İstanbul gezi rehberi 2022: TD MAG notları

İstanbul gezi rehberi
Galata Kulesi / Görsel: Depositphotos

Last Updated on 26 Eylül 2022 by Yaşar Çelik

İstanbul gezilecek yerler, İstanbul’da yeme içme mekanları, plajlar, müzeler, tarihi yerler, Instagram rotaları, Masterchef Türkiye jürilerinin restoranları, şehir efsaneleri gibi konuların yer aldığı kapsamlı bir İstanbul Gezi Rehberi 2022 sizi bekliyor.

Boğazın iki yakasına yayılmış, bugün 16 milyona yaklaşan nüfusu ve tarihi geçmişi ile önemli bir megakenttir. Avrupa, Asya ve Afrika kıtalarının buluştuğu geniş bir bölgenin tartışmasız tek hâkimi olmuş ve bu süreç içerisinde dünya tarihini önemli derecede etkilemeyi başarmıştır. Bu metropol, dört farklı imparatorluğa başkentlik yapmış İstanbul’dan başka bir şehir değildir. Doğu’nun ve Batı’nın yegane şehri İstanbul’u keşfetmeye hazır mısınız? O zaman başlıyoruz.

Burada kısa kısa ele alacağımız seyahat notlarının daha ayrıntılı versiyonuna Tourism Diary dergimizin 6. Sayısı İstanbul Gezi Rehberi’nden ulaşabilirsiniz. Şehirle ilgili daha fazla bilgiye, rotaya ve merak ettiklerinize ulaşmak için hemen tıklayın, okumaya başlayın: TD MAG 6. Sayı

İstanbul Hakkında

Coğrafya: İstanbul kıtalararası bir şehirdir. Avrupa Yakası ve Anadolu Yakası olarak ikiye ayrılır. İlin yüzölçümü 5.461 kilometrekaredir. Şehirdeki en yüksek üç nokta sırasıyla; 537 metrelik Aydos Tepesi, 438 metrelik Kayış Dağı, 442 metrelik Alemdağ’dır. Şehirde, Marmara Denizi ve Boğaz’da irili ufaklı 11 adanın yanı sıra, Karadeniz’de ufak kayalıklar ve Haliç’te Bahariye Adaları yer alır.

İklim: Ilıman iklim tipi görülür. İstanbul’un yazları sıcak ve nemli, kışları soğuk, yağışlı ve bazen karlıdır. Nem yüzünden hava, sıcak olduğundan daha sıcak; soğuk olduğundan daha soğuk hissedilmektedir. En sıcak aylar Temmuz ve Ağustos, en soğuk aylar ise Ocak ve Şubat aylarıdır.

Turizm: İstanbul’da her bütçeye uygun otel bulmak mümkündür. 5 yıldızlı zincir otellerden, butik aile işletmesi otellere kadar binden fazla otel bulunmaktadır. İstanbul’un her alanında tarihin çeşitli dönemlerinden kalma tarihî eserlerle karşılaşmak mümkündür. Envanterlerde kayıtlı binlerce tarihî eser arasında, kent duvarları, saraylar, kasırlar, camiler, kiliseler, sinagoglar, çeşmeler ve konaklar bulunur. İstanbul’un tarihsel merkezi konumundaki Fatih ilçesi (Tarihî yarımada), Haliç çevresi yerleşimleri; Beyoğlu ve Eyüpsultan, Boğaziçi’nde Beşiktaş ve Sarıyer; Anadolu Yakası’nda Kadıköy, Üsküdar ve Adalar ilçeleri İstanbul’un tarih turizmi açısından zengin merkezleri arasında yer alır. Doğa turizmi içinse Beykoz, Şile, Adalar ve Sarıyer’de ilgi çekici adresler bulunmaktadır.

İstanbul gezi rehberi 2022
İstanbul Şehir Manzarasına bakan Gezgin silüeti. Görsel: Depositphotos
İstanbul’a nasıl gidilir?

Hava: İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı ve İstanbul Havalimanı, her yıl milyonlarca yolcuyu ağırlıyor. Hem bu havalimanlarına hem de şehir merkezine veya dilediğiniz seyahat noktasına HAVAİST ve HAVABÜS otobüslerinin yanı sıra İETT seferleri, taksi, kiralık araç yöntemleriyle ulaşabilirsiniz. İstanbul Havalimanı metro hatlarının Eylül-Ekim 2022 tarihlerinde açılacağı öngörülüyor.

