İşte 2020 yılına damga vuran 15 gastronomi trendi

Last Updated on 5 Aralık 2020 by Yaşar Çelik

Şeflere ve öne çıkan gastronomi araştırmalarına göre 2020 yılının en trend gastronomi olaylarını sizler için araştırdım…

Eskiye göre, 2020 yılının gastronomi trendlerindeki belirgin değişimin en büyük etkisi Covid-19 salgını olmuştur. 2019 yılında hayatımıza giren salgın, etkisini sadece insan sağlığı üzerinde göstermedi; sağlığımızla beraber alışılagelmiş düzenimizin ve alışkanlıklarımızın da değişime uğramasına sebep oldu. Bu değişimlerden en çok etkilenen alışkanlıklarımızdan birisi de hiç şüphesiz yeme-içme alışkanlarımız oldu. Böylece salgından önce keyif, tadım, deneyim gibi olgular üzerinde yoğunlaşan gastronomi trendleri yerini daha çok sağlıklı beslenme, hijyen, organik gıdalar gibi gastronomi trendlerine bıraktı. Bunlarla beraber salgından etkilenmeden trend olmuş bir çok farklı gastronomi ürünleri de yok değil.

İşte 2020 yılına damga vuran 15 gastronomi trendini sizler için derledim:

1. Daha Sağlıklı Mutfaklar

Dünya genelinde yaşanan salgın sebebi ile hemen her sektörde olduğu gibi yiyecek-içecek sektöründe de birçok önlem alınmaya başlanmıştır. Bu önemlerden birisi de 2020 yılının gastronomi trendleri arasına girmiş sağlıklı, sürdürülebilir, yaşam kalitesini ve zindeliğini koruyabilen ürünlerin üretilmesini destekleyen bir anlayışla ortaya çıkan “Daha Sağlıklı Mutfaklar” kavramı olmuştur.

2. Ekmek

Bildiğiniz üzere virüsün en çok hareketlendiği dönemde evlerimize kapandık ve kısıtlamalara uyduk. Tabi en büyük ihtiyacımız olan ekmeğe bu dönemde gerek duyduk. Hem dışardaki yapılan ekmeğe karşı emin olamadığımız güven duygusu hem de evdeki boş vaktimizi değerlendirmek amacı ile kolları sıvayıp mutfağa girdik ve sağlıklı, çıtır ve sıcak mis kokulu ekmeklerimizi yaptık. İşte 2020’nin gastronomi enlerinden birisi de gerçek ekşi hamurlar, yerel, organik ve GDO’suz tahıllar, buğdaylar ve antika tahıllar ile yaptığımız EKMEK.

3. Fermente Gıdalar

Fermantasyon, en genel tanımıyla, karbonhidratları alkol veya organik asitlere dönüştürmek için, bakteri veya maya gibi mikroorganizmaların kullanılması sürecidir. Fermente gıdalarda bulunan yararlı bakterileri almanız, mide ve bağırsak sisteminizde destekleyici bir mikrobiyotik ekosistem oluşturur. Bu yararlı bakteriler, kalın bağırsağınızda yaşar ve hastalıklara neden olan mikropları yenmenize yardımcı olur. Yoğurt, lahana turşusu, kimchi, kefir, kombucha, tempeh, natto gibi fermente gıdalar 2020’de gastronomi trendlerinin başında gelmektedir.

4. Kökenlere Dönüş

Kökenlere geri dönmek, ulusal olanı değerlendirerek yerel pazara geri dönmektir. Bölgesel ve mevsimsel ürünler ülkemizde en iyi restoranlar arasında giderek artan mevcut bir kavramdır. Yani topraktan sofraya kavramı ile geçmişte hayatımızda olan sağlıklı ürünler tekrardan hayatımıza girmiştir. Sonuç; bize annelerimizi, büyükannelerimizi ve büyükbabalarımızı sobanın etrafında hatırlatan anılarla dolu yemeklerle buluşturmuştur.

