İstanbul’un en iyi yürüyüş-koşu ve bisiklet yolları

Last Updated on 9 Ekim 2022 by Sahra Gülal

Güneşin yavaş yavaş yüzünü göstermeye başladığı bugünlerde daha hareketli bir yaşam için sahil, park, plaj ve orman alanlarındaki yürüyüş-koşu ve bisiklet parkurları sizi bekliyor. İşte İstanbul’un en iyi yürüyüş-koşu ve bisiklet rotaları. İstanbul yürüyüş bisiklet

İster sahil kenarı ister park isterseniz de orman… Tercihin size kaldığı bu parkurları #TGilekeşfet ‘meye çıkalım:

Belgrad Ormanı

Şehrin ortasında orman esintisi: Velidebağ Korusu, Aydos Ormanı ve Belgrad Ormanı

Doğa aşığıysanız yeşilin bin bir tonu ile karşılaşacağınız bu üç rotada bol oksijenli bir güne doyacak ve farklı uzunluklardaki parkurlarda huzurlu bir yürüyüş ve koşunun tadını çıkaracaksınız. Bunun yanı sıra bisikletinizle de güzel bir gün sizi bekliyor. Ayrıca etrafa zarar vermeden ve kurallara uyarak piknik keyfide yapmanız mümkün.

Validebağ Korusu Adres: Altunizade, 34662 Üsküdar/İstanbul
Belgrad Ormanı Adres: Bahçeköy Merkez Mahallesi, 34473 Sarıyer/Istanbul, Turkey

#TGilekeşfet okuma önerisi: İstanbul’un en iyi 10 piknik & mesire alanı

Emirgan Korusu

Bir parktan daha fazlası: Emirgan, Yıldız ve Maçka Parkları

Semt halkının ve İstanbulluların en sevdiği parkların başında gelen bu iki rota şehrin önemli noktaların buluştuğu yerde yer alıyorlar. (Hilton OteliCemal Reşit Rey Konser SalonuLütfi Kırdar Kongre MerkeziCemil Topuzlu Açıkhava Tiyatrosu, Vodafone Park)

Maçka Parkında koşu-yürüyüş parkurlarının yanı sıra içinde bulunan spor aletleriyle de daha aktif bir gün geçirebilir, Emirgan Parkında ise içerisindeki Sarı Köşk, Pembe Köşk ve Beyaz Köşk’te kahvaltı ve yemek servisinden faydalanabilir, Lale Müzesi ve Gölet bölümlerini de gezebilirsiniz. Yıldız Parkı da meşhur yokuşlarıyla spor severleri zorlayacak cinsten.

Maçka Parkı Adres: Harbiye, 34367 Şişli/İstanbul
Emirgan Parkı Adres: Reşitpaşa, Sakıp Sabancı Cad., Emirgan Sk., 34467 Sarıyer/İstanbul
Yıldız Parkı Adres: Yıldız, 34349 Beşiktaş/İstanbul

#TGilekeşfet okuma önerisi: İşte pandemide nefes aldıracak 19 ekoturizm rotası

Bostancı Sahili

Deniz manzaralı sahil parkurları: Üsküdar, Moda, Balat, Bebek, Caddebostan, Florya-Yeşilköy Sahilleri

Her birinde İstanbul’un farklı yüzünü görebileceğiniz bu sahiller yürüyüş-koşu ve bisiklet aktiviteleri için en güzel ve en tercih edilen alanlar. Tarihin dokusunu hissedeceğiniz Balat‘ta 3 kilometrelik kısa bir yürüyüş parkuru sizi bekliyor.

Yan yana dizilmiş tarihi yalılar mı desek, mis gibi deniz havası mı desek bilemedik ama Arnavutköy’den başlayıp Sarıyer’e kadar gidebileceğiniz Bebek Sahili, sabah yürüyüşü yapmak ve evcil dostunuzu gezdirmek için çok ideal.

Kızkulesi’ne karşı keyifli bir spor aktivitesi için Üsküdar merkezden Harem‘e kadar ilerleyen sahil bandı ise gün doğumu ve gün batımını karşılamak isteyenlere en mükemmel adres.

Hem sosyalleşerek bir yürüyüş geçirmek hem de uzun bir pedal çevirişin ardından çimlere uzanıp dinlenmek isteyeceğiniz bir yer arıyorsanız tam da doğru yerdesiniz. Şehrin en sevilen noktalarından biri olan Moda Sahili, Kadıköy Rıhtım’dan Pendik’e kadar uzanan bir parkur sunuyor.

Yürüyüş, koşu ve bisiklet için özel rotaların olduğu Caddebostan Sahili ise piknik aktivitesinin de yapılabileceği bir sahil. 5 km’lik uzanan parkuruna kaykaycılar bile davetli, siz düşünün.

Avrupa Yakası bisiklet rotalarından bir diğeri olan Florya – Yeşilköy Sahili, 6 km’lik parkurunda çimli geniş bir alan sunuyor.

#TGilekeşfet okuma önerisi: Türkiye’nin en iyi 9 kamp alanı

Büyükada Dilburnu Mesire Alanı

Sporun klasikleştiği bir yer: Adalar

Şehir yoğunluğundan uzaklaşıp ama şehirden uzaklaşmadan ilkbahar ve yazın sizi bambaşka bir dünyanın karşıladığı Adalar, koşu-yürüyüş ve bisiklet aktiviteleri için biçilmiş kaftan. İster bisiket kiralayın ister kendinize ait bisikletinizi götürün ya da ‘ben nefes nefese kalana kadar koşacağım’ deyin; Büyükada, Heybeliada, Kınalıada ve Burgazada bu listenin ziyaret edilmesi gereken en önemli rotası.

#TGilekeşfet okuma önerisi: İstanbul’da sonbahar rotası önerisi: Atatürk Arboretumu

BONUS: Süreyya Plajı

Deniz severler için ise bir plaj önerisi hiç fena olmaz. Sabah erken saatlerde denize girip sonrasında güzel bir yürüyüşün tadını çıkarabileceğiniz Süreyya Plajı sonunda ulaştığınız çimli alanda soluklanabilirsiniz.

#TGilekeşfet okuma önerisi: İşte Türkiye’nin en temiz 20 plajı

İSBİKE – Foto: Sahra Gülal

BİSİKLETİNİZ Mİ YOK? İSBİKE NEDİR, NASIL KİRALANIR?

Açılımı ‘Akıllı Bisiklet Kiralama Sistemi’ olan İSBİKE, İBB tarafından 2009 yılında hayata geçirildi. Yukarıda çektiğim fotoğraftan eminim birçoğunu bu istasyonları hatırlamışsınızdır. Bu istasyonlardan kiralayacağınız bisiklet ile sıraladığımız rotalara rahatça gidebilir veya keyifli bir bisiklet sürüşü yapabilirsiniz. Çok kısa bir sürede İstanbul’da yaygın hale gelen İSBİKE’nin amacı kısa süreli mesafelere toplu taşıma kullanmadan çevreye zarar vermeden daha sağlıklı bir şekilde ulaşım sağlamak.
Peki, İSBİKE’yi nasıl kiralayacaksınız? Bu sorunun yanıtı da şöyle: Pratik bir sisteme sahip olduğu için kredi kartınızla ya da abonelik ile faydalanabiliyorsunuz. Anadolu Yakası’nda 380 bisiklet 38 istasyon, Avrupa Yakası’nda 1120 bisiklet 102 istasyon ile hizmet veren İSBİKE hakkında daha detaylı bilgiye ulaşmak için linke tıklayabilirsiniz.

#TGilekeşfet okuma önerisi: Bisiklet dostu 10 şehir