Kara: Esenler Otogarı 200’den fazla otobüs firması, 168 peronu, 11 bin metrekarelik alanı ile günde 50 bin bilet keserek yolcu taşımaya devam ediyor. Bu otogar dışında firmaların cep otogarları, Alibeyköy Otogarı ve Harem de İstanbul’a şehirlerarası otobüsle ulaşım sağlayabileceğiniz diğer noktalar olarak öne çıkıyor.

Deniz: Şehre İDO ve BUDO seferleri ile çevre kentlerden geliş yapabilirsiniz. Arabalı vapur hatlarını kullanarak kendi aracınızla deniz yolu ulaşımınızı rahatlıkla gerçekleştirebilirsiniz. Girne, Magusa, Hatay, Tekirdağ, Bandırma, Yalova, Bursa, Avşa, Marmara Adası’ndan kalkışlı deniz otobüsleri ile İstanbul’a gelebilirsiniz.

Demir: İstanbul’dan kalkan ve İstanbul’a gelen yüksek hızlı trenler, ana hat trenleri ve bölgesel trenler demir yolu ulaşımını en konforlu hale getiren yolculuklar oluyor. Sofya, Adapazarı, Ankara, Konya, Eskişehir seferleri ile İstanbul’a tren yoluyla ulaşım sağlayabilirsiniz.

Şehir içi ulaşım: İstanbul’da kara yolu ulaşımında taksiler, minibüsler, İETT otobüsleri, metrobüs hizmet veriyor. Deniz yolu ulaşımında yine şehir hatları deniz otobüsleri, Turyol ve vapurlar karşımıza çıkıyor. Raylı sistemlerde ise Marmaray, metro, tramvay ve füniküler yer alıyor. Bunun yanı sıra teleferik de tercih edebileceğiniz bir başka ulaşım aracı oluyor. Ayrıca kent yaşamına akıllı ulaşım seçeneği getiren Martı, Binbin, HOP, LINK gibi elektrikli scooter ve motor modelleriyle şehri turlayabilirsiniz. Şehir içinde tüm bu ulaşım seçeneklerini satın alacağınız İstanbulkart ile gerçekleştirebilirsiniz. İstanbulkart; toplu ulaşımda kullanılan bilet olma niteliğinde bir şehir kartı. Ayrıca ulaşım dışındaki alanlarda (tuvaletlerde, Hamidiye su otomatlarında, sosyal tesisler, yemek ve market alışverişleri) da kullanılabilen bir elektronik para kartıdır.

İstanbul ulaşımıyla ilgili faydalı web siteleri için tıklayın.

İstanbul’a ne zaman gidilir?

‘İstanbul’a ne zaman gidilir’ diye düşünüyorsanız öncelikle hangi tür gezi yapmak istediğinize karar vermelisiniz. Böylelikle tam olarak aradığınız her şeyi bu güzel şehirde bulabilirsiniz. Ama genel hatlarıyla İstanbul’u gezmek için en ideal aylar bahar aylarıdır diyebiliriz. Yaz akşamlarını sahil kesimlerinde değerlendirebilir ya da yaz eğlencelerine ve sanatsal etkinliklere katılabilir, kış mevsiminin getirdiği beyaz manzarayı şehrin yüksek alanlarından seyredebilirsiniz. ‘İstanbul’u gezmek için kaç gün kalmak gerekir?’ diye soranlara “bazen İstanbul’da yaşamak bile yeterli olmuyor” desek de siz, yedi tepeli bu şehir için en az 1 haftanızı ayırın diyelim biz. (:

Hyatt Regency İstanbul Ataköy
İstanbul’da nerede kalınır?

Şehrin dört bir yanında yükselen beş yıldızlı oteller, misafirlerine konaklama için gösterişli bir imkân sunuyor. Kentin en ünlü otelleri Çırağan Caddesi üzerinde, Maslak’ta ve 4. Levent’te yer alıyor. İstanbul gezi rehberi 2022. İstanbul gezi rehberi 2022

Eğlenceyi iliklerine kadar yaşamak isteyen gece kuşları içinse Beşiktaş, Kadıköy, Taksim, Şişli gibi hareketli semtler konaklama için en iyi alternatiflerin başında geliyor. Merkezi noktalarda yer alan oteller, dünyanın kalbinin attığı İstanbul’u keşfetmek için ulaşım kolaylığı nedeniyle tercih edilebilir.

Konaklayacağınız bölgeyi mutlaka seyahat planlarınıza göre seçin. Kız Kulesi, Galata Kulesi, Yerebatan Sarnıcı, Sultanahmet Camii, Ayasofya Müzesi, Topkapı Sarayı, Dolmabahçe Sarayı, Haydarpaşa Garı, Rumeli Hisarı, Mısır Çarşısı, Adalar, Beylerbeyi Sarayı, Gülhane Parkı, Emirgan Korusu, Yıldız Sarayı, Süleymaniye Camii gibi tarihi-turistik yerleri ziyaret etmek için buralara yakın otelleri değerlendirebilirsiniz. İstanbul’un zarafetle buluşan otellerinde benzersiz bir konaklama deneyimi istiyorsanız bu 10 lüks otel önerimize mutlaka göz atın.

