Genç seramikçilere ilham veren Füreya bursu

İlk Türk profesyonel kadın seramik sanatçısı Füreya Koral

Last Updated on 6 Nisan 2018 by Yaşar Çelik

Kale Grubu’nun 60. kuruluş yıl dönümü kutlamaları kapsamında sanatseverlerle buluşturduğu Füreya Koral sergisi, genç seramikçilere ilham veren bir burs fonuna dönüştü.

Yoğun ilgi gören retrospektif sergisinde sınırlı sayıda üretilmiş el yapımı Füreya imzalı fincan ve defterlerin geliri Kaleseramik Vakfı (KSV) bünyesinde oluşturulan Füreya Burs Fonu’na aktarıldı.

İlk çağdaş seramik sanatçılarımızdan Füreya Koral’ın aramızdan ayrılışının 20. yılında ‘anmak kadar anlamak’ ve ‘anlatmak’ fikrinden yola çıkarak hazırlanan serginin çıkış noktası; gelenek ile yeniliğin kesiştiği noktada, zorluklara rağmen hiç pes etmeyen Füreya’yı tüm yönleriyle yeni nesillerle bir araya getirerek, bu topraklardan çıkacak nice Füreya’lara ilham vermek, seramiği ve tasarımı kitlelerle buluşturmaktı.

Bir seneyi aşkın süren çalışmanın ardından 18 Kasım 2017’de kapılarını açan ve herkese ulaşıp, yoğun ilgi toplayan sergi, sadece Füreya’nın en kapsamlı retrospektif sergisi olmakla kalmayıp sosyal fayda yaratarak gençlere burs fonu da oluşturdu.

Kale Grubu Başkanı ve CEO’su Zeynep Bodur Okyay

KIZ ÖĞRENCİLERE DESTEK

Sergide sanatseverlerle buluşturulan sınırlı sayıda üretilmiş el yapımı Füreya imzalı fincan ve defterlerin geliri Kaleseramik Vakfı (KSV) bünyesinde oluşturulan Füreya Burs Fonu’na aktarıldı. Bu fon ile, üniversitelerin seramik ve cam bölümlerinde okuyan ve gelecek vadeden kız öğrencilerinin eğitimine destek verilmesi amaçlandı.

GENÇ SANATÇILARA STAJ VE İŞ İMKANI

Türkiye genelindeki tüm üniversitelerin seramik/cam bölümü öğrencilerinin katıldığı ve başvuranlar arasından 7 kişinin seçildiği burs fonunun amacı Füreya’dan ilham alan genç sanatçıların gelecek hayallerine katkı sağlayabilmenin yanı sıra bursu kazanan öğrencilerin öğrenim hayatları boyunca bu burs fonundan yararlanabilmesi olarak belirlendi.

Füreya’nın hayatından ilham alan burs fonu, diğer fonlardan farklı olarak interaktif bir şekilde ilerleyecek. Bursu kazanan öğrencilerle sergi ve atölyelerin ziyaret edilmesi, sanatçı buluşmaları gerçekleştirilmesi amaçlanırken, staj ve iş imkanları da sunulacak.

Kale Grubu, Füreya Koral’ın en kapsamlı retrospektif sergisini sanatseverlerle buluşturdu