Ukrayna gerilimi sonrasında turizm sektörü…

Last Updated on 23 Şubat 2022 by Turizm Günlüğü

Dünya Gazetesi’nin köşe yazarlarından Alaattin Aktaş, “Turizm, petrol, döviz, cari denge… Darbe üstüne darbe!” başlıklı yazısında Rusya – Ukrayna geriliminin Türkiye turizmine yönelik olası zararını ele aldı.

Dünya Gazetesi’nin köşe yazarlarından Alaattin Aktaş, “Turizm, petrol, döviz, cari denge… Darbe üstüne darbe!” başlıklı bugünkü köşe yazısında Rusya – Ukrayna geriliminin Türkiye ekonomisine yönelik olumsuz etkilerini mercek altına aldı.

Alaattin Aktaş, turizm sektörüne yönelik olarak “Bu iki ülkeden gelenler azalırsa turizm sektöründe neler olacak?” ve “Turizmden umulan gelir elde edilemezse cari denge sorunu büyüyecek mi?” sorularını yöneltti.

Putin’in yaptığı açıklamalardan ve Rus ordusunun başlattığı harekattan en çok zarar görecek Ukrayna’dan sonra ikinci ülkenin Türkiye olacağını öne süren Aktaş; Türkiye turizminin karşı karşıya olduğu muhtemel zararın boyutlarını irdeledi.

Alaattin Aktaş’ın konuya ilişkin değerlendirmeleri ve “Turizm, petrol, döviz, cari denge… Darbe üstüne darbe!” başlıklı yazısının bir kısmı şu şekilde:

“Türkiye turizmde Rusya ve Ukrayna’ya çok bağlı duruma geldi. 2021’e ilişkin son yıllık veriler gösteriyor ki Türkiye’ye gelen her 100 turistin 27’si Rus ve Ukraynalı.

Bu iki ülkeden geçen yıl gelenlerin sayısı 6.8 milyon.

Ancak bu sayı gerçek potansiyeli yansıtmaktan uzak.

Birkaç yıl geri dönelim; 2019’da yalnızca Rusya’dan gelenlerin sayısı 7 milyonu aşmıştı. O yıl Ukrayna’dan da 1.5 milyon misafir ağırlamıştık. Zaten 2019, 45 milyon turistle Türk turizminin rekor yılıydı.

Kaynak: Dünya Gazetesi

Dolayısıyla pandeminin etkisini büyük ölçüde yitireceği umulan bu yıl Rusya ve Ukrayna’dan geçen yıla göre çok daha fazla turist geleceği bekleniyordu.

Bekleniyordu! Ama artık son gelişmelerin ardından bu beklenti gerçekçi mi, tartışılır hale geldi.

Rus ve Ukraynalı turist sayısında olabilecek bir düşüş bu yıla ilişkin planlarımızı bozacak, bundan kaçış yok. Daha az turist, haliyle daha az döviz demek.

Oysa biz neredeyse tüm planlarımızı bu yıl turizmden çok iyi gelir elde etme üstüne kurgulamıştık.

RESMİ HEDEF 25 MİLYAR DOLAR

Merkez Bankası’nın ödemeler dengesi istatistiklerine göre turizmden elde edilen gelir geçen yıl 19.2 milyar dolar oldu. 2022-2024 dönemi orta vadeli programına göre bu yılın resmi gelir hedefi de 25 milyar dolar.

Resmi hedef bu düzeyde olmakla birlikte demeçlere bakılırsa 35 milyarı da buluruz, 40 milyara da ulaşabiliriz. 

Ya şimdi?

Eğer iki ülke arasındaki sorun daha da dallanıp budaklanır ve dış seyahatlerini engelleyecek boyuta gelirse bizim 25 milyara dünden razı olmamız gerek.”

—O—

Alaattin Aktaş’ın “Turizm, petrol, döviz, cari denge… Darbe üstüne darbe!” başlıklı yazısının tamamını okumak için tıklayınız