İstanbul gezi rehberi 2022
Historical colorful houses in KUZGUNCUK. Kuzguncuk is a neighborhood in the Uskudar district in Istanbul, Turkey. Görsel: Depositphotos
İstanbul’da nerelere gidilir?

Toplam 39 ilçesi ama en çok da en renkli semtleriyle ziyaretçilerini kendine çeken bu kozmopolit metropolün bolca tarih, çokça popüler, biraz sakin biraz da sanatsal rotalarına gidiyoruz. İstanbul’un gezilecek en iyi 10 ilçesi için tıklayın.

Daha özel rotalar arıyorsanız; Melih Daşgın’ın Kuleli Askeri Lisesi, Şenay Ceylan’ın Galataport, şehrin görkemli kaleleri, sarayları, kasırları ve millet bahçeleri, park&korular ve Kamondo Merdivenleri, Yerebatan Sarnıcı ve Atatürk Kültür Merkezi (AKM) ve son olarak plajları gezilecek listenize not etmek için tıklayın.

“Bunlar yetmez, bana Instagram’a koyabileceğim yerler de lazım” derseniz İstanbul’un popüler Instagram duraklarına bakabilirsiniz.

Kültür & Sanat meraklıları için özenle hazırladığım İstanbul müze rehberinde mutlaka ziyaret etmeniz gereken 10 müzeyi ise şöyle listeledim.

Güzellik dosyası: Hangi İstanbul rotasında ne giymeli? 

İstanbul çok yönlü bir şehir! Her katmanında farklı bir yere rastlamak mümkün. Peki, sizin gardırobunuz bu şehri keşfetmek için hazır mı? Şıklığı odak noktasına alan kombinlerin İstanbul rotalarıyla buluştuğu stil dosyamıza, makyaj öncesi, sırası ve sonrası cilt bakımı rutinine ve sezonun favori makyaj portrelerine buradan ulaşabilirsiniz.

MasterChef Türkiye jürileri: Mehmet Yalçınkaya, Danilo Zanna ve Somer Sivrioğlu
İstanbul’da ne yenir?

TV8 ekranlarının uzun soluklu programlarından MasterChef Türkiye ile tanıdığımız jüri üyeleri Mehmet Yalçınkaya, Danilo Zanna ve Somer Sivrioğlu, İstanbul’da açtıkları restoranlarla gastrofilleri büyülemeye devam ediyor. Şeflerin restoranları için tıklayın.

Osmanlı – Türk mutfağının yanı sıra dünya mutfağının en güzel örneklerini bulabileceğiniz, haliyle yüzlerce lezzeti içinde barındıran İstanbul, Türkiye’nin gastronomi olarak önemli bir buluşma noktası. Siz de şehrin en iyi restoranlarından en iyi otel mutfaklarına ve İstanbul sokak lezzetlerine doğru özel bir yolculuğa buraya tıklayarak çıkabilirsiniz. Mustafa Oğuz, Sibel Gür, Kübra Kırbaç’ın en özel yazıları sizleri bekliyor.

İstanbul’dan ne alınır?

Bir yanı otantik bir yanı modern… Tüm farklılıkların bir mozaiği olan İstanbul’da nereden ne alınır sorusunun üzerine eğildim. Ve İstanbul’un en iyi alışveriş semtleriyle alışveriş merkezlerini bir araya getirdim. İstanbul’un alışveriş için en ideal 5 semti; Beyoğlu/Taksim, Kadıköy, Bakırköy, Nişantaşı, Fatih olarak sıralarken, İstanbul’un en iyi 5 alışveriş merkezini ise Kanyon, İstinye Park, Mall of Istanbul, Emaar Square Mall ve Zorlu Center olarak ele aldım. Detaylar için tıklayabilirsiniz.

