Gürcistan’ın vize serbestisi tehlikede!

Schengen Krizi! Türkler, Avrupa’ya Seyahate mi Gidiyor, Sığınmaya mı?
Schengen Krizi! Türkler, Avrupa’ya Seyahate mi Gidiyor, Sığınmaya mı?

Last Updated on 2 Mayıs 2018 by Yaşar Çelik

Avrupa’nın Gürcistan’a uyguladığı vize serbestisi uygulamasının suistimal edildiği öne sürülüyor. Gürcistan’dan AB ülkelerine yönelik yapılan iltica başvurularında artış yaşandığı belirtildi.

Özellikle Almanya’ya yapılan başvuruların üç katına çıktığı ve bu yılın ilk üç ayında da bin 771’e yükseldiği, Fransa, İsveç ve İtalya’da da benzer durumun yaşandığı ifade edildi.

Gürcistanlı vatandaşlar; suç işleyen Gürcülerin vize muafiyetini suitimal etmeleri nedeniyle bu hakkın askıya alınması talebiyle karşı karşıya kaldı. Vize muafiyetini kaybedecekleri endişesini yaşayan Gürcistan’ın iltica başvuruları gibi başvurusu reddedilenlerin sayısında da önemli artış olduğu görüldü.

Almanya’dan 2017 yılında iltica hakkı talep eden 6 bin 340 Gürcü’den sadece 130’una süresiz ya da geçici olarak sınır dışı edilmekten koruyan ikamet statüsü tanınmıştı.

Haberrus.com’da yer alan habere göre “Vize muafiyetini askıya almakla yetkili AB Komisyonu’nun sorunun farkında olduğu ve vize muafiyetinin kötüye kullanılmasını önlemek amacıyla Gürcistan makamlarıyla işbirliği yapılacağı açıklandı. AB tarafından yapılan açıklamada, Gürcistan hükümetinin AB ülkelerinde mülteci olarak kabul edilmenin mümkün olmadığını anlatmak üzere bir bilgilendirme kampanyası başlatacağı belirtildi.”