Turizm Bakanı Ersoy 2019 hedeflerini açıkladı

Last Updated on 1 Kasım 2018 by Yaşar Çelik

3. çeyrek turizm istatistiklerinin açıklanmasının ardından yüzde 23 artışla yaklaşık 32 milyon turist sayısına ulaştığımızı belirten Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, “Demek ki biz 40 milyon rakamını geçeceğiz ve Türkiye rekorunu kırmış olacağız” dedi.

2019 yılı için çalışmalara başladıklarını kaydeden Bakan Ersoy, klasikleşmiş tanıtımların payını azaltarak, kendisini ülkesine ispatlamış kanaat önderleri veya bloggerlar, sosyal medyada takipçileri yüksek kişilerle geniş kapsamlı PR çalışmaları için start verdiklerini ve gelecek yılı Göbeklitepe ilan etmek istediklerini belirtti.

Ersoy, konuk olarak katıldığı AA Editör Masası’nda şu anki turizm performansı ve 2019 turizm hedefleri hakkında gelen soruları şöyle yanıtladı:

Türkiye’nin turizm geliri, yılın üçüncü çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 1 artarak 11,5 milyar dolar oldu. Bunu nasıl değerlendiriyorsunuz? 2019 erken rezervasyon rakamlarıyla ilgili size ulaşan veriler nasıl?

2019’DA ANA HEDEF NİTELİKLİ TURİST

– Önemli olması gereken Türkiye’de cirolar artık. Kişi sayılarında yüzde 23 artışla yaklaşık 32 milyon turiste geldik üçüncü çeyrek sonunda. Demek ki biz 40 milyon rakamını geçeceğiz ve Türkiye rekorunu kırmış olacağız. Kişi sayısındaki artış çok sevindirici, motive edici. Bundan sonra odaklanmamız gereken yer, kişi başı gecelik geliri nasıl artırırız? Rakip olarak görmemiz gereken Avrupa’nın sayılı ülkeleri var. İspanya, Fransa gibi… ‘Onların seviyelerine nasıl yaklaştırırız’ olmalı. Bizim 2019’daki ana hedefimiz nitelikli turist. Bundan sonra 5 yıl boyunca bütün konsantrasyonumuzu nitelikli turist üzerinde yapacağız. Yani konaklama dış harcaması yüksek, uzun konaklama yapan veya yüksek gelir grubuna sahip turisti hedeflememiz gerekiyor. O zaman yaptığımız iş çok daha kaliteli olacak. Hem hizmet standartlarımızı yükselteceğiz, hem yatırımlarımızı artıracağız, hem de geri dönüşü çok kısa olduğu için yabancı sermaye için çok cazip hale geleceğiz.

Nitelikli turistin Türkiye’ye gelmesi için ne tür adımlar atılacak?

GENİŞ KAPSAMLI PR ÇALIŞMALARI GELİYOR

– Normalleşmeye geçiş süreci geçen yıl başladı. Türkiye’nin üzerine yapıştırılmış bir algı sorunu var, önemli olan bu algı sorunundan da bizim sıyrılmamız gerekiyor. Bunun için de PR’a çok öncelik vereceğiz.

Klasikleşmiş tanıtımların payını azaltacağız, buradan tasarruf ettiğimiz kısmı yeni teknoloji alanlarına kaydıracağız. Kendisini ülkesine ispatlamış kanaat önderleri veya bloggerlar, sosyal medyada takipçileri yüksek kişilerle geniş kapsamlı PR çalışmasını 2019’da başlatacağız.

KOLEJ STATÜLÜ MESLEK LİSELERİ

Turizmin olmaza olmazı insan kaynağı. Bu nedenle en temele yani eğitime inmek gerekiyor. Bunla ilgili bir çalışma başlattık. Geçen ay Milli Eğitim Bakanlığımızla bir protokol yaptık. Turizm Meslek Liselerine kolej statüsü kazandırılması adı altında çalışma yapıyoruz. Hazırlıkta İngilizce, lise birden itibaren Rusça eğitiminin mecbur tutulduğu, lise ikiden itibaren de Almanca, Fransızca, Çince veya Arapçadan herhangi birisinin seçmeli olarak tercih edildiği, yani üç lisanın iyi şekilde öğretildiği, eğitiminde müfredatta ağırlıklı İngilizce yapılacağı kolej statülü meslek liseleri yaratıyoruz. İkinci nokta, müfredatta okul saatleri ve günlerini değiştiriyoruz. Sektörde önemli olan 20 Nisan-20 Ekim arasında eğitimlerine otelde devam ediyor bu öğrenciler. Bunu da sağlayabilmek için pilot okullar seçtik, bunları partner otellerle birleştirdik. İlk etapta 10 deneme okulunda buna başlıyoruz. 76 turizm meslek lisesi var, 5 yıl içinde tamamını bu statüye alacağız.

THY İLE TARİFELİ SEFERLER

Öte yandan ulaşım konusu da çok önemli. Antalya, Bodrum, Dalaman, İzmir gibi ağırlıklı turist alan bölgeler ‘charter’ ile geliyor yolcular. Burada eğer nitelikli turist istiyorsanız, ‘business class’lı tarifeli seferleri başlatmanız gerekiyor. Türk Hava Yolları ile bir protokol gerçekleştirdik Ekim başında. Bu protokol kapsamında Nisan ayı itibariyle yaklaşık 14 ülkede, 17 destinasyonda, 67 frekansta tarifeli seferlere başlıyoruz. Direk turizm hamlesi dediğimiz açılımın bir karşılığı bu. İngiltere’den, Almanya’dan, Rusya’dan, Ukrayna’dan, Suudi Arabistan’dan, İsrail’den, Cezayir’den, Kuveyt’ten, hem batı ülkelerinden, hem Azerbaycan’dan, Rusça konuşan ülkelerden, hem de Ortadoğu ülkelerinden Antalya, Bodrum, Dalaman, İzmir destinasyonlarına nisan itibariyle tarifeli seferleri başlatmış olacağız Türk Hava Yollarıyla birlikte.

“2019 YILINI ‘GÖBEKLİTEPE YILI’ İLAN ETMEK İSTİYORUZ”

Turizmde gelecek yılı ‘Göbeklitepe Yılı’ ilan etmek istiyoruz. İlk yapacağımız önemli hamle, turizm açısından da önemli olan 20 önemli noktada kazı çalışmalarının 12 aya yayılması. Türkiye’de 153 noktada kazı yapılıyor. Bunun 122’si yerel kazı ekipleri, 31’i yabancı kazı ekipleri tarafından gerçekleştiriliyor.