5. “Al ve Git” ve “Evde Teslimatlar” (HAYALET MUTFAKLAR)

Covid salgının gastronomi sektörüne getirdiği yeniliklerden birisi de “Al ve Git” ve “Evde Teslimatlar” kavramları olmuştur. Eskiden beri var olan bu kavramlar salgın süreciyle birlikte giderek daha fazla takipçi çekmeyi başarmış durumda. Post-modern çağla birlikte gelen modern(!) yaşam isteği ve buna bağlı olarak doğan hızlı yaşam unsuru, kadının da giderek iş hayatında daha aktif rol almasıyla beraber insanların kendi evlerinde yemek pişirme alışkanlıklarını git gide yitirdiği görülüyor. Çünkü hızlı yaşam unsuru insanların kendi mutfaklarında kendi yemeklerini pişirmesine zaman bırakmıyor! Hal böyle olunca bu iki çözüm insanların günlerini –özellikle bu salgın sürecinde önemli ölçüde kolaylaştırıyor. Bu konsept, içeceklerden hafif öğünlere kadar tüm yiyecek-içecek kategorilerini kapsar. Mevcut gıda maddeleri, çeşitli diyet türlerinin (vegan, vejeteryan veya çölyak) gereksinimlerini bile karşılayabilir. Evde yiyecek teslimi de büyüyor. Restoranlar, hizmet sunum uygulamalarıyla giderek daha fazla ortaklık yapıyor. Evden çıkmadan ve hazırlanması için zaman harcamak zorunda kalmadan arkadaşlarınız veya ailenizle bir akşam yemeği planlamak zaten mümkün.

6. Sosyal Medyanın Güçlü Etkisi

“Food is the new fashion” akımı ile Instagram, Facebook gibi popüler sosyal medya platformlarından paylaşılan yemekler ve sunumlar ile insanların yeme içme tercihleri de değişme uğramaya başlamıştır. Birçok ünlü gurme ve gastronomi seyyahlarının yapmış olduğu sosyal medya paylaşımları önümüzdeki yıllarda da insanların tercihlerini etkileyecek gibi görünüyor.

7. Kâse Yemekleri (Bowl Trend)

Son yılların trendleri arasında olan kâse yemeklerinin, yani nam-ı diğer bowl trendi bu yılda yerini kimseye kaptırmadığı görülüyor. Özellikle vegan ve çiğ beslenme akımından ortaya çıkan bu trend birçok yemek kültürünü etkisi altına almıştır. Trendin bu kadar çok etkili olmasında tabii ki kahramanımız Instagram etkilidir. Peki, nedir bu kâse yemeklerini diğer kâselerden ayıran özellik? Biraz detaylı anlatılması gereken bir konu fakat en basit özelliği diğer kâselerden daha derin ve büyük olmasıdır.

8. Sağlıklı Olmanın En Güzel Yolu: SU

Bu yılki diğer bir trend ise su içmek. Tabii ki asırlardır su içmenin faydalı olduğunu bilim adamları hep vurgulamıştır fakat özellikle salgın hastalığa karşı bol su içmek ilaç gibi gelmektedir. Özellikle limonlu su sağlıklı olmanın güçlü bir anahtarı.

vegan dondurma

9. Daha Vegan Dondurma

Süt ürünleri devi Danone, kısa süre önce sütsüz ürünlere 60 milyon dolar yatırım yaptı. Bu, vegan ve vejetaryen ürünler için küresel pazarın sadece birkaç yıl önce 51 milyar dolar değerinde olduğunu gösteren bir araştırmanın hemen ardından geliyor. Bu nedenle, 2020 için en sıcak gıda trendlerinden birinin vegan dondurma olması şaşırtıcı değil.

10. Daha Fazla Karnabahar

Y kuşağıyla biraz şaka haline gelse de, karbonhidrat yerine karnabahar günümüzde oldukça popüler. Karnabahar pizzanın yanı sıra yaratıcı şeflerin hayal edeceği diğer benzersiz, ilgi çekici tarifleri içeren zengin menüler artmaya başlayacaktır.

