Sedat Bornovalı: Artık kriz sonrasını düşünüyoruz

İstanbul Rehberler Odası (İRO) Başkanı Sedat Bornovalı
İstanbul Rehberler Odası (İRO) Başkanı Sedat Bornovalı

Last Updated on 4 Nisan 2020 by Turizm Günlüğü

Bütün dünyayı kasıp kavuran Cornavirüs (Covid-19) salgınından turizmde ilk etkilenen kesimlerden biri olan profesyonel turist rehberlerinin endişeli bekleyişi sürerken, bu zorlu süreçte devletin açıkladığı destek paketlerinin hangisinden yararlanabileceklerine dair soruları İstanbul Rehberler Odası (İRO) Başkanı Sedat Bornovalı, Turizmgunlugu.com için açıkladı.

Farklı statülerde çalışan rehberlerin hepsinin yararlanabileceği bir kapsam olduğunu bildiren Bornovalı, İş Kanunu’na tabi olarak bir işverene bağlı çalışan rehberlerin, işverenin geçici çalışma ödeneğine başvurması sayesinde önümüzdeki zor aylarda gelirsiz kalmayacağını söyledi. Bornovalı, “Kendi nam ve hesabına çalışan rehberlerin de kamuya karşı olan yükümlülükleri ertelendi. Bunun dışında kamu bankalarının verdiği elverişli kredilerden de geliri belirli bir rakamın altında olanların yararlanması ve zorlu ayları bu şekilde atlatması mümkün olacak diye umuyoruz” dedi.

TUREB Yönetim Kurulu

Krizin en başından bu yana Turist Rehberleri Birliği’nin (TUREB) öncülüğünde yurt genelindeki tüm rehberlik meslek örgütleriyle çok sıkı irtibat halinde olduklarını belirten Bornovalı, önceleri fiziki toplantılar yaparken, şimdilerde telekonferanslar halinde bir araya geldiklerini anlattı. “Hazine ve Maliye Bakan Yardımcımızla yapılan toplantıda bizzat hazır bulundum” diyen Bornovalı, TUREB Başkanı Suat Tural’ın Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’la telekonferans görüşmelerine katıldığını ifade etti. Bornovalı, “Baştaki önerilerimiz şu andaki genel ekonomik tedbir paketlerine çok benzer içerik taşıyordu ve ümidimiz kısa vadede sorunların bitmesi. O zaman bizler açısından bu tedbirler yeterli olacaktır”diye konuştu.

İRO OFİSİ AÇIK

İRO’nun Taksim’deki çalışma ofisinin açık olduğunu ve kamu kurumlarının çalışmalarına ara verilmesi yolunda bir talimat gelmediği sürece açık olacağını kaydeden Bornovalı, daha kısaltılmış mesailer ve dönüşümlü çalışma sistemiyle işleri yürüttüklerini aktardı. Bornovalı, “Personelimiz özel araçla gelebilecekleri şekilde organize oluyor. Toplu taşımayı kullanmak zorunda kalmadan, kendilerini ve sevdiklerini tehlikeye atmadan mesailerini sürdürebiliyorlar. Zaten yaptığımız işlemlere yönelik talep de çok düştü. Çalışma kartı almak gibi ihtiyaçlar turizm faaliyeti kalmadığı için çok azaldı. Sahte rehberliğe karşı yaptığımız düzenli denetimleri de doğal olarak şimdilik askıya aldık” açıklamasında bulundu.

KÜLTÜR GEZİLERİNE İLGİ ARTABİLİR

Salgın sonrası turizmde nasıl bir tablo ile karşı karşıya kalınacağına dair fikir yürütmenin çok zor olduğunu vurgulayan Bornovalı, ancak senaryolar üzerinde değerlendirme yapılabileceğini ifade ederek şu yorumu paylaştı:

“Eğer iyi senaryo gerçekleşirse yani şu halimizde dibe vurduysak veya vurmak üzereysek ve kısa zamanda çıkış başlarsa, öncelikle iç turizmde hızlı bir talep artışı çıkabilir. Konaklama ve ulaşım ihtiyaçları bulunmayan kent içi kültür gezileri en hızlı şekilde başlayarak rehberler açısından ilk canlanmalar yaşanır. Ardından da sezonun geç başlaması nedeniyle talep birikmesi olacağından sezonun uzaması söz konusu olabilir. Bu sayede sezonun toplam getirisi değil de sadece bir kısmı sonuna doğru yoğunlaşarak rehberler ve turizmin en azından bazı diğer paydaşları açısından kurtulabilir.

EĞİTİM FAALİYETLERİNE DEVAM

Hepsi yüksek öğrenim görmüş ve en az bir yabancı dili anadil seviyesinde bilen kültürlü bireylerden oluşan turist rehberliği camiası içinde bulunduğumuz durumu metanetle karşılıyor. Birçok üyemiz çalışmadan geçecek bu dönemi kişisel gelişime zaman ayırmak, bilgilerini daha da ileri götürmek için bir fırsat olarak görüyor. Meslek örgütleri olarak internet üzerinden eğitim faaliyetlerine de ağırlık vereceğiz.”