Kız Kulesi Efsanesi: Hero ve Leandros imkânsız aşkları
İstanbul’un şehir efsaneleri

Turizm Rehberi Seda Çiçekli Ayyıldız, şehrin en ilgi çekici efsanelerinden 5 tanesini sizin için bir araya getirdi. Benim favorim Galata Kulesi. Bakalım siz hangisini beğeneceksiniz. Öğrenmek için hemen tıklayın. İstanbul gezi rehberi 2022. İstanbul gezi rehberi 2022

İstanbul’un gece hayatı

Gece hayatının kalbi 7 gün 24 saat hiç durmadan attığı İstanbul’da en renkli ve en hareketli anlara şahit olabilirsiniz. İşte inanılmaz dakikalar yaşayacağınız o ünlü gece mekânları:

  • Oligark İstanbul
  • Pasha Club İstanbul
  • Huqqa Kuruçeşme
  • Sortie
  • Club Albüm
  • Blackk
  • 360 İstanbul
  • Taksim Rıddım
  • Ruby Ortaköy
  • Majestueux Club Exclusive
Istanbul Festivali – Hayko Cepkin konseri
İstanbul etkinlik ve festival takvimi

Bu etkinlikler şehrinde, kendi tarzınıza uygun programı hemen bulmak çok kolay değil. Hem küresel hem de yerel çapta ilgi gören pek çok festival, panayır, bienal, konser, organizasyon, tiyatro gibi gösterimler düzenleniyor. Özellikle Beyoğlu Kültür Yolu Festivali ve İstanbul Festivali şehrin dikkat çeken etkinlikleri arasında yer alıyor.

UNIQ Hall Lounge, Volkswagen Arena, Salon İKSV, Babylon, Ghetto, Jolly Joker İstanbul, Santral İstanbul, garajistanbul, Parkorman, İş Sanat Kültür Merkezi ve Akbank Sanat Kültür Merkezi, Atatürk Kültür Merkezi (AKM) bu etkinliklerin yapıldığı yerlerden sadece birkaçı.

Özellikle sonbahar aylarına denk gelen İstanbul Cazz Mevsimi bile sizi İstanbul’a çekmeye yetecek. Açıkhava konser merkezlerinin başında gelen Küçükçiftlik Park’ın yanı sıra Harbiye Cemil Topuzlu Açık Hava Sahnesi ve Turkcell Kuruçeşme Arena dikkat çeken diğer yerler arasında. Kış aylarında ise Zorlu PSM, Babylon, Ghetto, If Performance Hall, The Hall, Santralistanbul ve Volkswagen Arena vazgeçilmez durağınız olacak.

Bar ve gece kulüplerindeki etkinlikler için ise Beşiktaş, Kadıköy ve Taksim’deki mekânları değerlendirebilirsiniz. Örneğin bu semtlerdeki popüler mekânlar arasında Dorock XL, Ayı, Eskici, Karga, Zeplin, CoCo Bongo Night Club, Le Fumoir, Sponge Bar, Beer Point, 45’lik, Dorock Bar, Jolly Joker, Eskici Live, Hayal Kahvesi gibi yerler bulunuyor.

İstanbul etkinlik programlarını internet ve sosyal medya üzerinden takip ederek haberdar olabilir, biletlerinizi biletix veya gösteri merkezi gişelerinden almayı tercih edebilirsiniz. Bu etkinliklere göz atabileceğiniz bazı faydalı web siteleri için tıklayın.

Yapılacaklar Listesi: İstanbul’da bunları yapmadan dönmeyin!

• Madame Tussauds Müzesi’nde ünlülerin balmumu heykelleriyle fotoğraf çektirin.
• Galata Kulesi’nden İstanbul’u kuş bakışı misali izleyin.
• Kadıköy’den vapurla Beşiktaş’a geçerken martılara simit atın.
• Süleymaniye’nin eteklerinde gizlenmiş Rüstempaşa Camii’nin güzelliğine şahit olun.
• Mısır Çarşısı’nı ve Kapalıçarşı’yı boydan boya gezerek otantik alışverişin keyfini çıkarın.
• Üsküdar Sahili’nde banklara sırtınızı yaslayarak Kız Kulesi’ni seyredin.
• İstiklal Caddesi’nde güzel bir yürüyüşe çıkın.
• Caddebostan Sahili’nde bisiklet turuna çıkarak manzaraya kaşı pedal çevirin.
• Kuzguncuk’un kendisine çeken renkli evlerin olduğu sokaklarında kaybolun.
• Büyükada Aya Yorgi Kilisesi’nde dilek tutun.

TOURISM DIARY MAG 6. SAYI İSTANBUL GEZİ REHBERİ ÇIKTI!

Üç aylık periyotla yayınladığımız Tourism Diary dergimizin 6. Sayısı İstanbul Gezi Rehberi; Turkcell Dergilik, Magzter ve Dijital Basın dijital platformlarında okuyucusuyla buluştu. 6. Sayımızı okumak için tıklayın: TD MAG 6. Sayı

TD MAG 6. Sayısı İstanbul Gezi Rehberi Turkcell Dergilik, Magzter ve Dijital Basın’da yayında!