11. Organik Şarap

Turuncu şarap, son bir yıldır Avrupa’nın belirli bölgelerinde yükselişte. 2020’de tüketiciler için daha fazla turuncu, organik ve biyodinamik şarap görmeye başlanmıştır. Tüketiciler, yıllar önce organik gıdaya geçişe benzer şekilde, böcek ilacı ve kimyasallar olmadan yetiştirilen şarabın tadını çıkarmayı beklemektedir.

12. Evde Bira Yapımı: “Bira üretim ekipmanlarına olan ilgi %400 arttı”

Yapılan araştırmalara göre son yıllarda alkol fiyatlarında yaşanan hızlı yükselişle birlikte ve kendi elinden çıkan ürünün daha sağlıklı olduğu düşüncesi ile insanlar kendi evlerinde bira üretmeye başlamıştır. Bu yılın gastronomi trendi olan evde bira yapımı ekipmanlarına ilgi %400 artmıştır. Tabii bu üretimin yasal boyutuna dikkat etmek gerekmektedir.

13. Reishi Mantarı

Reishi mantarı Latince adı Ganoderma Lucidum olan, Asya’nın sıcak ve nemli bölgelerinde yaygın bir şekilde yetişen bir mantar türüdür. Ölümsüzlük mantarı lakabına sahip reishi mantarının bu lakabı hak etmesini sağlayacak çeşitli kanıtlanmış faydaları bulunmaktadır:

  • Bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcıdır,
  • Yorgunluk ve depresyonla mücadele eder,
  • Kan şekerinizi kontrol altında tutar,
  • Ve hücre hasarını önleyen antioksidan etkiye sahiptir.

14. Daha Fazla Süt Alternatifi

En büyük gıda trendlerinden biri, daha da fazla süt alternatifindeki artış. Soya ve badem sütünün yanı sıra daha fazla Hindistan cevizi, pirinç, kenevir ve yulaf sütü görmeyi bekleyebilirsiniz.

15. Sürdürülebilirlik Bilinci

2020’nin en büyük gastronomik trendlerinden biri de sürdürülebilirlik bilinci. Artık malzemelerin yeni tariflerde veya müstahzarlarda yeniden kullanımından bahsediyorum. Örneğin sebze ve meyve kabukları yeni konseptler ve aromalar yaratmanın temeli olabilir. Sebze sapları, çorba veya püre yapmak için de kullanılabilir.

  • Restoranlarda sebze bahçelerinden elde edilen %100 organik ürünlerle yemeğin tadını çıkarmak.
  • İsrafı en aza indirmek ve çevreyi korumak için sürdürülebilirlik bilinci.
  • Plastik kullanımının en aza indirilmesi için plastik ürünler yerine bambu, porselen ve cam gibi ürünlerin kullanılması da 2020 gastronomi trendlerinin arasındadır.

Editör: Erdi SAĞDIÇ
(erdisagdic.es@gmail.com)

Yazar: Zihni BİLİR
(bilirzihni@gmail.com)

Kaynakça

  • https://www.foodandwine.com/travel/restaurants/biggest-food-trends-chefs-2020
  • https://www.bbcgoodfood.com/howto/guide/20-food-trends-2020
  • https://www.restaurantesolfamara.com/en/2020/02/14/food-trends-2020-10-gastronomic-trends-that-we-will-put-on-the table/#:~:text=Yogurt%2C%20sauerkraut%2C%20kimchi%2C%20kefir,properties%20and%20are%20the%20healthiest.
  • https://costa-verde.com/en/gastronomic-trends-2020/.
  • https://www.iyihisset.com/ye-ic/saglikli-tuyolar/fermente-gidalar-nelerdir
  • http://www.cosmopolitanturkiye.com/kultur-sanat/2020/01/08/20-yeme-icme-trendi
  • http://blog.kelebek.com.tr/2017/09/27/herkesin-uyum-sagladigi-yeni-nesil-mutfak-trendleri/
  • https://bigseventravel.com/2019/12/food-trends-in-2020/.
  • https://www.kalsec.com/food-trends-2020/