınacak sımsıcak bir poğaçaya kim hayır diyebilir ki? (:

Halka Tatlısı

Tulumba tatlısının uzun ve yuvarlak hali olan halka tatlısı, halk arasında burma tatlısı veya kerhane tatlısı olarak da bilinmektedir. Seyyar satıcılar vasıtasıyla halen birçok sokakta karşımıza çıkan halka tatlısı, ayarında şerbetiyle ve çıtır çıtırlığıyla ayaküstü tüketilen tatlıların göz bebeği durumunda.

Gevrek mi gevrek Simit

Her ne kadar adını kahvaltıyla birlikte duyduğumuz İstanbul’un bu vazgeçilmez klasiğini, günün her saati her köşe başında bulmak mümkün. Özellikle vapurlarda martılara simit atma sahnelerinin de baş köşesinde bulunan gevrek simit, peynirle birlikte çok fazla tüketildiği gibi; saat fark etmeksizin çay keyfinize de eşlik edebiliyor.

#TGilekeşfet önerisi: Mutlaka ziyaret edilmesi gereken 10 gastronomi müzesi!

Kış mevsiminin efsanesi: Kestane

İstanbul’a kış geldiğinde sokaklara yayılan o muhteşem kokunun kaynağıdır kestane. Köz üzerinde ağır ağır pişip, küçük kese kağıtlarında verilen kestane de İstanbul sokak lezzetlerinin efsanelerindendir.

Maharetli ellerden ‘Nohutlu Pilav’

Özellikle Unkapanı semti ile özdeşleşen nohutlu pilav, yine İstanbul’un her yerinde denk gelebileceğimiz sokak lezzetlerinden. Üzerine genellikle tavuk eklenen nohutlu pilav, tercihe göre turşu ve ayran ile birlikte tüketildiğinde ise damaklarda tam bir lezzet şöleni yaşatıyor.

Dumanı üstünde ‘Süt Mısır’

Mevsimi geldiğinde haşlaması ve közlemesiyle İstanbul sokaklarında kendine yer bulan süt mısır, satıldığı tezgâhtan yayılan kokusuyla insanları cezbeden vazgeçilmez sokak lezzetlerinden biri. Her çeşit tüketiciye hitap eden süt mısır, koçan şeklinde yemenin zevkini veremese de, son zamanlarda bardakta da satılmakta ve tercihe göre çeşitli baharat veya soslarla harmanlanarak da satışı yapılmaktadır.

Midye Dolma

Ahşap, üç uzun ayağı bulunan tepsilerde satılan midye dolmaların, özellikle kıyı kesimlerde tüketiminin revaçta olduğu bilinir. İçinin pirinçle doldurulduğu midye dolmalar, bol limonla servis edilir. Asıl tadının direk tezgâh başında ardı sıra yenilerek çıktığı da müptelası olanların söylemleri arasında. (:

Çeyrek ekmek arası: Kokoreç

Bir zamanlar sağlık ve hijyen konularından dolayı ülkenin yasaklı yiyecekleri arasına giren kokoreç, süregelen tüm bu tartışmalara rağmen dik duruşunu bozmadan, İstanbul sokaklarının tezgahlarında kendine vazgeçilmez bir yer edinmiştir. Kiminin tabakta, kiminin ekmek arası olarak tükettiği kokoreçin sevenlerinin çok olmasının yanı sıra tüketmeyenlerinin de hatırı sayılır bir oranda olduğunu belirtmeliyiz. Ama yine de bu vazgeçilmez sokak lezzeti, ne olursa olsun tezgâhlardaki yerini ısrarla koruyacak gibi duruyor.

#TGilekeşfet önerisi: Turistlerin en sevdiği 7 Türk içeceği

Köfte

Maç öncesi ve sonrasında stadyum çevresinde mis gibi bir kokuya tanıklık edip, yayılan bu kokuya doğru ilerlediğinizde karşınıza seyyar bir köftecinin çıkması muhtemeldir. İstanbul sokaklarında aslında her yerde karşınıza çıkabilecek olan seyyar köfte arabaları, maç öncesi ve sonrasında çok rağbet görmesinin yanında öğle ve akşam yemeklerinin de vazgeçilmez alternatifleri arasında yer alıyor.

Yufkanın en lezzetli hali: Börek

Kıymalı, peynirli, patatesli, ıspanaklı.. Hele bir de dumanı üstünde sıcacık olanına denk gelindiğinde bu lezzete hayır demek mümkün olmuyor. İstanbul’da adını daha çok Sarıyer semti ile duyduğumuz fakat neredeyse her semtin sokağında karşımıza çıkan börekler, poğaça ve gevrek simitin dişli rakipleri arasında yerini alıyor. Sarıyer Börek

Orta Asya’dan günümüze Boza

Kış aylarının popüler içecekleri arasında yer alan boza; darı irmiği, su ve şekerden elde ediliyor. Eskiye nazaran günümüzde tüketiminin daha az olduğu bu lezzetin İstanbul’daki en başarılı örneğinin Vefa Bozacısı olduğunu söylemek mümkündür. Koyu kıvamlı bir içecek olan boza, üzerinde tarçın ve güzelce kızarmış leblebilerle bardakta servis edilir.

Islak Hamburger

Baharatlı domates sosuyla ıslatılmış olan ekmeklerin arasına, bol soğan, sarımsak ve baharatla yapılmış olan köftelerin konulmasıyla hazırlanan ıslak hamburger, sokak lezzetlerine düşkün olan tüketicilerin favori lezzetleri arasında yer alıyor. Özellikle Taksim ile özdeşleşen bu lezzeti, günün her saatinde bulabilmek mümkün.

Yukarıda değindiğim sokak lezzetleri haricinde; kâğıt helva, içli köfte, arnavut ciğeri, döner, çiğ köfte ve topik de İstanbul sokaklarında kendine hatırı sayılır bir yer edinen sokak lezzetleri arasında bulunuyor. İstanbul’a gelmeyi düşünüyorsanız bu lezzetleri tatmadan buradan dönmeyin. (:

Senin için bir İstanbul önerisi daha: İstanbul’un alışveriş için en ideal 5 semti

Dünyadaki ve Türkiye’deki tematik restoran örnekleri