6 adımda kariyer değiştirme rehberi

Kariyer kapısı

Last Updated on 15 Temmuz 2022 by Yaşar Çelik

Düşük maaş, işinde mutlu olmama, farklı hayallere sahip olma gibi konular nedeniyle birçok insan mesleğini değiştirmek, kariyerini yeniden çizmek istiyor. Kariyer kapısı.

Birçok kişinin kariyer planlamasını yapan Hanersman Eğitim Danışmanlık Kurucusu, Akademisyen-Yazar Ecehan Ersöz, iş hayatındaki memnuniyetsizliklerin kişilerin yaşam kalitesini doğrudan etkilediğini ve bu memnuniyetsizlikte alınan maaş, işin kişinin doğasıyla uyumu, severek yapılması, kariyer yolculuğunu istediği gibi şekillendirememesinin son derece etkili olduğunu belirtiyor. İşte kariyerinde yol ayrımında olanlara öneriler:

Okuma önerisi: Öğrenciler için bir rehber: Turizm ile ilgili meslekler

1- Değişiklik kararını vermek

İkinci kariyer için ne istendiğine net karar verilmeli. Kendilerini hangi alanda ne yapmak için güçlü hissediyor? Bu değişiklik için gereken hazırlık sürecini göze alabilecek mi? Bu değişim için gereken beceri ve yetkinlik geliştirme konusuna gereken zamanı ayırabilecek mi? Nereden başlaması gerektiğini biliyor mu? Kariyer değişikliği kararını verirken geçici bir heves mi yoksa bu sorular üzerinde düşünecek kadar derinleşildi mi bunu belirlemek çok önemli.

2- İkinci kariyer eğitimle desteklenmeli

Çalışılmak istenilen alana dair güncel noktaları yakalamak, bilgi eksiklerini gidermek, yaratıcı düşünebilmek için alınacak eğitimler hazır bulunuşluğu artıracak ve kişiyi güçlendirecektir. Bu olmadan değişiklik yapıldığında ise kişiler uzun vadede yeni iş alanında bocalama yaşıyor ve motivasyon kaybına uğrayabiliyorlar. Teknoloji, medya, pazarlama, müşteri beklentileri sürekli değişiyor. O yüzden mutlaka donanımı olan kişilerden eğitim alınmalı. Kariyer kapısı.

3- İlgi duyulan sektöre ve/veya pozisyona dair araştırma yapmak

İkinci kariyer için ne düşünülüyor? Bunun kapsamı genel olarak baktığımızda çok geniş. Aynı sektörde farklı bir pozisyon mu, farklı sektörde aynı pozisyon mu, hem sektör hem pozisyonun değiştirilmesi mi yoksa bağımsız bir girişimci olup kendi işini kurmak mı? Örneğin bankada çalışan birisi için denetimden pazarlamaya geçmek olabileceği gibi, bir tatil beldesinde butik otel işletme ya da bir kafe açmaya kadar farklılaşabilir. Diğer yandan üretimde çalışan bir kişi kariyerine pazarlamada devam etmek istiyor olabilir. Hedeflenen nokta ne ise ona yönelik detaylı bir araştırma yapılması gerekiyor. Aksi takdirde mevcut işinden ayrıldıktan sonra büyük belirsizlikler yaşanabilir.

4- Geçmiş tecrübeleri kullanmak

İş hayatında kazanılmış deneyim her zaman için çok kıymetli ve mutlaka kişiye birçok kazanım sağlıyor. Mevcut kariyerinde şu ana kadar geliştirdiği hangi yetkinlikler tecrübeler ikinci kariyerini destekleyebilir? Bunun üzerinde de düşünmekte ikinci kariyeri destekleyecek detayları keşfetmekte çok kıymetli.

5- Özgeçmişi ve ön yazıyı güncellemek

Başvurulmak istenen pozisyonların gereklilikleri incelenip bunlara dair eğitimler alındıktan sonra CV ve ön yazı bu doğrultuda güncellenmeli. Bu noktada yeni kariyer için başvurulan pozisyonlar için bu geçişin nedenleri de doğru şekilde ifade edilebilmeli, bu karara neyin sebep olduğu anlatılmalı.

6- Kişisel markalaşmayı doğru yansıtmak

Günümüzde iş hayatındaki her birey için kişisel temsil ve imaj çok önemli. Kişisel markanızı sahip olduğunuz donanım, bilgi birikimi, imajınız ve değerleriniz oluşturuyor. Bunların karşı tarafa yani işverene doğru aktarılması gerekiyor. Bunu kişinin bir iş yerine sunacağı, oraya her anlamda katacağı değer önerisi olarak da düşünebilirsiniz.