Gölcük Tabiat Parkı’nda yapılaşmaya iptal kararı

Gölcük Tabiat Parkı gelecek nesillere sorumluluk kapsamında korunacak.
Gölcük Tabiat Parkı gelecek nesillere sorumluluk kapsamında korunacak.

Last Updated on 7 Haziran 2019 by Yaşar Çelik

Bolu’nun turizm cenneti Gölcük Tabiat Parkı’na yapılması planlanan, 19 odalı dağ köşkü ve 25 bungalov projesi mahkeme kararı ile iptal edildi.

Bolu İdare Mahkemesi, Gölcük Platformu’nun yargıya taşıdığı Bolu Gölcük Tabiat Parkı Revizyon Gelişme Planı’nın 25 bungalov ile idare binası yapılarak, çitle çevrilmesine ilişkin bölümünü oy birliğiyle iptal etti.

“GELECEK NESİLLERE KARŞI SORUMLUYUZ”

İdare Mahkemesinin kararında iptal kararının dayanağı olarak şu ifadelere yer verildi, “Doğal değerlerimizin korunarak gelecek nesillere bozulmadan aktarılması ve onlara yaşanabilir bir dünya bırakılması hem ulusal ve uluslararası mevzuattan hem de devreden kültürel mirasımızdan kaynaklanan bir zorunluluk ve sorumluluktur.”

“PLAN YAPARKEN YAŞAM ÇEŞİTLİLİĞİNİ GÖZETMEK ŞART”

Bolu İdare Mahkemesi’nin oy birliği ile aldığı iptal kararında şu hususların altı çizildi, “Gölcük Tabiat Parkı, içerisinde bulunan Devlet Konukevi’nin göl yüzeyine yansımasıyla kartpostallara konu olan güzellikte, insanların şehir hayatının yoğunluğundan uzaklaşarak zaman geçirdiği, kültürümüzün bir parçası olarak piknik yapmak ya da göl çevresinde yürümek suretiyle huzurlu bir şekilde tabiatla buluştuğu eşsiz dinlence alanlardan biridir. Öte yandan gece insan faaliyetleri azaldığında göl kenarına inen ayılar, varlığı değerlendirilen kurt, tilki, çakal, porsuk, kızıl geyik, karaca, yabani kedi, sansar ve gelincik gibi hayvanlar ile endemik canlı ve hayvan türlerinin yaşam alanı olması bakımından tabiat örtüsü ve yaban hayatı için de yeryüzünün eşsiz noktalarından biridir. Alanı daha kıymetli kılan bir yönünün de bu yaşam çeşitliliğinin varlığı olduğu şüphesizdir. Gölcük Tabiat Parkı‘nın planlı bir şekilde korunması ve geliştirilmesi elbette ki önemlidir. Ancak bu planlar yapılırken yukarıda aktarılan yaşam çeşitliliği gözetilerek plan kararları oluşturulması gerektiği de izahtan varestedir. Ayrıca teleferik, kır lokantası ve dağ kızağı yapımına ilişkin iptal istemi mahkeme tarafından reddedildi.”

Gölcük Tabiat Parkı kurtuldu.
Gölcük Tabiat Parkı kurtuldu

GÖLCÜK TABİAT PARKI’NDA NELER OLMUŞTU

Bolu’ya 13 kilometre uzaklıkta olan ve her yıl yaklaşık 1 milyon kişinin ziyaret ettiği Gölcük Tabiat Parkı’na 19 odalı dağ köşkü ile 25 bungalov yapımı ve göl gazinosunun özel işletmeye verilmesi için 19 Aralık 2017 tarihinde Bolu Belediyesi Meclis Salonu’nda ihale yapıldı. Yapılan ihale daha sonra Bolu Belediyesi Encümeni tarafından iptal edilerek, projenin belediye tarafından gerçekleştirilmesine karar verildi. Kararın ardından projenin içerisinde bulunan 25 adet bungalov evin gölden 500 metre uzaklıkta belirlenen bir alanda yapımına başlandı.

GÖLCÜK PLATFORMU KONUYU YARGIYA TAŞIDI

Projenin açıklanmasını takip eden günlerde Gölcük Platformu konuyu yargıya taşıdı. Gölcük Platformu’nun hukuki temsilcisi, projenin Gölcük Tabiat Parkı’nın doğal yapısını bozacağı gerekçesiyle açılan davada bilirkişi raporu hazırlanmasını istedi. Raporun hazırlanmasının ardından Bolu İdare Mahkemesinde görülen davada yürütmeyi durdurma kararı çıktı.

Bolu İdare Mahkemesi tarafından Aralık ayında verilen yürütmeyi durdurma kararının ardından mahkeme 8 Mayıs tarihinde esastan karar verdi. Mahkeme, Bolu Gölcük Tabiat Parkı Revizyon Gelişme Planı’nın 25 bungalov ile idare binası yapılarak, çitle çevrilmesine ilişkin bölümünü oy birliğiyle iptal etti.

GÖLCÜK PLATFORMU EMEĞİ GEÇENLERE TEŞEKKÜR ETTİ

Bolununsesi.com internet sitesinde yer alan habere göre, Gölcük ihalesinin iptal olduğunun duyurulmasının ardından Gölcük Platformu tarafından yapılan açıklamada, “Haklı mücadelemize destek veren başta Bolu halkı olmak üzere, ulusal ve yerel basına, tüm Türkiye kamuoyuna, platform üyelerine sonsuz teşekkürlerimizi sunarız” denildi.

Kaynak: Cumhuriyet

Gölcük Tabiat Parkı’ndan görüntüler. Yolgezginleri tarafından çekilmiştir.