Türkiye’nin 6 tarihi mirası National Geographic’te

Last Updated on 17 Ocak 2019 by Turizm Günlüğü

Dünyanın en ünlü coğrafya ve keşif kuruluşu National Geographic’in ‘Ölmeden Önce Görülmesi Gereken Yerler’ adlı kitabının son sayısında Türkiye’den 6 kültür ve doğa mirası alanına yer verildi.

UNESCO Dünya Mirası Kalıcı Listesi’ne giren ve dünyanın en eski tapınağı olduğu düşünülen Göbeklitepe’nin de yer aldığı kitapta; Ayasofya, Mardin, Sümela Manastırı, Mısır Çarşısı ve Kapadokya Argos Oteli bulunuyor.

Troia’dan sonra dikkatleri üzerine toplayan Şanlıurfa’daki Göbeklitepe, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 2019 yılının ‘Göbeklitepe Yılı’ olarak ilan edilmesinin ardından şimdi de dünyaca ünlü National Geographic’in ’Ölmeden Önce Görülmesi Gereken Yerler’ kitabında yer buldu.

Kitabın ‘Dünyanın en eski mekanları’ bölümünde Göbeklitepe’den; “İnşası milattan önce 10 bin yılına uzanan Göbeklitepe’nin egzotik bitki ve hayvan resimlerini oyulduğu dikili taşlarla en eski tapınak olduğu düşünülmektedir. Çevrede antik insan figürleri bulunmuştur” ifadeleriyle söz edildi.

Göbeklitepe’nin yanı sıra Ayasofya “Belki de inşa edilmiş en mükemmel bina” olarak, Mardin “Artuklu mirası” olarak, ‘Dağ Manastırları’ bölümünde Sümela Manastırı, ‘Büyük Pazarlar’ kısmında Mısır Çarşısı ve ‘Muhteşem Oteller’ kısmında Kapadokya Argos Oteli sunuldu.